Suszone goździki, z uwagi na ich walory smakowe i zapachowe, najczęściej w kuchni wykorzystywane są po prostu jako dodatki do potraw. Warto wiedzieć jednak także, że goździki wykazują silne działanie antybakteryjne oraz przeciwbólowe. Od dziś więc nie ograniczaj się tylko do dodawania ich do mięs i wypieków – kiedy trzeba zalej je wrzątkiem i przygotuj sobie aromatyczny napar z goździków!
Siemię lniane znane i cenione jest od wieków. Chętnie sięgają po nie zarówno osoby cierpiące na schorzenia układu pokarmowego, jak i te, które chciałyby poprawić wygląd włosów, skóry i paznokci. Siemię lniane i przygotowywany na jego bazie napar pozytywnie wpływa jednak na znacznie więcej procesów zachodzących w organizmie – zawsze warto więc wprowadzić je do swojej diety!
Napar z liści laurowych to środek od wieków stosowany w medycynie ludowej w krajach basenu Morza Śródziemnego. W Polsce, choć liście laurowe tradycyjnie dodawane są do wielu potraw, popijanie przygotowanego na ich bazie naparu nie jest zbyt popularne. A szkoda, bo herbata z liści laurowych to świetny sposób na poradzenie sobie z wieloma dolegliwościami!
Napar z pokrzywy kojarzony jest głównie jako środek, po który chętnie sięgają osoby pragnące zadbać o swój wygląd. Picie pokrzywy poprawia kondycję skóry, dobrze wpływa na stan włosów i paznokci. To jednak zdecydowanie nie wszystkie właściwości tej dobrze znanej rośliny. Pokrzywa zwyczajna pomoże Ci o wiele bardziej kompleksowo zadbać o zdrowie!
Korzeń imbiru od wieków stosowany jest nie tylko w kuchni – bardzo ceniony jest także w chińskiej i indyjskiej medycynie ludowej. I nie bez powodu! Picie naparu z imbiru sprawdzi się podczas przeziębień, wzmocni też odporność organizmu. To jednak nie wszystko! Sprawdź, jakie jeszcze korzyści zdrowotne osiągniesz, sięgając po napar z imbiru – a potem wprowadź go na stałe do swojej kuchni!
Chcesz zdrowo się odżywiać, ale nie masz czasu na gotowanie? Sięgnij po makaron! Wystarczy kilka dodatków, by Twoje ulubione rurki, wstążki lub kokardki zamieniły się w pełnowartościowy, zbilansowany posiłek. I to w zaledwie kilkanaście minut!
Pomysł na szybki i smaczny obiad? Zapiekanka makaronowa! To danie, które z pewnością nigdy Ci się nie znudzi – zapiekanki z dodatkiem makaronu przygotujesz na milion sposobów. Świetnie smakują zarówno w wersji wytrawnej, jak i oryginalnie: na słodko.
Znasz już włoski makaron rigatoni? To nieduże rurki o prążkowanej powierzchni, które dużą popularnością cieszą się zwłaszcza na Sycylii. Kiedy najlepiej smakują i jak je podawać? Podpowiadamy kilka sprawdzonych sposobów!
Włochy kulinarnie najczęściej kojarzą się jednoznacznie: z makaronami, serwowanymi na wiele różnych, przepysznych sposobów! Chciałbyś odtworzyć te smaki również w swoim domu? Nic prostszego! Poświęć chwilę na dobranie makaronu odpowiedniego typu i działaj!
W polskiej kuchni makaron łazanki najczęściej wykorzystywany jest do jednego typu dania – łazanek właśnie. Czy wiesz jednak, że ma on o wiele więcej zastosowań? Makaron łazanki podasz także na śniadanie albo jako jeden ze składników pysznego deseru!