Czy wiesz, że skuteczny środek na ból gardła, kaszel, a nawet problemy trawienne znajdziesz we własnej kuchni? Wystarczy, że sięgniesz po suszony tymianek i przygotujesz z niego napar! W medycynie naturalnej tymianek powszechnie stosowano już w średniowieczu. Dziś warto odświeżyć nieco zapomniane przepisy i na nowo odkryć tę wyjątkową roślinę – nie tylko jako przyprawę!
Czy wiesz, że majeranek sprawdza się nie tylko jako dodatek do mięs i fasolki? Sięgnij po niego także wtedy, gdy gorzej się czujesz! Napar z majeranku i maść majerankowa szybko postawią Cię na nogi i sprawią, że żadne przeziębienie nie będzie Ci już straszne!
Suszone goździki, z uwagi na ich walory smakowe i zapachowe, najczęściej w kuchni wykorzystywane są po prostu jako dodatki do potraw. Warto wiedzieć jednak także, że goździki wykazują silne działanie antybakteryjne oraz przeciwbólowe. Od dziś więc nie ograniczaj się tylko do dodawania ich do mięs i wypieków – kiedy trzeba zalej je wrzątkiem i przygotuj sobie aromatyczny napar z goździków!
Siemię lniane znane i cenione jest od wieków. Chętnie sięgają po nie zarówno osoby cierpiące na schorzenia układu pokarmowego, jak i te, które chciałyby poprawić wygląd włosów, skóry i paznokci. Siemię lniane i przygotowywany na jego bazie napar pozytywnie wpływa jednak na znacznie więcej procesów zachodzących w organizmie – zawsze warto więc wprowadzić je do swojej diety!
Napar z liści laurowych to środek od wieków stosowany w medycynie ludowej w krajach basenu Morza Śródziemnego. W Polsce, choć liście laurowe tradycyjnie dodawane są do wielu potraw, popijanie przygotowanego na ich bazie naparu nie jest zbyt popularne. A szkoda, bo herbata z liści laurowych to świetny sposób na poradzenie sobie z wieloma dolegliwościami!
Napar z pokrzywy kojarzony jest głównie jako środek, po który chętnie sięgają osoby pragnące zadbać o swój wygląd. Picie pokrzywy poprawia kondycję skóry, dobrze wpływa na stan włosów i paznokci. To jednak zdecydowanie nie wszystkie właściwości tej dobrze znanej rośliny. Pokrzywa zwyczajna pomoże Ci o wiele bardziej kompleksowo zadbać o zdrowie!
Korzeń imbiru od wieków stosowany jest nie tylko w kuchni – bardzo ceniony jest także w chińskiej i indyjskiej medycynie ludowej. I nie bez powodu! Picie naparu z imbiru sprawdzi się podczas przeziębień, wzmocni też odporność organizmu. To jednak nie wszystko! Sprawdź, jakie jeszcze korzyści zdrowotne osiągniesz, sięgając po napar z imbiru – a potem wprowadź go na stałe do swojej kuchni!
Chcesz zdrowo się odżywiać, ale nie masz czasu na gotowanie? Sięgnij po makaron! Wystarczy kilka dodatków, by Twoje ulubione rurki, wstążki lub kokardki zamieniły się w pełnowartościowy, zbilansowany posiłek. I to w zaledwie kilkanaście minut!
Pomysł na szybki i smaczny obiad? Zapiekanka makaronowa! To danie, które z pewnością nigdy Ci się nie znudzi – zapiekanki z dodatkiem makaronu przygotujesz na milion sposobów. Świetnie smakują zarówno w wersji wytrawnej, jak i oryginalnie: na słodko.
Znasz już włoski makaron rigatoni? To nieduże rurki o prążkowanej powierzchni, które dużą popularnością cieszą się zwłaszcza na Sycylii. Kiedy najlepiej smakują i jak je podawać? Podpowiadamy kilka sprawdzonych sposobów!