Ciasteczka dyniowe – jak je zrobić? 5 pomysłów
Jesienne długie wieczory najprzyjemniej spędzamy pod kocem, oglądając ulubione filmy i seriale z kubkiem herbaty w ręku i małym co nieco. Dziś mamy dla Ciebie aż 5 pomysłów, czym słodkim i zdrowym urozmaicić ten czas. A że jesień to sezon na dynię… Ciasteczka dyniowe to naszym zdaniem idealna przekąska, która nigdy się nie nudzi. Poznaj 5 prostych przepisów na ciasteczka dyniowe!
Prosty przepis na kruche ciasteczka dyniowe
Zacznijmy od podstawowego przepisu na ciasteczka dyniowe, które sprawdzą się zawsze, wyjdą każdemu, a do tego nie poświęcisz na ich przygotowanie za dużo czasu.
Produkty potrzebne do zrobienia kruchych ciasteczek dyniowych:
● 400 g mąki pszennej,
● 3 żółtka,
● 0,5 szklanki cukru pudru,
● 1/2 kostki masła,
● 1 dynia hokkaido lub piżmowa,
● 0,25 łyżeczki cynamonu,
● 0,25 łyżeczki kardamonu,
● 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej,
● 0,25 łyżeczki sproszkowanych goździków,
● 1 cukier waniliowy,
● płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
opcjonalnie:
● 200 g cukru pudru,
● 2 łyżki soku z cytryny.
Jak zrobić kruche ciasteczka dyniowe?
Zacznij od zrobienia puree na ciasteczka dyniowe. Rozgrzej piekarnik do 200℃, przekrój dynię na pół, ułóż warzywo na blasze do pieczenia skórą do dołu. Piecz przez około 1 godzinę. Następnie usuń pestki, a miąższ wydłub przy pomocy łyżki i przenieś do dużej miski. Całość zblenduj na gładkie puree.
Teraz przy pomocy przesiewacza do mąki przesiej 400 g mąki pszennej na stolnicę. Dodaj żółtka, cukier, masło, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, puree oraz przyprawy. Dokładnie wyrób ciasto dłońmi, a następnie rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm. Teraz czas wykrawać ciasteczka dyniowe, najlepiej przy pomocy jesiennych foremek w kształcie liści, jeżyków czy dyni. Ułóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180℃. Pieczenie kruchych ciasteczek dyniowych trwa około 15-20 minut.
Jak widzisz, ten przepis na ciasteczka dyniowe jest bardzo łatwy. Kruche ciasteczka dyniowe nie są bardzo słodkie i idealnie pasują do kawy lub herbaty. Jeśli wolisz słodsze wersje deserów – zawsze możesz wykonać lukrową polewę. Aby ją zrobić, dokładnie wymieszaj ze sobą 200 g cukru pudru i 2 łyżki soku z cytryny.
Zdrowa przekąska – ciasteczka dyniowe owsiane
Domowe, owsiane ciasteczka dyniowe to prawdziwy hit jesieni. Wykorzystaj więc sezon na dynię i przygotuj tę zdrową przekąskę, która nie tylko zachwyca subtelnym smakiem dyni, ale także płatków owsianych i chrupiących orzechów. Cudowny aromat temu deserowi doda olej kokosowy. Nie rezygnuj z niego!
Ciasteczka dyniowe owsiane to zdrowa przekąska, która świetnie zastąpi drugie śniadanie, urozmaici podwieczorek, a także zaspokoi głód. Ten przepis na ciasteczka dyniowe jest także prosty i nie sprawi kłopotów nawet początkującym cukiernikom. A gdy tylko poczujesz ich aromatyczny zapach, z pewnością będziesz musiała pilnować domowników, by nie zjedli ich od razu!
Aby wykonać dyniowe ciasteczka owsiane, prócz miski, piekarnika i blachy, potrzebujesz jedynie papieru do pieczenia, który znajdziesz w artykułach jednorazowych do pieczenia. No dobrze, a jakie składniki musisz mieć pod ręką? Do wykonaniu około 30 ciasteczek dyniowych przygotuj:
● 2 szklanki mąki pszennej,
● 1 łyżeczkę sody,
● 1 łyżeczkę cynamonu,
● 0,5 łyżeczki imbiru,
● 0,25 łyżeczki soli,
● 1,5 szklanki płatków górskich owsianych,
● 0,5 szklanki roztopionego oleju kokosowego,
● 0,5 szklanki cukru trzcinowego,
● 0,74 szklanki puree dyniowego,
● 0,5 szklanki posiekanych orzechów laskowych lub ziemnych,
● 0,5 szklanka żurawiny.
Jak pisaliśmy wcześniej, wykonanie owsianych ciasteczek dyniowych jest banalnie proste. Tak naprawdę całą tajemnicą jest wymieszanie składników suchych i mokrych. Prawda, że brzmi to prosto?
Przepis na ciasteczka dyniowe zacznij od rozgrzania piekarnika do 180℃. Wyjmij dużą miskę i wymieszaj dokładnie mąkę, sodę, cynamon, imbir, sól, orzechy i żurawinę. Następnie dodaj płatki owsiane i ponownie wymieszaj całość. Osobno w misce połącz olej kokosowy, cukier trzcinowy i puree. Mieszaj do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.
W kolejnym kroku wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj do momentu dokładnego połączenia. Blachę (lub dwie, w zależności od tego, jak duży masz piekarnik) wyłóż papierem do pieczenia i układaj na nie uformowane ciasteczka. Możesz to robić przy pomocy gałkownicy lub zwykłej łyżki. Piecz całość przez około 20 minut.
Owsiane ciasteczka dyniowe przechowane w puszce ponoć wytrzymują około 10 dni. Jednak nie znamy nikogo, kto wytrzymałby aż tyle czasu, mając w domu tak pyszną, aromatyczną i zdrową przekąskę!
Ciasteczka dyniowe fit
Martwisz się, że w sezonie jesienno-zimowym brakuje Ci ruchu, więc łatwo “zdobędziesz” nadmiarowe kilogramy? Na szczęście ratunkiem na apetyt na słodkie jest dynia, a dokładnie ciasteczka dyniowe fit.
Czego potrzebujesz do przygotowania niskokalorycznych ciasteczek dyniowych?
● niepełną szklankę puree z dyni,
● 130 g płatków owsianych,
● dużą łyżkę miodu,
● 40 g ksylitolu,
● łyżeczkę cynamonu,
● łyżeczkę proszku do pieczenia,
● garść daktyli,
● garść pestek dyni.
Wykonanie ciastek dyniowych fit zajmie Ci dosłownie kilka minut!
Zacznij od wymieszania w misce puree, płatków owsianych, miodu, syropu klonowego, ksylitolu, cynamonu i proszku do pieczenia. Następnie dodaj pokrojone daktyle oraz pestki dyni. Jeśli masz ochotę, możesz dodać również garść żurawiny lub ulubionych orzechów. Wymieszaj dokładnie całość. Nasze ciasteczka dyniowe fit są już prawie gotowe. Teraz wystarczy rozgrzać piekarnik do 180℃, a ciasteczka formować przy pomocy dłoni lub łyżki i układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka dyniowe fit pieczemy około 20 minut. Smacznego!
Ciasteczka dyniowe dla dzieci
Nie wszystkie dzieci na widok dyni skaczą z radości. Do ciasteczek dyniowych można jednak przekonać nawet małych sceptyków. Zwłaszcza do bardzo miękkich ciasteczek dyniowych dla dzieci. Ten przepis jest nieco bardziej czasochłonny, lecz równie prosty, jak wcześniejsze. Co potrzebujesz do wykonania ciasteczek dyniowych dla dzieci?
● 1 szklankę mąki pszennej,
● 1 szklankę mąki pełnoziarnistej,
● 0,5 szklanki cukru,
● 100 g masła,
● 1 szklankę puree z dyni,
● 1 jajko,
● 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
● 1 łyżeczkę sody,
● 1 łyżeczkę cynamonu,
● 0,5 łyżeczki soli,
● 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
● cukier puder.
Przygotowanie ciasteczek dyniowych dla dzieci zacznij połączenia suchych składników: mąki, sody, proszku do pieczenia, cynamonu, gałki muszkatołowej i soli. W osobnej misce, przy pomocy miksera utrzyj cukier, masło i jajko. Następnie dodaj puree i wymieszaj całość. Dokładnie połącz suche i mokre składniki, a następnie włóż masę na ciasteczka dyniowe do lodówki na około 4 godziny.
Po 3,5 godziny zacznij rozgrzewać piekarnik do 180℃. Wyjmij ciasto z lodówki i z domowych akcesoriów do pieczenia wybierz wałek. Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm i przy pomocy foremek wykrój ciasteczka. Połóż je na blaszce. Piecz przez 12 minut. Po przestudzeniu dyniowe ciastka dla dzieci oprósz cukrem pudrem.
Ciasteczka dyniowe z czekoladą
Na koniec naszych przepisów na ciasteczka dyniowe prawdziwy rarytas, czyli ciasteczka dyniowe z czekoladą. Połączenie smaku dyni i gorzkiej czekolady jest wyjątkowe. Przekonasz się o tym, przygotowując:
● 150 g mąki pszennej,
● 25 g płatków owsianych,
● 120 g miękkiego masła,
● 90 g cukru,
● 130 g puree z dyni,
● 0,5 łyżeczki cynamonu,
● 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej,
● 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii,
● 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
● 1 jajko,
● 150 g posiekanej gorzkiej czekolady.
Wykonanie ciasteczek dyniowych z czekoladą zacznij od wymieszania mąki z płatkami owsianymi. W osobnej miseczce przy pomocy miksera utrzyj masło z cukrem aż do uzyskania kremowej masy. Dalej miksując, stopniowo dodawaj puree oraz cynamon, gałkę, ekstrakt waniliowy i sodę, a następnie jajko. Mokrą masę połącz z mąką i płatkami owsianymi. Możesz użyć do tego miksera (włącz niskie obroty). Teraz dodaj kawałki czekolady i wymieszaj całość przy pomocy silikonowej łyżki.
Rozgrzej piec do 180℃. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układaj ciasteczka. Formuj je przy pomocy łyżki. Całość piecz około 15 minut.
Jesienne wieczory to najlepszy moment na kulinarne eksperymenty. Wykorzystaj ten czas i zrób pyszne ciasteczka dyniowe. Pamiętaj, że niezależnie od tego, który przepis na ciasteczka dyniowe skradnie Twoje serce, z pewnością będziesz zadowolona i dumna z efektu. Ciesz się tym czasem i jedz ze smakiem!
Czytaj także:
Zupa dyniowa – najlepszy jesienny przepis
Krem z dyni – jak sprawić, by był aromatyczny?
Ciasto dyniowe – X wariantów na jesienne podwieczorki
Placki z dyni – na słodko i słono!
Puree z dyni – sposób na dyniowe nadwyżki! Co można z niego zrobić?
Dżem z dyni. Z czym łączyć dynię w dżemie?
Dynia w occie. Zdradzamy przepis na marynowaną dynię
Przepis na babeczki dyniowe – na Halloween i nie tylko!