Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Drożdżówki z makiem – lepsze niż z cukierni!

2022-09-19
Drożdżówki z makiem – lepsze niż z cukierni!

Szybkie w wykonaniu, niezwykle smaczne, sycące, ale też zazwyczaj kaloryczne. Zobacz, jak przyrządzić idealne drożdżówki z makiem, które przypadną do gustu Tobie i Twoim bliskim. Poznaj sposoby, by upiec je w wersji klasycznej oraz fit. Zabierz te przysmaki do pracy, w podróż czy na uczelnię. Zobacz, jak je wykonać.

Drożdżówka z makiem – smak Twojego dzieciństwa

Śniadanie, podwieczorek, kolacja… - niektórzy nie wyobrażają sobie dnia bez drożdżówki ze smacznym nadzieniem do filiżanki aromatycznej kawy czy herbaty. Jeżeli i Ty znajdujesz się w gronie miłośników takich wypieków, zacznij robić je na własną rękę.

Zapomnij o kupowaniu bułeczek drożdżowych z makiem w cukierni. Teraz możesz je bez większego wysiłku przygotować samodzielnie w domu.

Czytaj także: Jak zrobić ciasto drożdżowe ze śliwkami?

Drożdżówki z makiem – przepis

Najpierw skup się na tym, jakie składniki należy zgromadzić, by przygotować smaczne wypieki. Przepis na drożdżówki z makiem jest dość prosty. Osobno musisz stworzyć ciasto drożdżowe, a osobno masę makową. Drożdżówka opiera się na takich produktach, jak:

• 1 szklanka mleka,
• 20 g drożdży świeżych,
• 0,5 kg mąki pszennej,
• 1 średniej wielkości jajko,
• 70 g cukru,
• 60 g masła,
• odrobina soli do smaku.

Wskazówka: Zanim wymieszasz wszystkie składniki, zadbaj o to, by miały temperaturę pokojową. Z kolei mleko może być lekko ciepłe.

Czytaj także: Przepis na drożdżówki z budyniem – zobacz, jak je przygotować – sprawdź nasz przepis

Do przygotowania masy makowej do drożdżówek będziesz potrzebować następujących składników:

• 250 g zmielonego maku,
• 80 g cukru,
• 1 białko,
• 1 łyżeczka masła miękkiego,
• 1 łyżka miodu,
• 0,5 szklanki posiekanych bakalii (możesz też z nich zrezygnować).

Korzystając z tego przepisu, zrobisz około 12-14 drożdżówek.

Czytaj także: Drożdżówki z serem – klasyczny przepis – zobacz, jak je przygotować

Jak zrobić drożdżówki z makiem?

Przygotowanie drożdżówek rozpocznij od wsypania maku do dużej miski i zalania wrzątkiem. Całość przykryj i odstaw na minimum pół godziny, choć najlepiej, by mak wymoczyć przez noc. Doskonale sprawdzą się w przypadku tej czynności, ale też do wyrabiania ciasta, miski z kolekcji Florina. Posiadają nie tylko odpowiednią pojemność, ale też są odporne na działanie wysokich temperatur. Materiał, z którego są wykonane nie wchodzi w interakcje z jedzeniem.

Czytaj także: Klasyczne ciasto drożdżowe z truskawkami – musisz go spróbować!

Po wystygnięciu mak umieść na sitku wyłożonym ściereczką i dobrze odciśnij. O ile mak jeszcze nie został zmielony, przepuść go przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeżeli nie masz czasu, możesz postawić na drożdżówki z makiem z puszki. Warto jednak sprawdzić, czy taka gotowa masa makowa nie jest zbyt rzadka. Na wszelki wypadek możesz ją po prostu przesmażyć na suchej patelni. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru wody. Bułeczki drożdżowe z makiem z puszki powinny być równie pyszne, co te stworzone z klasycznym makiem.

Czytaj także: Przepis na ciasto drożdżowe z serem – idealne na każdą okazję

Teraz przystąp do przyrządzenia ciasta drożdżowego. W dużym naczyniu umieść mleko, łyżkę cukru, pokruszone drożdże, a następnie przesiej 4 łyżki mąki za pomocą przesiewacza do mąki. Wymieszaj dokładnie składniki i pozostaw pod przykryciem na około 15 minut. W osobnej misce umieść pozostałą ilość mąki, cukru i soli. Po wymieszaniu dodaj jajko, masło i przyrządzony wcześniej zaczyn. Wyrób ciasto. Możesz do tego wykorzystać mikser. Wyrobione ciasto zakryj ściereczką i odłóż na minimum godzinę.

Do maku dodaj cukier, miód, masło oraz bakalie. Ubij białko na gładką masę, używając do tego odpowiednich akcesoriów kuchennych i dodaj do maku.

Czytaj także: Nasz przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe, któremu się nie oprzesz!

Jak zawijać drożdżówki z makiem?

Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj je, wykorzystując do tego klasyczne akcesoria do pieczenia takie, jak stolnica czy wałek. Następnie wyłóż na rozwałkowany prostokąt masę makową. Chcąc zrobić drożdżówki z makiem zawijane wystarczy, że zawiniesz teraz ciasto z nadzieniem niczym roladę wzdłuż dłuższego boku. Następnie pokrój uzyskaną roladę na kilkucentymetrowe części. Teraz weź do ręki łyżkę drewnianą i wzdłuż każdej bułeczki wykonaj zagłębienie za pomocą drewnianej rączki łyżki.

Czytaj także: Ciasto drożdżowe z jabłkami – X pomysłów!

Przygotuj dwie blachy do pieczenia, ponieważ na jednej taka liczba drożdżówek raczej się nie zmieści. Pamiętaj o wyłożeniu blaszki papierem do pieczenia. Gotowe do pieczenia przysmaki odstaw jeszcze na kilka minut i zakryj ściereczką. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. Celsjusza i ustaw na program: grzanie góra-dół. Drożdżówki piecz przez około 15 minut. Możesz jednocześnie umieścić w piekarniku dwie blaszki.

Bułka słodka, szneka, drożdżówka – bez względu na to, jaką nazwę zastosujesz do określenia tego wyrobu piekarniczego, będzie on smakować równie dobrze. Do klasycznej drożdżówki z makiem możesz dodać nadzienie serowe. Jeżeli z kolei masz ochotę na regionalną, np. podlaską wersję tego przysmaku, oprócz maku zastosuj także cebulę. W ten sposób nieco urozmaicisz walory smakowe wypieku.

Czytaj także: Ciasto drożdżowe dla leniwych – nasz niezawodny przepis! 

Drożdżówki z makiem i kruszonką – jak zrobić ten dodatek?

Chcąc podkreślić smak drożdżówek, na koniec możesz posypać je kruszonką, czyli posypką z mąki, masła i cukru. Jej wykonanie jest dość proste. Wystarczy, że na stolnicę wysypiesz mąkę, cukier i zimne masło. Teraz możesz sięgnąć po nóż i siekać swoje składniki do momentu aż zaczną się ze sobą łączyć. Tak uzyskasz kruszonkę, którą dla większego efektu możesz dodatkowo połączyć jeszcze palcami.

Wskazówka: Pamiętaj, by nie używać zbyt dużej ilości mąki. Może ona sprawić, że kruszonka stanie się zbyt sypka. Gdy natomiast użyjesz za dużo masła, ten dodatek do drożdżówki stanie się po prostu rozmokły. Rozwiązaniem jest zastosowanie odpowiednich proporcji. Na 1 porcję cukru należy użyć 2 porcji mąki i 2 porcji masła. Chcąc przygotować kruszonkę, używasz tyle samo mąki i masła oraz o połowę mniej cukru. Przykładowo mieszasz ze sobą: 20 g mąki, 20 g masła i 10 g cukru.

Innym smacznym dodatkiem do drożdżówek jest lukier. Aby go uzyskać, wystarczy utrzeć na gładką masę cukier puder z wrzącą wodą. Następnie można nim przyozdobić zarówno ciepłe, jak i wystudzone drożdżówki.

Czytaj także: Najprostszy przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką 

Drożdżówka z makiem – gwiazda wśród wypieków

Jeżeli zamiast małych drożdżówek wolisz większe ciasto, możesz przyrządzić makowiec drożdżowy w formie gwiazdy. Składniki do przyrządzenia tego wypieku pozostają takie same, możesz jedynie zwiększyć proporcjonalnie ich ilość, by starczyło do przygotowania placka. Ugnieć ciasto, a następnie podziel go na 4 części.

Pierwszy kawałek rozwałkuj na okrąg o średnicy 25 cm i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, który znajdziesz w sklepie Florina wśród artykułów jednorazowych do pieczenia. Nałóż 1/3 masy makowej na ciasto. Pamiętaj, by pozostawić po 1 cm odstępu z każdej strony. Następnie umieść na płacie ciasta kolejny rozwałkowany kawałek, ponownie nadziej go masą z makiem.

Czytaj także: Przepis na klasyczne ciasto drożdżowe z rabarbarem 

Powtórz tę czynność jeszcze raz. Pokrój ciasto na 16 części w taki sposób, by środek pozostał bez nacinania. Teraz okręć poszczególne kawałki sąsiadujące ze sobą, np. 1 kawałek – 2 razy w lewo, 2 kawałek – 2 razy w prawo. Wszystkie kawałki z par zlep ze sobą na końcach.

Wstaw do piekarnika na 20 minut i piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza.

Czytaj także: Drożdżówki z dżemem – przepis na drugie śniadanie i deser 

Fit drożdżówki z makiem – jak je przyrządzić?

Ciasto drożdżowe samo w sobie jest już nieco kaloryczne. Istnieją jednak metody stworzenia prawdziwie dietetycznych drożdżówek. Pierwszym krokiem do obniżenia kaloryczności tego deseru będzie rezygnacja z kruszonki lub lukru. Te słodkie dodatki z uwagi m.in. na obecność cukru zawierają sporo kalorii.

Możesz też pokusić się o wykorzystanie innego rodzaju mąki niż mąka pszenna. Niektóre rodzaje, pomimo podobnej kaloryczności w swoim składzie, zawierają substancje przyśpieszające przemianę materii. Warto wypróbować np. wersję drożdżówek wykonanych częściowo z mąki żytniej. Cukier biały możesz natomiast zastąpić np. miodem albo cukrem brązowym.

Czytaj także: Drożdżówki ze śliwkami – aromatyczny sezonowy wypiek 

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2022

Polecane

pixel