Smażone ziemniaki – jak przygotować idealne?
Obok pieczonych, smażone ziemniaki to jeden z najsmaczniejszych dodatków do obiadów. Ale nie tylko! Smażone ziemniaczki świetnie smakują również podane samodzielnie, jako przekąska albo sycąca kolacja. Jak przygotować je, by były idealnie chrupiące? Z naszymi radami na pewno Ci się uda!
Ziemniaki w diecie
Ziemniaki przez stulecia cieszyły się w polskiej kuchni uprzywilejowaną pozycją. Trudno wyobrazić sobie tradycyjny, domowy obiad bez ich udziału! Obecnie jednak, z uwagi na popularność różnego typu diet i alternatywnych sposobów odżywiania, wiele osób decyduje się na ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie ziemniaków ze swojej diety. Czy słusznie? Jeśli zmiany w diecie dokonywane są z powodów medycznych, to jak najbardziej! Jeśli jednak jedynym powodem wyeliminowania ziemniaków z jadłospisu jest chęć uzyskania idealnej sylwetki, lepiej ponownie to przemyśleć.
Ziemniaki mają wysoki indeks sytości. Oznacza to, że zjedzenie już niewielkiej ilości dostarcza sporo energii i skutecznie hamuje uczucie głodu. W ziemniakach znajdują się też takie mikroelementy i witaminy jak: wapń, potas, magnez, witamina A, C, PP oraz witaminy z grupy B.
Gotowane ziemniaki są przy tym niskokaloryczne - w 100 gramach znajduje się jedynie ok. 70 kcal. A smażone ziemniaki? Kcal w 100 gramach takiej potrawy to ok. 115.
Najbardziej kaloryczna forma przygotowania ziemniaków to smażenie ich w głębokim tłuszczu, w formie frytek albo całkowicie zanurzanych w oleju ziemniaków smażonych na patelni (kcal to wówczas nawet 340 na 100 gramów potrawy!).
Surowe ziemniaki smażone na patelni - podstawowy przepis
Jak przygotować mniej kaloryczną wersję ziemniaków smażonych na patelni? Przede wszystkim skorzystaj z patelni nieprzywierającej - ograniczysz ilość tłuszczu. Podstawowy przepis zawiera ziemniaki, ulubione przyprawy oraz olej lub oliwę z oliwek do smażenia. Jako przyprawy możesz zastosować gotową mieszankę przypraw do ziemniaków, albo samodzielnie wymieszać to, co lubisz. Sprawdza się np. połączenie soli, pieprzu, bazylii, słodkiej i wędzonej papryki oraz tymianku. Dla wydobycia pełni aromatu przypraw przydaje się młynek do soli i pieprzu. To jedno z najważniejszych akcesoriów do przypraw w całej kuchni.
Przygotowanie smażonych ziemniaków na patelni zacznij od ich obrania, umycia i pokrojenia w plastry o grubości ok. 0,5-1 cm. Następnie rozgrzej na patelni olej lub oliwę i wsyp ziemniaki. Dodaj przyprawy, wymieszaj łopatką i przykryj pokrywką. Smaż na małym ogniu, aż ziemniaki zrumienią się i będą miękkie w środku (ok. 15-20 minut). Co jakiś czas podnieś pokrywkę i zamieszaj ziemniaki.
Ten podstawowy przepis możesz łatwo urozmaicić. Jak? Przygotuj smażone ziemniaki z cebulą!
Zrobisz je dokładnie tak samo - jedynie po ok. 10 minutach od rozpoczęcia smażenia na patelnię dodajesz pokrojoną w piórka lub drobną kostkę cebulę. Ziemniaki smażone z cebulą na patelni podawaj jako samodzielne danie z maślanką albo kefirem.
Gotowane ziemniaki smażone na patelni
Czy można smażyć ugotowane wcześniej ziemniaki? Oczywiście! W tym celu najlepiej wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia, które poleżały już trochę w lodówce. Zimne ziemniaki podczas smażenia nie będą przyklejały się do patelni - tak jak ziemniaki świeżo ugotowane, a poza tym te pierwsze łatwiej będzie Ci pokroić. Tak czy inaczej, do krojenia używaj ostrego noża kuchennego i deski do krojenia. Smażone na patelni gotowane ziemniaki przygotujesz w zasadzie tak samo jak ziemniaki surowe. Pokrój ziemniaki w plastry i umieść na rozgrzanym oleju albo maśle. Pamiętaj, że gotowanych ziemniaków nie musisz smażyć tak długo jak surowych - i tak będą miękkie w środku! Ustaw więc większą moc palnika i smaż do momentu, aż ziemniaki zrobią się z wierzchu złotobrązowe. Posyp przyprawami i podawaj!
Smażone ziemniaki - z czym podawać?
Zarówno surowe ziemniaki smażone z cebulą na patelni, jak i podsmażone ziemniaki gotowane mogą być pyszną przekąską albo dodatkiem do obiadu. Przepis na smażone ziemniaki wykorzystaj więc dowolnie!
Smażone ziemniaki – przepis na pyszny obiad!
Z czym podawać takie ziemniaki? W wersji obiadowej smażone ziemniaki możesz podać, z czym tylko zapragniesz! Pasuje do nich każdy gatunek mięsa oraz wszystkie ryby. Uzupełnij obiad o dowolną surówkę i gotowe! Zapewne będzie to ulubione danie wszystkich domowników!
Jakie mięso sprawdzi się najlepiej? Jeśli zależy Ci na przygotowaniu szybkiego obiadu, wybierz drób. Upiecz uda z kurczaka albo indyka i podawaj ze smażonymi ziemniakami oraz ugotowanymi buraczkami, kiszoną kapustą albo sałatką ze świeżych, sezonowych warzyw. Do ziemniaków w takiej wersji świetnie pasuje też pstrąg, dorsz, mintaj albo łosoś. Ryby również możesz usmażyć, upiec w piekarniku albo podać w sosie.
Chcesz przygotować obiad, którym zachwycisz dzieci? Smażone ziemniaki podaj jako dodatek do domowych burgerów! W takiej wersji ziemniaki z powodzeniem zastąpią frytki! Do tego koniecznie zrób popularną surówkę coleslaw!
Smażone ziemniaki - z czym podać na kolację?
Ziemniaki smażone na maśle lub oleju możesz też podać na kolację. W tej wersji jako dodatek do ziemniaków przygotuj jajko sadzone albo smażoną kiełbasę z cebulką. Ziemniaki będą też świetnie smakowały podane z podsmażonymi warzywami, takimi jak papryka czy cukinia. Wymieszaj warzywa z ziemniakami, a na koniec posyp je startym żółtym serem - zyskają ciekawy posmak!
Jeśli wolisz, serwuj smażone ziemniaki jako samodzielne danie np. z dipem na bazie majonezu i ketchupu. Najprostszy sos przygotujesz, po prostu mieszając w proporcji 1:1 majonez i ketchup. Możesz pójść o krok dalej i zamiast ketchupu dodać do majonezu przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i drobno posiekany koperek. Następnie sos dopraw solą, pieprzem, oregano i bazylią. Jeśli chcesz, dodaj na koniec do niego odrobinę soku z cytryny i trochę jogurtu naturalnego - im więcej, tym rzadszy sos otrzymasz.
Inny pomysł na dip do smażonych ziemniaków to tzw. sos belgijski. Pokrój drobno cebulę i dodaj do niej ocet tak, aby puściła sok. Następnie (po ok. 3 minutach) dołóż majonez i ketchup w proporcjach 1:1 i wymieszaj.
Smażone ziemniaki to pyszny dodatek do dań głównych, ale też dobry pomysł na inną niż zwykle kolację albo przekąskę. Takim daniem szybko i na długo się nasycisz, a jego przygotowanie jest banalnie proste. Jeśli więc jeszcze nigdy nie przygotowywałeś smażonych ziemniaków, odważ się to zrobić! Na pewno polubisz ich smak i nie będziesz żałował swojej decyzji!
Czytaj także:
Jak smażyć na patelni grillowej?
Patelnia grillowa – jaka najlepsza? Przegląd modeli Floriny
Kurczak z warzywami na patelni. 3 sprawdzone przepisy
Pstrąg z patelni. Najlepsze przepisy
Jak usmażyć jajka sadzone
Tortilla z patelni – 4 inspirujące pomysły
Boczniaki z patelni – 2 pomysły na szybki obiad
Jak zrobić pierś z kurczaka na patelni?
Krewetki z patelni – jak je przyrządzić?