Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Rogaliki z ciasta francuskiego – jak zrobić najlepsze?

Lekkie, chrupiące rogaliki z ciasta francuskiego to pomysł na idealny wręcz podwieczorek! Ich przygotowanie zajmie Ci dokładnie tyle czasu, ile możesz poświęcić – to od Ciebie zależy, czy samodzielnie przyrządzisz ciasto francuskie, czy sięgniesz po gotowy płat. Z naszymi poradami w obu przypadkach będzie pysznie!

Czytaj więcej
Rogaliki drożdżowe – sprawdź najlepsze przepisy!

Rogaliki drożdżowe to pyszna przekąska, którą pokochają wszyscy miłośnicy słodkości. Możesz przygotować je w wielu wersjach – wystarczy, że do sprawdzonego przepisu na ciasto drożdżowe będziesz dodawał różne nadzienia. Wypróbuj więc nasz przepis na ciasto – a potem daj się ponieść wyobraźni i testuj dowolne połączenia smaków!

Czytaj więcej
Rogale świętomarcińskie – jak zrobić je w domu?

Pyszne rogale z wyjątkowym nadzieniem z białego maku, których nie da się pomylić z żadnym innym wypiekiem… To zdecydowanie rogale świętomarcińskie! Oryginalnych spróbujesz w okolicach Poznania w listopadzie. Jeśli jednak od stolicy Wielkopolski dzieli Cię wiele kilometrów, nic straconego! Rogale świętomarcińskie możesz przyrządzić także w swoim domu.

Czytaj więcej
Jedzenie na Halloween – 8 najlepszych pomysłów

Chcesz zorganizować niezapomnianą imprezę halloweenową i świetnie bawić się wraz z dziećmi i przyjaciółmi? W takim razie nie zapomnij o przygotowaniu pysznego jedzenia! Ustawione na stole, ciekawie udekorowane przekąski od razu wprawią domowników i zaproszonych gości w strasznie dobry humor!

Czytaj więcej
Jak zbierać grzyby?

Przed Tobą pierwsze grzybobranie? Zanim wyruszysz z koszykiem na leśne ścieżki, poznaj najważniejsze zasady zbierania grzybów. Dzięki temu wrócisz z koszem pełnym tylko jadalnych grzybów. Uchronisz się też przed ukąszeniami owadów i… ewentualnym mandatem!

Czytaj więcej
Jak przyrządzić smardze?

Smardze to jedne z najwcześniej pojawiających się w lasach grzybów – pierwsze okazy zbierzesz już wiosną! Wyróżniają je charakterystyczne owocniki oraz korzenny aromat. Zainteresowały Cię? W takim razie sprawdź, jak wykorzystać smardze w kuchni!

Czytaj więcej
Kiszone śledzie – jak je zrobić?

Kiszone śledzie to szwedzki sposób na wytrawną przekąskę dla amatorów mocnych smaków i intensywnych aromatów! Być może jeszcze nigdy ich nie próbowałeś. Jeśli jednak nie należysz do osób, które obawiają się kulinarnych eksperymentów, mamy dla Ciebie prawdziwą gratkę – przepis na oryginalne kiszone śledzie. Sprawdź, jak smakują!

Czytaj więcej
Kiszone pomidory – jak je zrobić?

Kiszone pomidory, tak jak inne kiszonki, pomogą Ci skutecznie wzmocnić odporność organizmu przed zimą. To jednak nie wszystkie ich zalety – takie pomidory są pyszne, a do tego niskokaloryczne. Warto wiedzieć także, że ich przyrządzenie nie zajmie Ci zbyt dużo czasu.

Czytaj więcej
Kiszone buraki – jak je zrobić?

O tym, jak korzystnie na zdrowie wpływają kiszonki, nikogo nie trzeba przekonywać. Jeśli jednak sięgasz po nie rzadko, bo smak kiszonych ogórków i kapusty jest dla Ciebie zbyt intensywny, spróbuj kiszonych buraków! Są o wiele łagodniejsze – być może więc ich smak przypadnie do gustu nawet Twoim dzieciom?

Czytaj więcej
Jak mrozić grzyby?

Mrożenie to doskonały sposób przechowywania żywności – w tym również grzybów. Dzięki niemu zebrane przez Ciebie okazy nie stracą swoich walorów – po rozmrożeniu będą niemal tak samo smaczne i aromatyczne, jak świeże! Poznaj więc tajniki mrożenia grzybów, a potem przetestuj te zasady w swojej kuchni. Będziesz zachwycony smakiem przyrządzanego w środku zimy sosu albo zupy grzybowej!

Czytaj więcej
pixel