Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Makaron orzo – do czego pasuje najlepiej?

Niewielkich rozmiarów makaron orzo do Polski przywędrował z Włoch, gdzie znany był już w czasach starożytnych. Początkowo prawdopodobnie stanowił jeden z podstawowych produktów spożywczych przeznaczonych dla rzymskich legionistów. Z czasem makaron orzo, głównie z uwagi na swój unikalny kształt, zyskał o wiele większą popularność.

Czytaj więcej
Makaron tagliatelle – sprawdź 8 doskonałych przepisów!

Tagliatelle kojarzy się przede wszystkim z aromatycznymi, pysznymi daniami kuchni włoskiej. Chciałbyś, by zarówno sam makaron, jak i włoskie przepisy na stałe zagościły także w Twoim domu? W takim razie skorzystaj z naszych inspiracji! A potem wyczaruj potrawy, które zachwycą smakiem pozostałych domowników.

Czytaj więcej
Makaron ze szparagami – błyskawiczna kulinarna uczta!

Masz ochotę na pyszny obiad? Idealnie sprawdzi się przepis na makaron ze szparagami! Przygotujesz go ekspresowo – wystarczy dosłownie 10 minut! A jeśli za smakiem szparagów zatęsknisz jesienią lub zimą, to samo danie wyczarujesz z pomocą mrożonych lub konserwowych szparagów.

Czytaj więcej
Makaron sojowy – czy warto go spróbować?

Makaron sojowy znany jest przede wszystkim jako składnik dań azjatyckich. Chętnie też wybierany jest przez osoby aktywne, dbające o zdrowy styl życia. Czy rzeczywiście warto wprowadzić go do swojej diety? Jakie wartości odżywcze zawiera i do jakich dań można go zastosować? Sprawdziliśmy!

Czytaj więcej
Makaron z tuńczykiem – proste, szybkie i pyszne danie!

Szukasz pomysłu na szybki, sycący obiad? Zrób makaron z tuńczykiem! To proste danie pysznie smakuje, a dodatkowo zawiera sporo cennych składników odżywczych. Najlepsze jest jednak to, że makaron z tuńczykiem tak samo dobrze smakuje na ciepło i na zimno – możesz więc zabrać danie ze sobą do pracy albo na uczelnię!

Czytaj więcej
Makaron konjac – to musisz o nim wiedzieć!

Wywodzący się z kuchni azjatyckiej makaron konjac od niedawna staje się kulinarnym hitem także w Polsce. Coraz chętniej sięgają po niego nie tylko entuzjaści potraw wywodzących się prosto z Dalekiego Wschodu, ale też miłośnicy zdrowego odżywiania. I choć dla wielu osób makaron konjac wciąż stanowi zagadkę, warto przyjrzeć mu się bliżej. Jest on świetnym sposobem na urozmaicenie diety, a przede wszystkim – dostarczenie sobie sporych ilości błonnika!

Czytaj więcej
Ryż parboiled – niezbędny w każdej kuchni!
Ryż to podstawa wielu dań. Składnik ten wykorzystywany jest w kuchniach całego świata. Jest nie tylko smaczny – zawiera też sporo cennych wartości odżywczych. Obecnie na półkach sklepowych znaleźć można różne rodzaje ryżu – w tym tzw. paraboiled. Czym różni się od tradycyjnego białego ryżu i czy warto go używać? Sprawdźmy!
Czytaj więcej
Ryż arborio – co musisz o nim wiedzieć?
Lubisz dania z ryżem w roli głównej, a dodatkowo jesteś miłośnikiem włoskiej kuchni? W takim razie koniecznie wypróbuj ryż arborio! Dzięki niemu przyrządzenie idealnego risotto wreszcie przestanie być wyzwaniem. Ryż arborio wykorzystasz także do wielu innych dań.
Czytaj więcej
Ryż czarny – właściwości i potrawy

Czy wprowadzenie małych zmian w diecie może dać wielkie efekty? Okazuje się, że tak! Wystarczy np., że zamiast klasycznie białego, wybierzesz czasem ryż czarny. Nie tylko odmienisz smak i wygląd serwowanych dań, ale przede wszystkim – zyska na tym Twoje zdrowie. 

Czytaj więcej
pixel