Czy wprowadzenie małych zmian w diecie może dać wielkie efekty? Okazuje się, że tak! Wystarczy np., że zamiast klasycznie białego, wybierzesz czasem ryż czarny. Nie tylko odmienisz smak i wygląd serwowanych dań, ale przede wszystkim – zyska na tym Twoje zdrowie.
Dlaczego do swojej diety warto wprowadzić ryż brązowy? Ten typ ryżu zawiera o wiele więcej witamin, błonnika oraz innych składników mineralnych, niż ryż biały. A ponadto zapewni ciekawy, bardzo apetyczny wygląd serwowanym przez Ciebie potrawom!
Ryż basmati najbardziej popularny jest w kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Możesz jednak sięgnąć po niego także w swoim domu! Dzięki temu wzbogacisz smak takich dań jak kurczak curry czy wieprzowy gulasz. Z dodatkiem tej odmiany ryżu świetnie będą smakowały także owoce morza, ryby i bardzo aromatyczne, rozgrzewające sosy na bazie warzyw.
Drobna kaszka manna często kojarzona jest często jako mleczne śniadanie lub kolacja dla najmłodszych dzieci. W wielu domach tylko tak bywa serwowana. Warto jednak spróbować podawać ją także na inne sposoby. Kasza manna to świetna baza wielu deserów, pożywnych placuszków, a nawet – dań wytrawnych!
Znudziła Ci się klasyczna owsianka? W takim razie następnym razem zamiast po płatki, sięgnij po kaszę owsianą! Jej właściwości odżywcze są dokładnie takie same – za to możliwości wykorzystania w kuchni o wiele większe!