Chlebaki
( liczba produktów: 16 )Podstawą śniadania w wielu domach jest pieczywo. Zazwyczaj przygotowujemy kanapki, czy tosty, żeby z pełnym żołądkiem wyruszyć do pracy, szkoły lub po prostu zacząć dzień, jak co dzień. Do przechowywania pieczywa potrzebujemy pojemnika, który zapewni nam jego świeżość. Choć lniane woreczki w wielu domach spełniają formę chlebaka, to jednak w większości przypadków chlebak jest podstawą przechowywania tego typu artykułów żywnościowych.
Jak przechowywać chleb, aby był smaczny i szybko się nie psuł?
Najczęstszym błędem, jaki popełniamy, jest włożenie jeszcze ciepłego chleba do worka plastikowego. Wewnątrz powstaje wilgoć, która sprzyja rozwojowi pleśni, która jest dla nas bardzo niebezpieczna. Najlepszym rozwiązaniem na takie przypadki jest włożenie chleba do papierowej torebki. Woreczki lniane także będą dobrym pomysłem. Naturalne materiały powodują, że nadmiar wilgoci odparowuje i nie zostaje wewnątrz. Jeżeli stawiasz na chlebaki to chlebak drewniany, czy chlebak bambusowy to przedmioty, które są także zrobione z naturalnych materiałów i przechowywanie w nich wyrobów mącznych, typu: chleb razowy, chleb pszenny, bułeczki drożdżowe, bułeczki cynamonowe, bułeczki maślane, czy rogaliki drożdżowe to wspaniałe rozwiązanie. Dlaczego? Dlatego, że chlebaki z naturalnych materiałów zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza, która nie sprzyja powstawaniu pleśni. Żeby dobrze przechowywane pieczywo było dłużej miękkie i przyjemne włóż do chlebaka kawałki jabłka, bądź surowego ziemniaka, które przyczynią się do stworzenia minimalnej ilości wilgotności, która będzie niwelować wysuszanie się pieczywa - najczęstszej przyczyny wyrzucania pieczywa do śmietnika
Jakie pojemniki na chleb najczęściej wybieramy?
Chlebaki, jakie najczęściej mamy w domach to chlebak drewniany, chlebak bambusowy rzadziej chlebak z tworzywa sztucznego, czy chlebak nierdzewny.
Pierwsze dwa to chlebaki z naturalnych materiałów, które zapewniają dobry przepływ powietrza. Jednak i te, żeby zachować maksimum higieny trzeba myć detergentami, które nadają się do kontaktu z żywnością. Najlepiej, jeśli będą to detergenty naturalne, przygotowane przez nas samych. Odkażające właściwości octu, soli, czy sody znane były już naszym prababciom i myślę, że w tej kwestii nic się w tych surowcach nie zmieniło, dlatego śmiało, można korzystać z ich receptur na domowe naturalne detergenty.
Chlebaki nowoczesne które coraz częściej są nie tylko przyborami kuchennymi mającymi spełniać swoją podstawową funkcję, są również elementami dekoracyjnymi. Dostępny w asortymencie sklepu Zasmakuj Radości, chlebak Helmet w kolorze białym lub szarym, jest niezwykle oryginalnym sprzętem, jaki może zagościć na blacie kuchennym. Posiada on podstawę z bambusa, natomiast pokrywa została stworzona z wysokiej jakości tworzywa sztucznego. Charakteryzuje się on wysoce awangardowym wyglądem, jak również trwałością.
Gdzie umieścić chlebaki na pieczywo?
Przybory kuchenne, takie jak chlebaki powinny mieć swoje stałe i dobrze przemyślane miejsce w kuchni. Niewskazane jest, żeby chlebak stał obok źródła ciepła, ponieważ silne nagrzewanie może powodować szybsze wysychanie pieczywa. Nie narażamy również chlebaków na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, ponieważ one również powodują silne nagrzewanie się naszych pojemników na pieczywo. Zwłaszcza chlebak nierdzewny, umieszczony w pobliżu okna będzie nagrzewał się o wiele szybciej. W asortymencie sklepu florina.pl mamy chlebaki nierdzewne w dwóch rozmiarach. Chlebak nierdzewny Florina duży w rozmiarze 27,5x18x44 cm, a także chlebak nierdzewny mały w rozmiarze 35x23x14,5 cm, który dodatkowo jest również w kolorze beżowym. Taki nierdzewny chlebak w kolorze może wspaniale wpasować się w wystrój mieszkania.
Gdzie jeszcze można przechowywać pieczywo?
Szafka kuchenna to także miejsce, gdzie przechowujemy domowe pieczywo. To pomysł, który oszczędza miejsce na blacie kuchennym. Do szafki możesz włożyć chleb w woreczku foliowym, choć nie jest to najlepsze rozwiązanie. Nawet najlepszy chleb z renomowanej piekarni nie będzie się długo przechowywał, jeżeli nie będziesz go odpowiednio przechowywać. Najlepszym sposobem przechowywania pieczywa w szafce kuchennej jest dodatkowe włożenie go w lniane woreczki. Lniane woreczki to produkt z naturalnych materiałów zapewniający odpowiednią cyrkulację powietrza. Pamiętaj jednak, że przechowywanie chleba w torebce papierowej, czy lnianym woreczku niestety powoduje, że chleb się szybciej przesusza. Chleb nie lubi zimna, dlatego trzymanie go w lodówce powoduje, że bardzo szybko stanie się on czerstwy i niesmaczny.
Nie lubi zimna, ale czy można mrozić chleb?
Jak najbardziej! Jest to najlepszy sposób na niemarnowanie pieczywa! Pamiętaj jednak o kilku zasadach, jakie musisz spełnić, aby po wyjęciu chleba z zamrażarki móc cieszyć się nim zupełnie jak świeżym pieczywem, aby smak i zapach pozostał wciąż ten sam. Mrożenie pieczywa nie zmienia jego zapachu, struktury i wyglądu, jeżeli do zamrażarki włożysz chleb w foliowej torebce. Pamiętaj, że mrozić można tylko świeży chleb przyniesiony z zakupów. Jeśli stosujesz w swoim domu domowe wypieki chleba, to po upieczeniu i wystudzeniu chleba, nadmiar od razu zamróź. Zapewni ci to jego świeżość po rozmrożeniu. Chleba nigdy nie rozmrażaj w mikrofalówce. Wyciągnij go odpowiednio wcześnie i rozmroź na blacie kuchennym, nie wyjmując go uprzednio z opakowania. Możesz go dodatkowo owinąć w ręcznik papierowy, aby ten wchłonął nadmiar wilgoci. Jeżeli zastosujesz się, do wszystkich rad tutaj zamieszczonych to będzie dla ciebie bułka z masłem!