Formy do babki
( liczba produktów: 7 )Nieodłącznym elementem wielkanocnego stołu jest oblana lukrem lub obsypana cukrem pudrem i pięknie przystrojona babka. Do jej przygotowania niezbędna jest forma do pieczenia babek. W ofercie sklepu florina.pl znajdziesz formy do babki wykonane z różnych materiałów, o przeróżnych kształtach i wielkościach.
Forma do babek ? jaką wybrać?
Formy do pieczenia babek wielkanocnych, w zależności od tworzywa, z jakiego są wykonane, cechują się różnymi właściwościami. W naszym sklepie dostępne są m.in.:
- formy do babek aluminiowe - są przede wszystkim bardzo lekkie, a przez to niezwykle poręczne. Szybko się nagrzewają, ciasto równomiernie się w nich piecze, a po upieczeniu jest idealnie wilgotne w środku i przypieczone po bokach. Przed pieczeniem trzeba tylko upewnić się, czy forma jest pokryta nieprzywierającą powłoką, bo jeśli nie, to trzeba ją przed wlaniem ciasta nasmarować tłuszczem. Formy do babek aluminiowe powinno się myć ręcznie;
- formy do babek silikonowe - największą ich zaletą jest to, że nie trzeba ich smarować tłuszczem, a ciasto po upieczeniu bardzo łatwo z nich wychodzi. Są trwałe i nie przechodzą zapachami wypieków, w dodatku nadają się do mycia w zmywarce;
- formy do babek blaszane - cechują się przede wszystkim przystępną dla każdego ceną. Przed pieczeniem należy je dokładnie nasmarować tłuszczem i wysypać mąką lub bułką tartą albo wyłożyć papierem, aby upieczone ciasto można było łatwo wyjąć. Dość szybko się zużywają i przechodzą zapachami, dlatego trzeba je często wymieniać. Blaszane formy do babek z kominkiem powinno się myć ręcznie;
- formy do babek ceramiczne - najdroższe z wszystkich wymienionych, ale za to są bardzo wytrzymałe i są w stanie służyć przez długie lata. Nie przechodzą zapachami i nie wchodzą w reakcje z jedzeniem, dlatego uważa się je za zdrowe. Dość długo się nagrzewają, dlatego ciasto piecze się w nich nieco dłużej.
Forma do babek z kominkiem czy bez - która lepiej się sprawdzi?
Babkę można upiec tak naprawdę w dowolnej formie, ale to charakterystyczny kształt dodaje jej wielkanocnego charakteru. Upieczona w foremce z kominkiem ma w środku otwór, który można wykorzystać do zrobienia ładnej dekoracji lub schowania słodyczy dla dzieci. Jeśli jednak nie zależy Ci na jej obecności, możesz postawić na formę bez kominka. Polecamy Twojej uwadze także podłużne formy silikonowe do babek tzw. keksówki, które będzie można wykorzystywać do pieczenia także innych ciast i to o każdej porze roku, nie tylko w Wielkanoc.