Deski do krojenia
( liczba produktów: 24 )W każdej kuchni powinny znaleźć się deski do krojenia, które umożliwią wygodne przygotowywanie potraw. Pojawia się tylko pytanie, jaką deskę wybrać? Przy użytkowaniu znaczenie będzie mieć nie tylko wielkość, ale materiał, z jakiego jest wykonana. W sklepie Florina.pl znajdziesz szeroki wybór desek do krojenia o różnym kształcie i rozmiarze. Oferujemy deski do krojenia drewniane, plastikowe, szklane i bambusowe. U nas kupisz deski pojedynczo, jak i cały zestaw desek do krojenia. Przejrzyj nasz asortyment i wybierz deski skrojone na miarę Twoich potrzeb.
Jaka deska do krojenia? Najpopularniejsze rodzaje
Na rynku dostępny jest naprawdę całkiem spory wybór desek kuchennych. Różnią się one od siebie przede wszystkim tworzywem, z jakiego zostały wykonane. Każda z nich ma swoje zalety i wady. Wyróżnić można:
- deski do krojenia drewniane ? jedne z najczęściej wybieranych desek. Drewniane deski do krojenia są przyjazne dla ostrzy noży i odporne na wysokie temperatury. Niestety nieodpowiednio pielęgnowane stają się siedliskiem bakterii. Nie nadają się do mycia w zmywarce;
- deski do krojenia plastikowe ? nie wchłaniają zapachów i nie odbarwiają się, jednak nie są odporne na uszkodzenia ostrzem noża, przez co szybko się rysują. Ich zaletą jest możliwość mycia w zmywarce;
- deski do krojenia szklane ? jedne z najlepszych desek na rynku. Nie wchłaniają wilgoci i zapachów, są odporne na zarysowania i szkodliwe działanie detergentów, można je myć w zmywarce. Szklane deski do krojenia idealnie nadają się do krojenia produktów o intensywnych zapachach, jak np. cebula;
- deski do krojenia bambusowe ? nie wchłaniają wody i bardzo szybko wysychają, są ekologiczne i twarde. Wymagają jednak odpowiedniej pielęgnacji, w przeciwnym razie szybko ulegają zniszczeniu.
Deski do krojenia ? zestaw
W ofercie widnieją deski do krojenia na blat dostępne pojedynczo lub w zestawach. W każdym domu z pewnością przyda się kilka rodzajów desek, dlatego zachęcamy do kupna całych kompletów.
Decydując się na duże deski do krojenia z plastiku, najlepiej kupić kilka sztuk w różnych kolorach i każdą z nich używać do innej grupy produktów, np. czerwoną do mięs, zieloną do warzyw etc. W ten sposób łatwiej będzie zachować higienę pracy w kuchni.
Jeśli chodzi o wielkość, polecamy przede wszystkim deski do krojenia duże, które zapewnią sporo miejsca do pracy przy przygotowywaniu potraw. Małe deski kuchenne lepiej sprawdzą się przy krojeniu pojedynczych produktów np. do kanapek.