Dobra blacha to niemal połowa sukcesu w procesie pieczenia ciast. By móc cieszyć się pięknie wyrośniętymi wypiekami, należy zadbać o wysokiej jakości, trwałe blachy do pieczenia.Czy jedna blacha wystarczy? Jeśli to wasze początki, to możliwe, że tak ? od czegoś trzeba zacząć. Jeżeli jednak, chcecie rozwijać swoje umiejętności, to na pewno zdajecie sobie sprawę, że jedna blacha nie pomoże rozwinąć wam skrzydeł i wznosić się na wyżyny w dziedzinie cukiernictwa. Jest tyle rodzajów słodkości, że nie sposób wszystkich wymienić. Wyobraźcie sobie: smakowite tatry owocowe, okazałe baby, słodkie torty, muffinki z nadzieniem, ciasta drożdżowe, ciasta z kremami czy rogaliki. Na samą myśl ślinka cieknie, prawda? A teraz odpowiedzcie sobie na pytanie: czy przy pomocy jednej blachy do pieczenia jesteście w stanie przygotować tyle różnorodnych smakołyków? Jeśli dążycie do perfekcji, pragniecie, by każdy wypiek bez wyjątku był idealny, to zapewnijcie sobie podstawę ? dobre i zróżnicowane blachy do pieczenia!
Blachy do pieczenia Florina
W naszym sklepie posiadamy bogaty asortyment blach do pieczenia. Jak wybrać odpowiednią? Na co zwrócić uwagę? Próbując wybrać model i chcąc najlepiej dostosować go do swoich potrzeb, warto wiedzieć, czym charakteryzują się materiały, z których zostały wykonane. W ofercie mamy 3 linie blach do pieczenia Polskiej marki Florina. Do ich produkcji użyto najbardziej trwałych i odpornych materiałów oraz zastosowano najbardziej innowacyjne technologie. Możecie więc, zdecydować się na konkretny rodzaj, materiał oraz kolor i zaopatrzyć się w cały komplet z jednej serii, bądź dobrać każdą z osobna. Co więcej, kupując na florina.pl, zyskujecie pewność, że blachy do pieczenia posłużą wam przez długie lata.
Linia blach do pieczenia Florina Stone wygląda bardzo nowocześnie. Swoje oryginalne wzornictwo zawdzięcza powłoce przypominającej kamień w odcieniach szarości. Do produkcji tych blach użyto najwyższej jakości, bezpiecznej dla zdrowia stali węglowej (jej skład to jedynie żelazo i węgiel - bez dodatku innych stopów). Materiał ten jest trwały, odporny na uszkodzenia, rdzewienie oraz na działanie wysokiej temperatury. Stal węglowa to materiał, który szybko i równomiernie się nagrzewa, dlatego wszystkie ciasta równo się w niej wypiekają, a ryzyko, że ciasto dostanie ?zakalca? - znacznie maleje. Te formy pokryte są dodatkowo nieprzywierającą powłoką "non stick". Dzięki temu nic do niej nie przywiera i nie ulega przypaleniu, a to z kolei jest gwarancją, że podczas wyciągania z formy, ciasto będzie w całości. Blachy Florina Stone przeznaczone są do ręcznego mycia, ale ich czyszczenie jest bezproblemowe i nie wymaga wysiłku.
Podobnie, jak blachy z linii Florina Stones wykonane są z odpornej stali węglowej i posiadają takie same właściwości. Różnią się przede wszystkim kolorystyką i powłoką wierzchnią. Powłoka zastosowana w blachach Florina Likoris ma właściwości nie przywierające, niewymagające stosowania tłuszczu, czy papieru do pieczenia. Wśród foremek Florina Likoris znajdziecie każdy model, który was interesuje.
Linia tych blach do pieczenia wykonana jest z wysokiej jakości silikonu, który jest odporny na wysokie i niskie temperatury, a nawet na szok termiczny. Mogą być poddawane temperaturom od -40 nawet do 230 stopni Celsjusza. Idealnie zatem sprawdzą się do wypiekania najbardziej wymagających ciast. Dodatkowym zastosowaniem tych form jest możliwość zamrażania w nich np., bulionu warzywnego, który po rozmrożeniu będzie wspaniałą bazą do zup. Używanie blach z tego tworzywa jest absolutnie bezpiecznie ? podczas poddawania ich działaniu temperatury nie powodują wydzielania żadnych szkodliwych substancji. Nie reagują też z żywnością i nie wchłaniają zapachów. Blachy Florina Anide to nowoczesny wygląd połączony z tradycyjnym kolorem brązu. Dlaczego akurat brąz? Ten kolor jest uniwersalny, wpasuje się w każde wnętrze, a co najważniejsze nie ulegnie przebarwieniom! Przez cały okres użytkowania będzie wyglądać tak samo. Struktura silikonu sprawia, że do tego typu foremek nic nie przywiera, a wyjęcie z nich słodkości nie sprawi najmniejszych trudności. Ponadto materiał ten szybko i równomiernie się nagrzewa, co skraca proces pieczenia nawet o 10-20% w porównaniu z pieczeniem na blachach wykonanych z innych materiałów. Większość blach do pieczenia nie nadaje się do mycia zmywarkach. W Przypadku forem Florina Anide jest inaczej. Możecie je myć ręcznie bądź w zmywarkach, przez co korzystanie z nich staję się jeszcze bardziej przyjemne. Atutem jest również ich giętkość oraz miękkość. Dzięki tym właściwością po złożeniu są kompaktowe i nie zajmują dużo miejsca w kuchennych szafkach.
Podział blach do pieczenia ze względu na budowę i kształt
Najbardziej uniwersalne, klasyczne i znane niemal wszystkim blachy do pieczenia, to te w kształcie prostokąta ewentualnie kwadratu. Są niezawodne i służą nam od wielu pokoleń. Idealnie nadają się do upieczenia pysznego sernika czy ciasta drożdżowego. Dzięki ich wielkości z powodzeniem upieczemy jednocześnie pokaźną ilość rogalików czy bułeczek.
Blachy do pieczenia z klamrami i wyjmowanym dnem, to innowacyjne rozwiązanie sprawia, że wyjęcie ciast z formy nie będzie problemem. Jeśli boicie się wyciągać wypieki z blach z obawy, iż się skruszą, lub uszkodzą - to czas zaopatrzyć się w blachę z klamrą. By wyjąć ciasto z tej formy, wystarczy rozpiąć klamrę, a sama odejdzie od ciasta, nie uszkadzając go w żadnym miejscu. Boki ciasta będą gładkie i z łatwością będzie można je przekroić na pół, by nałożyć kremem. Wyjmowane dno to bardzo funkcjonalne rozwiązanie, tym bardziej że blachy z klamrami firmy Florina posiadają dna w formie talerza, które z powodzeniem może posłużyć za naczynie do serwowania. Wizualnie jest tak atrakcyjne, jak inne naczynia do podawania ciasta.
Dzięki blaszce podzielonej na równe, okrągłe komory, z łatwością przygotujecie pyszne babeczki z apetycznym nadzieniem, które będą idealnie równe, a swoim wyglądem zachwycą wszystkich bez wyjątku. W naszej ofercie znajdziecie formy na 6 lub 12 muffinek. Daje to możliwość przygotowania kilka wariantów smakowych jednocześnie. Taki oryginalny deser każdemu przypadnie do gustu.
Spotkania z przyjaciółmi, często wiążą się z przygotowaniem jakiegoś smakołyku. Nie wypada przyjść z pustymi rękoma. Jeżeli lubicie sprawiać przyjemność znajomym swoimi idealnymi wypiekami, zadbajcie, by ich transport nie zepsuł ogólnego wrażenia. Blachy z pokrywą pozwalają na przenoszenie ciasta na blaszce, na której zostały upieczone. Wystarczy zamocować na foremce plastikowe wieko, by mieć gwarancję, że podczas transportu ciasto nie zostanie uszkodzone i dojedzie do celu w całości - bez najmniejszego defektu.
Idealne torty wymagają idealnego kształtu. W dzisiejszych czasach torty przybierają rozmaite kształty, między innymi postaci z bajek, serc czy samochodów. Zrobienie takich tortów wymaga jednak sporej wprawy i doświadczenia w cukiernictwie. W warunkach domowych najlepiej stworzyć coś klasycznego i prostego. Zdecydowana większość osób tort kojarzy z okrągłymi blatami ciasta przekładanymi kremem, bądź bitą śmietaną i obłożonymi rozmaitymi dodatkami. Tortownica to blacha właśnie do tego stworzona. Jak sama nazwa wskazuje, służy do przygotowania okazałych tortów. Jest okrągła i posiada pionowe ścianki wyższe niż w tradycyjnych blaszkach, które dodatkowo często są ruchome. Taka budowa umożliwia upieczenie wysokiego ciasta i odsłonięcie go bez rozkruszenia, w celu pokrojenia na blaty, a następnie złożenie tortu i przełożenie go na tortownicę bezpośrednio na dnie od blaszki, w której było pieczone. Sklep zasmakujradości.pl oferuje tortownice o średnicy 24, 26 oraz 28 cm.
Keksówka to długie, wąskie i wysokie foremki. Z ich pomocą najchętniej wypiekane są różne ciasta między innymi keksy i baby, ale idealnie sprawdzają się też przy pieczeniu chleba i pasztetu. Po upieczeniu ciasta w tej formie można je wygodnie poporcjować i podać w ciekawy sposób. Producent Florina zapewnia keksówki w rozmiarach 21, 26, 30 oraz 31 cm.
Tarta to niskie, zazwyczaj kruche ciasto wypełnione kremem, bitą śmietaną i owocami. Forma do wypieku tarty ma bardzo niskie ścianki pionowe i jest okrągła. Zapewni więc doskonały kształt i wygląd tarty. W zależności jak duże tarty chcecie zrobić macie do wyboru dwa rozmiary 25 lub 28 cm.
Blacha do pizzy
Blachy do pieczenia, to nie tylko blachy do wypieków słodkości. Pyszna domowa pizza, to to o czym marzy każdy z nas. Cienkie ciasto, pyszne dodatki, przyrumieniony ser to atrybuty każdej pizzy. Przy pomocy odpowiedniej blachy do pizzy ten włoski przysmak nie może się nie udać. Blacha do pizzy wygląda niemal jak talerz. Jest płaska i ma delikatnie zaokrąglone ranty. Z taką blachą jesteście skazani na powodzenie w procesie przygotowania najlepszej pizzy.
Chcąc zachować żywotność waszych blach na długie lata, stosujcie się do zasad ich konserwacji i myjcie je zgodnie z zaleceniami. Co najważniejsze nie wykrawajcie kawałków ciasta nożem bezpośrednio na blaszce! Powłoka blach ulega wtedy uszkodzeniu, a przez to może stracić wszystkie właściwości.