Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Patelnie

( liczba produktów: 127 )

Przyrządzanie wielu dań bez patelni jest praktycznie niemożliwe. Takie naczynie to podstawowy element wyposażenia kuchni. Czy wiesz jednak, że w naszym sklepie Florina dostępne są różne typy patelni – różnią się nie tylko pojemnością, wielkością, ale również rodzajem materiału? Warto również zwrócić uwagę na funkcje poszczególnych patelni, np. obecność nieprzywierającego dna, dzięki któremu nie trzeba używać dużej ilości tłuszczu do smażenia.

Patelnie do każdej kuchni


Urządziłeś się w bardziej nowoczesnym stylu i zależy Ci na tym, by patelnie, z których będziesz korzystać w swoim domu wpisywały się w Twój wystrój? A może uwielbiasz swoją tradycyjną kuchnię i oczekujesz, że patelnia, którą wybierasz, charakteryzowała się bardziej klasycznym wyglądem? Tego rodzaju patelnie kuchenne znajdziesz w naszym sklepie Florina.
Warto lepiej zapoznać się z naszą ofertą, ponieważ szereg dostępnych w niej patelni kuchennych jest na tyle uniwersalnych, że sprawdzą się praktycznie w każdym wnętrzu.
Jeżeli decydujesz się na zakup jednej patelni, wybierz taką, którą możesz zastosować do przygotowywania wielu potraw. Praktycznie cały repertuar dań smażonych można przyrządzić z zastosowaniem patelni o podwyższonych brzegach. To naczynie idealne zarówno do przyrządzenia sosu, do którego następnie dodasz ryż lub makaron, jak i ulubionych naleśników Twoich dzieci. Na takiej patelni z łatwością usmażysz także mięso czy warzywa.
Jeżeli zależy Ci na patelni, która sprawdzi się w każdych warunkach, wybierz taką, która nadaje się na wszystkie rodzaje kuchenek. Nigdy nie wiesz, kiedy zaplanujesz remont i postanowisz wymienić swoje urządzenie grzewcze na inne. Taka patelnia będzie więc inwestycją na lata, przyda Ci się również wtedy, gdy np. kuchenkę gazową wymienisz na indukcję.

Przeczytaj także: Patelnia granitowa - 6 rzeczy, które musisz wiedzieć przed zakupem!


Rodzaje patelni


Dokonując wyboru patelni, zwróć uwagę, z jakiego materiału jest wykonana. Każde tworzywo wyróżnia się innymi cechami. Co więcej, na niektórych typach patelniach łatwiej usmażyć pewne dania niż inne.
Patelnia żeliwna charakteryzuje się dużą wytrzymałością. Świetnie sprawdzi się np. do smażenia mięs i przyrządzania potraw, które potrzebują nieco czasu, by być gotowe.
Patelnie ze stali nierdzewnej uznaje się za najtrwalsze z dostępnych na rynku. Tego rodzaju patelnię można myć w zmywarce. Trzeba jednak liczyć się z tym, że zanim zaczniesz już z niej korzystać, musisz najpierw ją zahartować. Dzięki tej czynności składniki nie będą przyklejały się do dna. Patelnia ze stali nierdzewnej jest niczym wino ? im starsza tym lepsza ze względu na to, że wraz z każdym smażeniem przysparza mniej kłopotów związanych z przyklejaniem się składników do dna. Tego rodzaju patelnie wymagają użycia większej ilości tłuszczu niż np. patelnie pokryte powłoką nieprzywierającą. Wiele patelni stalowych dostępnych w ofercie sklepów Florina jest wyposażonych w nienagrzewający się uchwyt, dzięki temu smażenie jest znacznie bardziej bezpieczne.

Przeczytaj także: Patelnia ceramiczna. Co trzeba o niej wiedzieć? Jak jej używać?


Patelnia ceramiczna wyróżnia się wysoką odpornością na zarysowania. Tego typu naczynia dzięki temu, że równomiernie i szybko się nagrzewają, łatwo oddają ciepło potrawom, przed co zużycie energii do przyrządzania jedzenia jest niższe. W ofercie sklepu Florina znajduje się szereg patelni ceramicznych, które charakteryzują się m.in. grubym dnem. Na uwagę zasługują na przykład patelnie ceramiczne grillowe, które dobrze odprowadzają tłuszcz i wodę. W ten sposób można uzyskać potrawę, która będzie nie tylko mniej kaloryczna, ale również będzie charakteryzować się intensywnym smakiem. Taka patelnia sprawdzi się na większości urządzeń grzewczych, ale szczegóły poznasz czytając wytyczne od producenta konkretnego produktu.
Jeżeli szukasz naczynia wyjątkowo odpornego na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne czy ścieranie, sprawdzą się tu patelnie tytanowe. Na takiej patelni możesz smażyć bez użycia dużej ilości tłuszczu, co przekłada się na wyższą jakość przyrządzanych potraw.
Patelnia marmurowa jest nie tylko wytrzymała, ale też bardzo elegancka. Swoim wyglądem nawiązuje do stylu rustykalnego. Z kolei patelnie granitowe pozwalają na smażenie jedzenia na niewielkiej ilości tłuszczu, trudno również je zniszczyć, dlatego to naczynia do zadań specjalnych.
Patelnia aluminiowa to naczynie idealne dla osób, którym zależy na lekkiej i dobrze przewodzącej ciepło patelni. Tego rodzaju patelnie możesz wykorzystać do smażenia mięsa, owoców morza albo ryb. Zazwyczaj patelnia aluminiowa sprawdzi się na kuchence indukcyjnej, ale też na gazie. Dzięki temu, że nagrzewa się bardzo szybko i równomiernie, możesz przyrządzić na niej smaczne panierowane kotlety czy panierowane warzywa, które będą w równym stopniu zarumienione. Warto zwrócić uwagę, że patelnie aluminiowe dostępne w ofercie sklepu Florina posiadają powłokę nieprzywierającą, która umożliwia smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu. Wiele patelni wyposażonych jest w specjalnie nienagrzewający się uchwyt, co zapewnia komfortowe i bezpieczne przygotowywanie ulubionych posiłków.
Klasycznym rozwiązaniem jest patelnia emaliowana, która nie wchodzi w interakcję z jedzeniem, nie zmienia jego smaku ani aromatu.

Przeczytaj także: Patelnia - jaką wybrać?


Patelnie do zadań specjalnych


Patelnia daje wiele możliwości. Jednak jeżeli do tej pory używałeś tylko jednego typu patelni do przyrządzania jajek sadzonych, naleśników czy smażenia warzyw, to z pewnością nie miałeś możliwości poznania wszystkich naczyń tego typu z naszej oferty. Aby danie smakowało możliwie jak najlepiej, a jego przyrządzanie było prostsze, warto zaopatrzyć się w rodzaj patelni przeznaczony do przygotowania konkretnych dań. W naszym sklepie Florina znajdziesz takie przydatne rozwiązania jak:

  • patelnia do naleśników - to naczynie z niższymi brzegami, które umożliwia łatwe obracanie placka. W ofercie sklepów Florina znajdziesz m.in. patelnie aluminiowe do naleśników, które w doskonały sposób przewodzą ciepło i szybko oraz równomiernie nagrzewają dno patelni. Posiadają również nieprzywierającą powłokę, która sprawia, że smażenie naleśników jest bardzo komfortowe i przyjemne. Dzięki naszym patelniom możesz zapomnieć o tym, że zwykle pierwszy naleśnik ląduje w koszu. Już od początku możesz cieszyć się równomiernie wysmażonym naleśnikiem;
  • patelnia na grilla - jeżeli pogoda za oknem nie zachęca albo po prostu chcesz w znacznie szybszym czasie ugrillować ulubione potrawy, postaw na patelnie do grillowania w domu. Dno patelni do grillowania zostało zaprojektowane w taki sposób, by jedzenie do niego nie przywierało. Dzięki temu możesz efektownie grillować, bez obaw o przypalenie swoich ulubionych przekąsek czy mięsa;
  • patelnia do jajek - kolejnym rodzajem patelni, która charakteryzuje się specjalnym przeznaczeniem, jest w patelnia do jajek sadzonych, racuchów bądź placków. Dzięki obecności wgłębień, możesz łatwiej przyrządzić symetryczne smakołyki, które będą charakteryzować się doskonałymi, równomiernymi kształtami. Taka patelnia wyróżnia się lekkością, a równocześnie wytrzymałością oraz poręcznością;
  • patelnia beztłuszczowa - znana również jako patelnia nieprzywierająca. Dzięki dnu typu non-stick, do smażenia dań na tego rodzaju patelni nie trzeba praktycznie wcale używać tłuszczu, co przekłada się na zdrowsze i mniej kaloryczne posiłki;
  • patelnie wok - tego rodzaju patelnie kojarzone są przede wszystkim z daniami orientalnymi i rzeczywiście, dzięki trzykrotnie szybszemu nagrzewaniu się dna niż w klasycznej patelni, patelnia wok sprawdzi się przy smażeniu warzyw metodą stir fry. Konstrukcja takiej patelni umożliwia szybkie oraz energiczne mieszanie składników, co jest istotne przy przygotowywaniu niektórych potraw. Patelnia wok wyróżnia się sporą głębokością, a przy tym gwarantuje krótki czas przyrządzania posiłków. Pozwala na usmażenie większej ilości jedzenia. Dzięki swojej poręczności i ciekawemu designowi można wygodnie przenieść tego rodzaju patelnię na stół i zaprosić gości do samodzielnego nakładania znajdującej się wewnątrz patelni potrawy.

W tym sklepie znajdziesz też patelnie do pancakes, jak i patelnie do omletów, które pozwolą Ci na komfortowe przyrządzenie tego rodzaju przekąsek.
Wśród typów patelni warto wymienić również naczynia dedykowane do podgrzewania na konkretnych rodzajach urządzeń grzewczych. W ofercie sklepu internetowego Florina znajdziesz nie tylko patelnie do indukcji, ale też takie, które sprawdzą się na innych rodzajach kuchenek.


Popularne rozmiary i średnice patelni


W naszym sklepie Florina możesz nabyć małe patelnie, do których zaliczyć można patelnię 10 cm czy też patelnię 15 cm. Z kolei patelnie 20 cm lub patelnia 24 cm to naczynia o standardowym rozmiarze. Duża patelnia i bardzo duża patelnia to takie, których wielkość przekracza wskazane parametry.
Warto również zwrócić uwagę na pojemność tego typu artykułu kuchennego. Jeżeli planujesz przyrządzić spaghetti lub orientalne danie z mięsem i warzywami, sprawdzi się tu patelnia głęboka. Wysokie patelnie ułatwią również przygotowanie potraw orientalnych.
Z kolei mała patelnia o niskich brzegach to idealne rozwiązanie, jeżeli chcesz zrobić naleśniki.

Najlepsze patelnie i najzdrowsze


Zastanawiasz się, czym charakteryzują się najlepsze patelnie? Otóż, dobra patelnia wyróżnia się następującymi cechami:

  • możesz z niej korzystać nie tylko na swoim urządzeniu grzewczym, ale też na innych typach kuchenek,
  • wykonana jest z bezpiecznego materiału, niewchodzącego w interakcje z jedzeniem - zdrowe patelnie to np. te ceramiczne czy emaliowane,
  • ma pojemność i średnicę dostosowaną do Twoich potrzeb,
  • w zależności od Twoich preferencji super patelnia może cechować się uniwersalnością albo być naczyniem przeznaczonym do smażenia jednego typu dania, np. naleśników,
  • nie wymaga użycia dużej ilości tłuszczu - najzdrowsze patelnie posiadają powłokę, dzięki której do smażenia nie musisz używać dużej porcji tłuszczu, przez co danie jest mniej kaloryczne.

Patelnie na indukcję


Aby naczynie spełniało swoją rolę, musi być dopasowane do Twojego urządzenia grzewczego. W ofercie sklepu Florina znajdziesz m.in. patelnie na indukcję, które dodatkowo można użyć również na innych kuchenkach.
Patelnia na indukcję posiada specjalne dno, które umożliwia korzystanie z tego naczynia na tym urządzeniu.

Przeczytaj także: Patelnie nieprzywierające - dlaczego warto mieć je w swojej kuchni?


Zestawy patelni


W sklepie Florina możesz zakupić zestaw patelni, który będzie zawierać tego rodzaju naczynia w różnych rozmiarach. Takie zestawy patelni to świetne rozwiązanie w przypadku tych gospodarstw domowych, gdzie gotuje się dużo i różnorodnie. Jeżeli np. chcesz przyrządzić większą ilość wybranej potrawy, którą następnie zamrozisz czy zapasteryzujesz, możesz skorzystać z patelni o większej pojemności. Z kolei, gdy chcesz szybko przygotować obiad dla siebie lub przekąskę do pracy, wystarczy mała patelnia.
Zazwyczaj zestaw składa się z 3 patelni o różnej średnicy. Są to np. zestawy patelni - 20, 24 i 28 cm średnicy. Niewątpliwą zaletą kupowania kilku naczyń jednocześnie jest niższa cena produktów niż gdybyś zdecydował się na zakup każdego z nich osobno.

Przeczytaj także: Patelnia - rodzaje i zastosowania


Najczęściej pojawiające się pytania


Wybór patelni to wbrew pozorom prawdziwe wyzwanie. Musisz zwrócić uwagę nie tylko na tworzywo, z jakiego jest wykonane to naczynie, ale również jego inne możliwości. Oto kilka wskazówek, które pozwolą Ci znaleźć patelnię dostosowaną do Twoich potrzeb, a następnie w odpowiedni sposób o nią dbać.


Jaka patelnia najzdrowsza?


Jeżeli zależy Ci na dobrej patelni, na której usmażysz zdrowe posiłki, wybierz naczynie, które jest stworzone z neutralnego, hipoalergicznego, niewchodzącego w interakcje z pożywieniem materiału. Sprawdzi się tu np. patelnia emaliowana albo patelnia ceramiczna. Chcąc wybrać najzdrowszą patelnię, warto wziąć pod uwagę nie tylko rodzaj tworzywa, z którego została wykonana, ale również inne parametry, np. obecność nieprzywierającego dna. Patelnie z powłoką typu non-stick pozwalają na smażenie bez dodatku lub z minimalną ilością tłuszczu, co przekłada się na to, że przyrządzane na ich potrawy są znacznie mniej kaloryczne i zdrowsze.

Przeczytaj także: Jaka patelnia najzdrowsza ? podpowiada Jasiek Kuroń


Czy patelnie można myć w zmywarce?


Patelnie ? co do zasady ? są naczyniami, których nie należy myć w zmywarce. Oczywiście, warto potwierdzić tę informację, zapoznając się z wytycznymi umieszczonymi na opakowaniu od producenta.

Przeczytaj także: Jakie patelnie są niezbędne w kuchni?


Czym wyczyścić patelnie od spodu?


Zamiast sięgać po mocne środki chemiczne, warto postawić na domowe sposoby. Aby wyczyścić spód patelni, wystarczy nałożyć na niego pastę stworzoną z 6 łyżeczek sody oczyszczonej i ? wody utlenionej. Znane są też metody czyszczenia wykorzystujące kwasek cytrynowy. Pamiętaj jednak, że ta substancja może wejść w interakcję z niektórymi tworzywami, dlatego nie w każdym przypadku jest zalecana.

Przeczytaj także: Patelnia aluminiowa - czy jest zdrowa?


Jakie są najlepsze patelnie?


Najlepsze patelnie to takie, które umożliwiają komfortowe przyrządzanie zdrowych dań, a przy tym można je w wygodnie myć i przechowywać w szafce. Jeżeli chcesz mieć jedną patelnię do smażenia, postaw na naczynie z wyższymi brzegami. Z kolei, gdy zależy Ci na tym, by ułatwić sobie przyrządzanie potraw, wybierz patelnie przeznaczone specjalnie do ich przygotowywania. To, co np. sprawdzi się do smażenia naleśników, zupełnie nie spełni swojej roli jeżeli będzie Ci zależeć na przygotowaniu innego dania, przykładowo usmażenia mięsa.

Przeczytaj także: Czym się kierować przy wyborze patelni?

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel