Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blachy do pieczenia

( liczba produktów: 24 )

Pyszne domowe ciasta, wytrawne wypieki zastępujące tradycyjny obiad albo smakowite zapiekanki. Wszystkie te dania przygotujesz, jeśli w Twojej kuchni znajdą się blachy do pieczenia! Dobierz je do swoich kulinarnych upodobań i ciesz się smakiem słodkości oraz pieczonych dań na słono zawsze, gdy najdzie Cię ochota!

Wysokiej jakości blachy do pieczenia – różne materiały, rozmiary i kształty

Blachy do pieczenia ciast i innych potraw mogą być wykonane z różnych materiałów oraz występować w wielu rozmiarach. Zanim więc podejmiesz ostateczną decyzję o zakupie, koniecznie sprawdź cechy wybranego produktu! Niektóre blachy będzie można myć w zmywarce, inne będą wymagały większej troski i ręcznego mycia. Jedne modele trzeba wykładać papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem przed wylaniem do nich ciasta, a inne nie będą wymagały podejmowania tych czynności.
Duże blachy do pieczenia przydadzą Ci się, gdy zechcesz swoim wypiekiem poczęstować gości w czasie organizowanego przyjęcia. Małe z powodzeniem zastąpią np. popularne keksówki. Przed zakupem warto więc dobrze rozważyć kształt, rozmiar oraz rodzaj materiału, z którego wykonana została blacha. Dobrze też jest przy okazji jej zakupu zaopatrzyć się w dodatkowe akcesoria kuchenne, takie jak: stolnica, wałki do ciasta czy rękawice kuchenne!

Dobre blachy do pieczenia ciast – zalety poszczególnych typów

Podstawowe znaczenie przy wyborze blachy do pieczenia ma rodzaj materiału, z jakiego została wykonana. Najpopularniejsze są oczywiście metalowe blachy do pieczenia. Są one niedrogie oraz łatwo dostępne w wielu kształtach i rozmiarach. Łatwo utrzymać je w czystości i przechować. Dobre blachy do pieczenia wykonane z metalu są odporne na wgniecenia i inne uszkodzenia mechaniczne. Bardzo długo zachowują swój kształt i nie ulegają korozji.
Metalowe blachy wymagają jednak stosowania papieru do pieczenia lub smarowania ich powierzchni tłuszczem przed pieczeniem – inaczej istnieje duże prawdopodobieństwo, że ciasto przyklei się do naczynia!
Zastępstwem dla tradycyjnych blach mogą okazać się np. silikonowe formy do pieczenia – produkty równie popularne co wykonane z tego samego materiału niskie formy do tart. Formy silikonowe są lekkie, odporne na uszkodzenia mechaniczne i łatwe do utrzymania w czystości (najczęściej można myć je w zmywarce). Takie blachy do pieczenia nie zajmują też zbyt wiele miejsca – możesz przechowywać je nawet wgniecione czy zwinięte! Po wyjęciu i rozprostowaniu odzyskają pierwotny kształt.
Wadą tego typu form jest jednak to, że pod wpływem ciężaru ciasta mogą lekko się odkształcać. Konieczne staje się wówczas umieszczenie formy silikonowej w innej (np. metalowej) albo obwiązanie jej sznurkiem na czas pieczenia.
Inna popularna opcja to ceramiczne i szklane formy do pieczenia. Tego typu naczynia pięknie się prezentują. Upieczone w nich ciasto można od razu podać na stół – forma będzie dodatkową ozdobą! Co więcej, takie naczynia wykorzystasz nie tylko do pieczenia ciast, ale także chleba czy pasztetów. Blachy ceramiczne lub szklane nie są jednak odporne na uszkodzenia mechaniczne – łatwo przez nieuwagę rozbić je lub wyszczerbić ich krawędzie.

Blachy do pieczenia w różnych rozmiarach i kształtach – jak wybrać idealną blachę

Przy wyborze blachy do pieczenia zwróć również uwagę na jej kształt oraz wymiary.
Rozmiar blachy do pieczenia powinien zależeć przede wszystkim od tego, w jakim celu będziesz z niej korzystał. Jeśli planujesz wykorzystywać naczynie głównie do słodkich wypieków, którymi poczęstujesz większe grono znajomych, postaw na takie o dużych rozmiarach! W takim przypadku wymiary blachy do pieczenia to minimum 40 x 25 cm.
A jeśli zamierzasz na co dzień korzystać z blachy do pieczenia? Naczynie może być wówczas mniejsze. Do przygotowania obiadu dla singla lub dwóch osób wystarczy blacha o wymiarach np. 22 x 22 cm.
Poza rozmiarem znaczenie ma także kształt wybranej przez Ciebie blachy. Najbardziej klasyczne wersje to te kwadratowe lub prostokątne. To jednak niejedyne możliwości! Wśród propozycji w sklepie Florina.pl znajdziesz też m.in. okrągłe blachy, które kształtem przypominają tradycyjne tortownice. Na specjalne okazje możesz z kolei wybrać blachy w kształcie serca, ulubionego zwierzaka albo rośliny. Przygotowany w nich wypiek na pewno będzie miłą odmianą i zaskoczy Twoich gości!

 

Najczęściej pojawiające się pytania

O co najczęściej pytają Klienci wybierający blachy do pieczenia?

Jaka jest najlepsza blacha do ciasta?

Jaka blacha do ciasta będzie najlepsza? Na to pytanie nie da się udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Najlepsza blacha to ta dopasowana do potrzeb konkretnej osoby i jej kuchni. Warto przede wszystkim przeanalizować użyte materiały i wybrać blachę spełniającą Twoje oczekiwania.

Jakie wymiary ma blacha do pieczenia?

Blachy do pieczenia oferuje się w wielu różnych wymiarach. Najczęściej wybierane są modele o wymiarach 20 x 30 cm albo 25 x 30 cm. Na początku swojej przygody z pieczeniem warto więc postawić na jeden z tych rozmiarów. Większość kuchennych przepisów uwzględnia właśnie je – przy blachach w takim rozmiarze unikniesz więc konieczności przeliczania ilości składników!

Blachy do pieczenia w wielu rozmiarach i kształtach znajdziesz w sklepie Florina.pl. Sprawdź naszą ofertę i przekonaj się, ile przyjemności daje samodzielne przygotowywanie domowych ciast!

 

pixel