Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Kokilki

( liczba produktów: 6 )

Kokilka to małe naczynie kuchenne w kształcie miseczki wykonane z materiału odpornego na działanie wysokiej temperatury, najczęściej ceramiki, szkła lub metalu. Dzięki temu, że jest wykonana z żaroodpornego tworzywa, może być wykorzystywana do przygotowywania dań w piekarniku. Przydaje się do robienia owoców pod kruszonką czy czekoladowych fondantów. Kokilki - gdzie kupić? W sklepie internetowym Florina znajdziesz kokilki do zapiekania ceramiczne i szklane sprzedawane w kompletach po 2 i 4 sztuki. Oferujemy kokilki do zupy, dań wytrawnych i rozmaitych deserów.

Sortowanie

Kokilki do pieczenia - najważniejsze zalety

Największą zaletą naczynia do zapiekania kokilki jest wytrzymałość na wysoką temperaturę oraz szok termiczny. Po przygotowaniu zawartości taką miseczkę można np. włożyć do schłodzenia do lodówki, a z lodówki prosto do rozgrzanego piekarnika i nic się jej nie stanie. Warto zaznaczyć, że w kokilkach można przygotowywać dania nie tylko na gorąco, ale też na zimno.

Dużym plusem jest także niewielka pojemność kokilki, która zazwyczaj waha się od 50 do 250 ml. Jest to ilość idealna wręcz na jedną porcję, a przygotowanego przysmaku nie trzeba nawet przekładać do innego naczynia po przygotowaniu. Specjalne kokilki do creme brulee czy fondantów mają prostą i klasyczną formę, dzięki czemu nadają się do serwowania na stole.

Kokilki najczęściej mają okrągłą formę, jednak spotkać też można kokilki kwadratowe lub zaopatrzone w mały, wygodny uchwyt umożliwiający łatwe przenoszenie. W większości są solidne, a jednocześnie bardzo lekkie.

Rodzaje kokilek

Kokilki powinny być wykonane z materiału odpornego na działanie wysokich temperatur. Największą popularnością cieszą się m.in.:

  • kokilki ceramiczne - są niezwykle trwałe i odporne na odpryski, a dzięki temu są w stanie służyć w niezmienionym stanie przez wiele lat. Kokilki wykonane z ceramiki są bezpieczne dla zdrowia, ponieważ nie wchodzą w reakcje chemiczne z żywnością i nie uwalniają do niej chemicznych substancji podczas pieczenia, jednocześnie też nie zmieniają ich smaku ani zapachu. Ciepło jest w nich bardzo dobrze rozprowadzane, dzięki czemu zawartość równomiernie się piecze. Grube ścianki przez długi czas po wyjęciu z piekarnika utrzymują temperaturę dania. Ceramiczne kokilki są bardzo estetyczne, dlatego można w nich serwować dania wprost z piekarnika na stół. Nadają się do mycia w zmywarce;
  • kokilki szklane - mają bardzo podobne właściwości jak kokilki ceramiczne. Do ich produkcji zwykle wykorzystywane jest szkło hartowane lub borokrzemowe. Bardzo dobrze rozprowadzają ciepło, dlatego danie jest równomiernie upieczone. Szkło nie zmienia smaku ani zapachu potraw, ponieważ jest obojętne chemicznie i bezwonne. Nie wydziela też żadnych szkodliwych substancji w wysokich temperaturach, a zatem nie ma negatywnego wpływu na zdrowie. Przewagę kokilkom szklanym nad ceramicznymi dają przezroczyste ścianki, pozwalające obserwować zawartość naczynia podczas pieczenia, dzięki czemu nie trzeba otwierać piekarnika, aby sprawdzić stan dania. Kokilki szklane nie nadają się niestety do mrożenia, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przechowywać je wraz z zawartością w lodówce. Można je myć w zmywarce.

Kokilki - do czego służą?

Kokilki w kuchni mogą mieć bardzo wiele zastosowań. Przygotowywać w nich można wszelkiego rodzaju desery, a nawet dania wytrawne. Doskonale sprawdzą się do owoców zapiekanych pod kruszonką lub w koglu-moglu. Można robić w nich creme brulee, fondanty, wszelkiego rodzaju kremy czy nawet mini ciasta. W kokilce z powodzeniem przygotować można też warzywa z szynką, serem i jajkiem na śniadanie czy danie wytrawne z mięsem na obiad.

Kokilki ze względu na swoją niewielką pojemność świetnie nadają się podczas eksperymentowania w kuchni. Przy ich pomocy można przygotować niewielką porcję dania i spróbować, czy nam zasmakuje. To idealne wręcz rozwiązanie dla osób, które gotują wyłącznie dla siebie i nie chcą marnować jedzenia.

pixel