Naczynia do zapiekania
( liczba produktów: 21 )Zapiekanki, frytki z piekarnika, a może włoska lasagne? Do przygotowania każdego z tych dań (i wielu innych) potrzebny jest Ci tylko jeden kuchenny gadżet – naczynie żaroodporne! Dobierz je do potrzeb swoich i pozostałych domowników, a zdziwisz się, jak często po nie sięgniesz!
Naczynia do zapiekania – funkcje i zastosowanie w kuchni
Naczynia do zapiekania to jedne z niezbędnych akcesoriów kuchennych! Wykorzystasz je do przygotowania obiadu, ciepłych przekąsek na organizowane przyjęcie oraz słodkich wypieków. Wystarczy, że postawisz na odpowiednią wersję naczyń!
Małe miseczki do zapiekania w piekarniku posłużą Ci np. do przygotowania jednoporcjowych serniczków albo deserów takich jak crème brûlée. Z kolei większe naczynia do zapiekanek ułatwią przygotowanie pysznego obiadu albo ciepłego, wytrawnego dania na przyjęcie. To jednak nie wszystko.
Naczynia żaroodporne są równie funkcjonalne, jak powszechnie stosowane w kuchni formy do tart. W nich także przygotujesz pyszne słodkości takie jak np. dutch baby albo słodkie bułeczki. Naczynia do zapiekania sprawdzą się wreszcie do przyrządzenia takich potraw jak faszerowane warzywa, a nawet własny chleb.
Naczynia do zapiekania – modne wzornictwo i kolorystyka
Zarówno duże, jak i małe naczynia do zapiekania dostępne są w wielu różnych wzorach i kolorach. Dzięki temu te kuchenne akcesoria są nie tylko bardzo funkcjonalne, ale też mogą stanowić ozdobę kuchni. Ustawione podczas przyjęcia na stole, podtrzymają temperaturę potraw oraz będą stanowiły idealne uzupełnienie zastawy stołowej (zwłaszcza jeśli wybierzesz szklane lub ceramiczne naczynia do zapiekania).
Co jeszcze warto wiedzieć o naczyniach do zapiekania? Duże modele dostępne są w wielu kształtach. Znajdziesz wśród nich wersje kwadratowe, prostokątne oraz okrągłe. Jeśli planujesz podawać w nich potrawy prosto z piekarnika na stół, wybieraj takie zaopatrzone w podstawkę albo podgrzewacz. W ten sposób ochronisz blat oraz sprawisz, że nawet po kilku godzinach biesiadowania podane przez Ciebie potrawy będą wciąż ciepłe. Okrągłe naczynie do zapiekania może też w niektórych przypadkach zastąpić popularne tortownice! Przygotujesz w nim słodki wypiek, którym zaskoczysz znajomych, a jeśli trzeba – żaroodporna forma do zapiekania może posłużyć Ci nawet do upieczenia tradycyjnego biszkoptu!
Formy ceramiczne świetnie sprawdzą się także jako jednoporcjowe naczynia do zapiekania. Małe miseczki tego typu sprawią, że każdy z domowników lub zaproszonych gości otrzyma swoją porcję zapiekanki albo słodkości. A to spore ułatwienie również dla Ciebie – dania nie trzeba będzie kroić i uważać podczas przekładania na talerz, aby każdy kawałek wyglądał perfekcyjnie!
Rodzaje naczyń do zapiekania i ich zastosowania – ile zależy od pokrywki
Najbardziej popularne formy żaroodporne dostępne są w wersji otwartej lub jako naczynia do zapiekania z pokrywką. Te pierwsze sprawią, że ser na zapiekankach będzie odpowiednio przypieczony, a skórka mięsa lub chleba rumiana i chrupiąca.
Naczynia do zapiekania z pokrywą pozwolą Ci z kolei sprawić, że każde przyrządzane mięso jest kruche i rozpływa się w ustach! Pieczenie pod przykryciem wpływa na wydobycie wszystkich walorów smakowych potrawy i zapobiega przypaleniu.
Jeśli zdecydujesz się postawić na naczynie do zapiekania z pokrywką, pamiętaj, że zawsze możesz zdjąć ją w czasie pieczenia. Przez większość podanego w przepisie czasu piecz pod przykryciem, a na ostatnie 10-15 minut odkryj formę i dopiekaj danie bez przykrycia. Taki zabieg sprawi, że przygotowywane mięsa lub ryby będą miękkie w środku, ale pokryte chrupiącą, złotobrązową skórką.
Czy tak samo naczynie do zapiekania z pokrywą można wykorzystać podczas pieczenia ciast lub chleba? W tym przypadku zarówno stosowanie pokrywy, jak i jej zdejmowanie podczas pieczenia jest już ryzykowne (wypiek może się nie udać!). Jeśli więc chcesz przyrządzić którąś z tych potraw w naczyniu żaroodpornym, nie przykrywaj go.
Naczynia żaroodporne do pieczenia i gotowania – alternatywne sposoby wykorzystania naczyń do zapiekania
Niektóre naczynia żaroodporne mogą posłużyć również jako… garnki! Jak to możliwe? W zestawie z takim naczyniem otrzymasz specjalną podstawkę, która posłuży do gotowania na kuchence gazowej. Dzięki temu żaroodporne naczynie stanie się idealnym kuchennym gadżetem dla zabieganych! Nawet jeśli przepis na Twoje ulubione danie wymaga najpierw podgotowania składników, a dopiero potem ich zapieczenia, wszystko wykonasz w jednym naczyniu. A to spora oszczędność czasu – i pracy podczas zmywania! W roli wielofunkcyjnego gadżetu najlepiej sprawdza się wysokie naczynie żaroodporne z pokrywką, które w awaryjnej sytuacji wykorzystasz nawet jako garnek na zupę!
Zawsze pamiętaj jednak, aby przed postawieniem na kuchence naczynia żaroodpornego sprawdzić oznaczenia producenta! Jeśli spróbujesz gotować w naczyniu, które nie zostało do tego dostosowane, pęknie pod wpływem temperatury.
Najczęściej pojawiające się pytania
Jakie pytania zadają osoby, które poszukują naczyń żaroodpornych do zapiekania?
Jakie naczynia do zapiekania wybrać?
Jakie naczynia do zapiekania będą najlepsze? Najbardziej popularne naczynia tego typu to produkty ceramiczne albo szklane. I właśnie tego typu naczynia warto wybierać – są bardzo funkcjonalne, łatwe do utrzymania w czystości oraz trwałe. Pamiętaj jednak, aby przy ich stosowaniu zaopatrzyć się w rękawice kuchenne – przy wyjmowaniu naczyń z piekarnika będą one tak samo gorące, jak blachy do ciasta lub keksówki!
Czy można włożyć zimne naczynie do piekarnika?
Zimne naczynie, tzn. takie w temperaturze pokojowej możesz śmiało umieścić w piekarniku. Jeśli jednak chcesz do nagrzanego piekarnika wsunąć naczynie żaroodporne wyjęte prosto z lodówki lub zamrażarki, nie rób tego! Różnica temperatur będzie za duża i naczynie może się zniszczyć. Lepiej wyjąć je wcześniej i odczekać jakiś czas albo włożyć naczynie do zimnego piekarnika i dopiero wtedy rozpocząć jego nagrzewanie.
Naczynia żaroodporne to jedne z tych kuchennych akcesoriów, których nie powinno zabraknąć w dobrze wyposażonej kuchni. Sprawdź ofertę Florina.pl, wybierz naczynie dla siebie i przekonaj się, jak bardzo ułatwi Ci codzienne gotowanie!