Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Patelnie do naleśników

( ilość produktów: 2 )

Zależy Ci na smacznych, nierozrywających się naleśnikach? Chcesz w wygodny sposób przygotować ciasto na kuchence? Postaw na patelnie przeznaczone do przyrządzania tego rodzaju dań. W ofercie sklepu Florina znajdziesz takie naczynia, wyróżniające się niskimi brzegami, które ułatwiają smażenie i przewracanie placków.

Patelnie do naleśników


Uniwersalna patelnia nie zawsze sprawdzi się w przypadku smażenia naleśników. W takiej sytuacji lepiej sięgnąć po patelnie do naleśników, które różnią się znacznie swoją konstrukcją od klasycznych naczyń tego rodzaju.
Przede wszystkim patelnia do naleśników charakteryzuje się niskimi brzegami, przez co smażenie i przewracanie ciasta jest znacznie ułatwione. Co więcej, każda dostępna w ofercie sklepu Florina patelnia do smażenia naleśników wyposażona jest w specjalnie wyprofilowany uchwyt, który pozwala na podnoszenie i przesuwanie patelni bez żadnych problemów.
Pamiętaj, by kupując specjalną patelnię do naleśników, zwrócić uwagę na to, czy sprawdzi się na Twoim urządzeniu grzewczym. Znakomita większość patelni do robienia naleśników z oferty Floriny może być stosowana na wielu typach kuchenek.
Jeżeli chcesz cieszyć się pięknie wysmażonym ciastem, postaw na patelnie na naleśniki z nieprzywierającym dnem. Zabezpiecza ono przed przywieraniem naleśnika do powłoki, co przekłada się na to, że ciasto się nie przypala i nie rozrywa w trakcie smażenia.
Patelnie naleśnikowe dostępne w naszej ofercie wykonane są z różnych materiałów, z czego każdy charakteryzuje się innymi funkcjami. Wybierając patelnię naleśnikową, sprawdź, czy ma nienagrzewającą się rączkę. Dzięki temu udogodnieniu usmażysz naleśniki w sposób niezwykle bezpieczny.

Przeczytaj także: Patelnia ceramiczna. Co trzeba o niej wiedzieć? Jak jej używać?


Rodzaje patelni do naleśników ze względu na materiał wykonania


W sklepie Florina znajdziesz różne typy patelni wykonanych z ciekawych materiałów. Na uwagę zasługuje m.in. stalowa patelnia do naleśników, która wyróżnia się wytrzymałością i odpornością na zarysowania. Tworzywo nie wchodzi w interakcje z ciastem, dzięki czemu przygotowany naleśnik smakuje wyśmienicie. Taka patelnia nagrzewa się równomiernie, przez co ciasto jest dokładnie wysmażone ze wszystkich stron.
Innym typem naczyń tego rodzaju jest patelnia żeliwna do naleśników, która dłużej utrzymuje temperaturę dania. Żeliwo to materiał wytrzymały, doskonale przewodzący ciepło, dzięki czemu przyrządzanie naleśników stanie się prawdziwą przyjemnością. Większa waga takiej patelni sprawia, że naczynie będzie stabilnie stało na kuchence.

Przeczytaj także: Jakie patelnie są niezbędne w kuchni?


Która powłoka najlepsza?


Aby znaleźć idealną patelnię, warto zwrócić uwagę nie tylko na to, z jakiego materiału została wykonana, ale też jaką powłoką jest pokryta. Łatwiejsze odwracanie naleśników, a jednocześnie zabezpieczenie przed przypalaniem zapewnia patelnia do naleśników nieprzywierająca. Takie dno nie wymaga użycia tłuszczu, a jednocześnie chroni przed rozrywaniem się smażonego ciasta.
Wymienić można również takie patelnie pokryte różnymi rodzajami materiałów, jak:

  • patelnia teflonowa do naleśników - to jedna z najbardziej przystępnych cenowo patelni, które wyróżnia się jednocześnie nieprzywierającym dnem, łatwością w czyszczeniu;
  • patelnia do naleśników marmurowa - dzięki ciekawemu designowi sprawdzi się zarówno w nowoczesnych, jak i bardziej tradycyjnych wnętrzach. Patelnia marmurowa do naleśników jest odporna na zarysowania i szybko oraz równomiernie przewodzi ciepło;
  • patelnia ceramiczna do naleśników - to odporna na zarysowania i działanie wysokich temperatur patelnia. Nie wchodzi w interakcję z żywnością;
  • patelnia do naleśników granitowa - charakteryzuje się nieprzywierającą powłoką oraz wytrzymałością, przez co to wybór na lata;
  • patelnia tytanowa do naleśników - to połączenie cech patelni teflonowej i żeliwnej. Wyróżnia się nieprzywierającą powłoką, odpornością na ścieranie i twardością.

Przeczytaj także: Patelnia aluminiowa - czy jest zdrowa?


Średnica patelni. Która najlepsza do naleśników?


W ofercie sklepu Florina znajdziesz zarówno małe patelnie do naleśników, np. patelnię do naleśników 20 cm, jak i duże patelnie do naleśników, np. patelnie do naleśników o średnicy 32 cm. Rozmiar patelni powinieneś dopasować do własnych preferencji. Naczynie o średnich wymiarach to np. patelnia do naleśników o średnicy 26 cm albo nieco mniejsza patelnia do naleśników 25 cm.
Zwróć uwagę na to, jakie naleśniki wolisz. Czy są to mniejsze, czy większe placki? Na tej podstawie dobierz sobie patelnię. Pamiętaj jednak, że im mniejsza patelnia, tym łatwiejsze odwracanie naleśnika i manewrowanie całym naczyniem.

Przeczytaj także: Patelnia granitowa - 6 rzeczy, które musisz wiedzieć przed zakupem!


Patelnia do naleśników na indukcję i na gaz


W naszym sklepie internetowym znajdziesz patelnie do naleśników na indukcję, ale też na inne typy kuchenek, np. na gaz. Niektóre patelnie do naleśników indukcyjne sprawdzą się na każdym urządzeniu grzewczym. Dzięki temu nie musisz wymieniać tego naczynia, gdy zdecydujesz się np. na wymianę kuchenki.
Patelnia do naleśników na płytę indukcyjną posiada specjalne dno, które współpracuje z indukcją, rozprowadzając ciepło równomiernie.

Przeczytaj także: Patelnia - rodzaje i zastosowania


Najlepsza patelnia do naleśników


Stojąc przed dylematem, jaka jest najlepsza patelnia do naleśników, warto wziąć pod uwagę jej cechy, m.in. rozmiar, typ materiału, a także, czy nadaje się na konkretne urządzenie grzewcze.
Najlepsza patelnia do naleśników powinna być wytrzymała i odporna na zarysowania, jak również posiadać nieprzywierające dno. Równie istotne jest, by dobra patelnia do naleśników posiadała poręczny, nienagrzewający się uchwyt. Dzięki temu smażenie naleśników będzie bezpieczniejsze, a Ty nie poparzysz sobie dłoni.
Chcąc wybrać najlepszą patelnię do naleśników, zwróć uwagę na to, by tworzywo nie wchodziło w interakcje z żywnością. Zdrowa patelnia do naleśników to np. ta pokryta emalią, ceramiczna czy żeliwna.

Przeczytaj także: Patelnia - jaką wybrać?


Najczęściej pojawiające się pytania


Zobacz, co jeszcze warto wiedzieć w kwestii wyboru patelni do naleśników. Oto kilka istotnych pytań w tym zakresie.


Patelnia do naleśników - jaka najlepsza?


Najlepszym wyborem będzie patelnia, która odpowie na Twoje potrzeby i oczekiwania. Przede wszystkim musi być dostosowana do Twojego urządzenia grzewczego. Powinna być również wykonana z materiału, który najbardziej Ci odpowiada. Zwróć też uwagę na jej rozmiar ? większe patelnie to rozwiązanie dla miłośników dużych naleśników. W przypadku, gdy smażysz naleśniki dla dzieci, lepiej sięgnąć po mniejszą patelnię i przygotować mniejszą porcję. Ogromnym atutem jest nienagrzewająca się rączka patelni. Na uwagę zasługuje także nieprzywierające dno, które chroni przed przyklejeniem się ciasta do dna i ułatwia obracanie placka.

Przeczytaj także: Patelnie nieprzywierające - dlaczego warto mieć je w swojej kuchni?


Co można smażyć na patelni do naleśników?


Oprócz smażenia naleśników, takie naczynie nadaje się również do przyrządzania racuchów, omletów czy placków. Warto również spróbować przygotować na takiej patelni jajka sadzone.


Patelnia do naleśników ? ceramiczna czy teflonowa?


Wybór zależy od Twoich indywidualnych oczekiwań. Patelnia ceramiczna jest bardziej odporna na zarysowania niż patelnia teflonowa. Wyróżnia się też większą wytrzymałością na działanie wysokich temperatur. Z kolei patelnię teflonową można łatwiej przegrzać, ale posiada ona nieprzywierające dno, które ułatwia przyrządzanie pysznych naleśników.

Przeczytaj także: Patelnia stalowa - jak używać?

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel