Sokowniki
( liczba produktów: 8 )Sokowniki to urządzenia niezbędne w kuchni każdego miłośnika domowych przetworów! Dzięki nim z łatwością zamienisz zebrane latem owoce w wartościowe, pełne witamin soki, które będzie można przechowywać w spiżarni nawet kilka miesięcy. A co najlepsze: do przygotowania pełnych zdrowia zapasów z użyciem sokowników nie trzeba wykorzystywać żadnych sztucznych konserwantów!
Sokowniki - co warto wiedzieć?
Sokowniki najprościej podzielić na parowe i elektryczne. Zasada działania obydwu typów urządzeń jest bardzo podobna. Każdy sokownik składa się z 3 części. Po umieszczeniu w nim wody, owoców lub warzyw i cukru, wystarczy czekać aż powstanie sok. Potem trzeba tylko przygotować butelki na soki, w których będzie można przechować przygotowane przetwory.
Dużą zaletą wykorzystania w kuchni sokownika do soków jest łatwość jego użytkowania oraz szybkie działanie urządzenia - gotowy sok uzyskuje się już po ok. 30-60 minutach!
Sokownik parowy - prostota, która zawsze się sprawdza
Co wyróżnia sokownik parowy? Urządzenie przypomina 3 połączone ze sobą garnki. Składa się z: pojemnika na wodę, elementu na owoce oraz środkowej części, w której będzie powstawał sok. Przygotowany do użycia sokownik na parę należy ustawić na kuchence, a następnie do środkowej części (z kranikiem) wetknąć specjalną rurkę. Tamtędy sok będzie ściekał do butelek. Warto wiedzieć, że duży sokownik parowy przyspieszy przygotowywanie soku, z kolei w niewielkim sokowniku parowym z kranikiem soki będą powstawały nieco wolniej.
Sokowniki parowe różnią się między sobą materiałem, z którego powstały. Dostępne są modele aluminiowe oraz ze stali nierdzewnej. Wybierając dobry sokownik parowy, warto zwrócić więc na to uwagę oraz sprawdzić, na jakim typie kuchenki urządzenie może być stosowane.
Sokownik elektryczny - rozwiązanie dla wymagających
Co odróżnia sokownik elektryczny od parowej wersji urządzenia? Przede wszystkim fakt, że sokowniki elektryczne nie są przeznaczone do stosowania na płycie grzewczej! Urządzenia te w dolnej części mają już wbudowane elementy grzewcze. Elektryczny sokownik będzie jednak trzeba podłączyć do prądu.
Druga cecha wyróżniająca każdy sokownik elektryczny z kranikiem to większa liczba funkcji dodatkowych. Zwykle można dowolnie ustawić na nim temperaturę gotowania oraz czas pracy. Urządzenie sygnałem dźwiękowym informuje też, kiedy gotowanie soku się zakończy.
Sokownik aluminiowy czy ze stali nierdzewnej?
W niejednej kuchni garnki ze stali nierdzewnej cieszą się większym zaufaniem niż te wykonane z aluminium. A jak jest w przypadku sokowników? Gotowanie soków lepiej przeprowadzać w sokowniku aluminiowym czy ze stali nierdzewnej? Obydwa metale świetnie się sprawdzają. Nie jest przy tym prawdą, że sokownik aluminiowy jest niezdrowy, a sokownik z nierdzewki zapewni Ci uzyskanie przetworów lepszej jakości. Wykorzystywane obecnie przez producentów urządzeń kuchennych materiały nie szkodzą zdrowiu! Możesz więc spokojnie wybrać sokownik z aluminium!
Sokownik ze stali nierdzewnej na pewno będzie cięższy i bardziej masywny niż model aluminiowy. Jeśli właśnie nad urządzeniem nierdzewnym się zastanawiasz, pamiętaj, że sokownik parowy ze stali nierdzewnej będzie prawdopodobnie tańszy niż jego elektryczny odpowiednik wykonany z tego samego materiału.
Sokownik na indukcję i na gaz - optymalny wybór dla Twojej kuchni
Przy zakupie sokownika parowego bardzo ważne jest zwrócenie uwagi na to, czy wybrany model to sokownik na indukcję, czy też sokownik na gaz. O ile zdarza się, że sokownik na kuchenkę gazową zadziała także na płycie indukcyjnej, to już odwrotność tej sytuacji się nie zdarza. Sokowniki na indukcję nie przydadzą się w kuchni wyposażonej tylko w kuchenkę gazową.
Sprawdź więc oznaczenia na opakowaniu urządzenia, gdzie producent określa, czy trzymasz w rękach sokownik na kuchenkę indukcyjną, czy gazową.
Wybieramy pojemność sokownika - od 5 do 20 litrów
Zewnętrznie sokownik przypomina nieco garnek do gotowania na parze. Tak samo, jak w przypadku tego ostatniego, ważnym parametrem jest pojemność. Na rynku dostępne są zarówno niewielkie modele (np. sokownik 5 l), jak i całkiem spore (takie jak sokownik na 20 litrów). Na który się zdecydować?
Mały sokownik (np. sokownik 6 l) polecany jest osobom, które dopiero zaczynają przygodę z domowymi przetworami. Mniejszy sokownik lepiej też sprawdza się w niewielkich kuchniach oraz wówczas, gdy soki przygotowujesz jedynie na potrzeby swoich najbliższych.
Sokownik 12 l i więcej (a więc sokownik duży) to urządzenie dla zaawansowanych! Jeśli sokami masz zamiar obdarowywać znajomych, wybierz właśnie taki model (minimum to sokownik 10 l). Pamiętaj też, że w dużym sokowniku 15 l sok powstanie szybciej niż w mniejszym urządzeniu.
Do czego przyda Ci się sokownik?
Jeśli Twoja kuchnia zawsze jest pełna smaków i zapachów odpowiedź na pytanie, do czego użyć sokownik jest oczywista: wykorzystasz sokownik do robienia soków! Najczęściej urządzenie przydaje się jako:
- sokownik do malin, dzięki któremu powstają naturalne preparaty wzmacniające odporność;
- sokownik do jabłek - zwłaszcza dzieci uwielbiają sok jabłkowy;
- sokownik do pomidorów - gęsty sok jest bardzo zdrowy i może nawet zastąpić przecier pomidorowy;
- sokownik do warzyw i owoców - z mieszanki tych składników powstają bardzo zdrowe i pożywne przetwory!
Zamiast zwykłego sokownika parowego lub elektrycznego, można też postawić na sokownik do thermomixa - warunkiem jest jednak posiadanie tego urządzenia.
Najczęściej pojawiające się pytania
O co pytają Klienci, którzy wybierają swój pierwszy sokownik?
Co zrobić z owocami z sokownika?
Wykorzystać! Z owoców z sokownika można zrobić bardzo wiele. Najczęściej przesmaża się je i przygotowuje z nich konfitury. Owoce mogą jednak posłużyć również jako pyszne, zdrowe nadzienie do naleśników i placków!
Czy sokownik zabija witaminy?
Działanie sokownika polega na wykorzystaniu pary (można przyrównać je nieco do gotowania na parze). Jest więc jednym z najzdrowszych sposobów obróbki żywności, a uzyskane soki zawierają dużo witamin i minerałów.
Jaki sokownik kupić?
Wszystko zależy od Twoich potrzeb! Jeśli dopiero zaczynasz przygotowywać soki, wybierz niewielkich rozmiarów urządzenie parowe (będzie tańsze niż elektryczne). Z kolei osobom, które co roku robią duże ilości przetworów, polecamy duże sokowniki elektryczne.