Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Jak zrobić sos pieczarkowy?

Sos pieczarkowy to jeden z tych dodatków do obiadów, które w zasadzie nie mają wad. Jest pyszny i niskokaloryczny. Pasuje do makaronu, ziemniaków, a nawet dań na bazie ryżu. A do tego przyrządzisz go dosłownie w kilka minut!

Czytaj więcej
Jak zrobić sos musztardowy?
Sos musztardowy to ten rodzaj dodatku do dań, który ma niemal tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jedni cenią występującą w nim nutę ostrości oraz to, jak podkreśla smak serwowanych dań. Innych trudno przekonać do walorów musztardowego sosu. Niezależnie od tego, w której grupie jesteś, wypróbuj nasze pomysły! Może okazać się, że tym razem znajdziesz swój ulubiony smak – czasem wystarczy przecież jedynie wypróbować inny rodzaj musztardy!
Czytaj więcej
Jak zrobić sos BBQ?

Sos BBQ to jeden z najbardziej rozpoznawalnych dodatków do mięsa. Tradycyjnie dodaje się go do pieczonych lub grillowanych żeberek i wieprzowiny. Miłośnicy sosu BBQ stosują go jednak również do pizzy, maczania frytek lub nachosów. Jak wybrać najsmaczniejszy sos BBQ? Najlepiej stworzyć go we własnej kuchni! Tylko w ten sposób uzyskasz dokładnie takie połączenie smaków i aromatów, jakie lubisz najbardziej.

Czytaj więcej
Jak zrobić sos pieczeniowy?

Aromatyczny sos pieczeniowy to dla wielu osób synonim udanego obiadu! Ty też uwielbiasz ziemniaki lub miękkie kluseczki polane tym wyjątkowym dodatkiem? W takim razie koniecznie naucz się przyrządzać sos pieczeniowy w zaciszu własnego domu! Dzięki temu będziesz mógł cieszyć się jego smakiem zawsze, gdy najdzie Cię na to ochota.

Czytaj więcej
Jak zrobić sos słodko-kwaśny?

Sos słodko-kwaśny to danie, które w Polsce popularne stało się kilkanaście lat temu. Od tamtego czasu w wielu domach regularnie pojawia się na stole. Jeśli tak jak znajomi wybierasz wersję ze sklepowego słoika, spróbuj choć raz przyrządzić sos słodko-kwaśny w domu. Będzie o wiele bardziej aromatyczny i zdrowszy! A jeśli zechcesz ułatwić sobie na przyszłość pracę, po prostu ugotuj większą ilość i sam zamknij sos w słoikach!

Czytaj więcej
Jak zrobić sos chrzanowy?

Czy sos chrzanowy kojarzy Ci się jedynie z Wielkanocą? Jeśli tak, pora na zmiany! Chrzanowy sos możesz serwować również na co dzień – świetnie sprawdzi się jako dodatek do domowych obiadów. Wykorzystasz go również podczas organizowanych w gronie rodziny i przyjaciół spotkań przy stole – i to nie tylko jako dodatek do ugotowanych jajek!

Czytaj więcej
Jak zrobić sos koperkowy?

Sos koperkowy sprawdzi się jako subtelne wykończenie dań na zimno albo ciepły dodatek do obiadu. Zależnie od wersji podasz go z jajkami, rybami, dowolnymi rodzajami mięsa albo wykorzystasz jako sos sałatkowy. Taki dodatek do potraw ma piękny kolor, jest zdrowy, a przy tym smakuje nawet osobom, które nie lubią surowego koperku!

Czytaj więcej
Jak zrobić sos śmietanowy?

Sos śmietanowy to jeden z częściej wykorzystywanych w kuchni sosów. Jego łagodny smak subtelnie podkreśla walory pozostałych składników przygotowanego dania. Sos śmietanowy pasuje do bardzo wielu potraw – z powodzeniem wykorzystasz go do przekąsek oraz różnego typu dań obiadowych. A co najważniejsze, sos śmietanowy zrobisz w dosłownie kilka chwil!

Czytaj więcej
Jak zrobić sos winegret?
Sos winegret to jeden z najbardziej rozpoznawalnych na świecie składników kuchni francuskiej. Podaje się go do zielonych sałat, pokrojonych w słupki świeżych warzyw, mizerii, a nawet owoców morza czy mięs. Przez lata powstało wiele modyfikacji podstawowego przepisu, które sprawdzają się podczas serwowania kolejnych dań. Poznaj najciekawsze i najbardziej ikoniczne z nich!
Czytaj więcej
Jak zrobić sos pomidorowy?

Najbardziej uniwersalny sos na świecie? Wiele osób wskaże właśnie na sos pomidorowy! Taki sos sprawdza się do pizzy, zapiekanek i frytek. Wykorzystasz go do obiadu albo jako dip do wieczornych przekąsek. Smakuje praktycznie każdemu, a jego przygotowanie zabiera zaledwie kilka chwil!

Czytaj więcej
pixel