Jak zrobić sos pomidorowy?
Najbardziej uniwersalny sos na świecie? Wiele osób wskaże właśnie na sos pomidorowy! Taki sos sprawdza się do pizzy, zapiekanek i frytek. Wykorzystasz go do obiadu albo jako dip do wieczornych przekąsek. Smakuje praktycznie każdemu, a jego przygotowanie zabiera zaledwie kilka chwil!
Sos pomidorowy - jak zrobić podstawową wersję, która pasuje do wszystkiego?
Jak zrobić sos pomidorowy? Do przygotowania najprostszej (i najbardziej uniwersalnej) wersji tego pysznego dodatku do wielu dań potrzebujesz jedynie dwóch składników: passaty pomidorowej oraz bazylii. Możesz sięgnąć po listki świeżej bazylii i drobno je posiekać albo zastosować liście suszone.
Przepis na sos pomidorowy jest banalnie prosty. Przelej passatę do garnuszka i podgrzej. Im dłużej będziesz ją gotował, tym więcej płynu odparuje, a Twój sos będzie gęstszy. Pod koniec gotowania dodaj do passaty bazylię w takiej ilości jak lubisz i gotowe! Taki sos wykorzystasz przede wszystkim jako sos pomidorowy do pizzy albo zapiekanek.
Równie łatwo przygotujesz też szybki sos pomidorowy z koncentratu. Do jego przyrządzenia potrzebne będą:
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 2 ząbki czosnku;
- ½ niedużej cebuli;
- 100 ml bulionu (ewentualnie wody);
- 2 łyżki śmietany;
- ulubione przyprawy, np. oregano, bazylia, sól, pieprz.
Na patelni podsmaż pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalej całość bulionem, dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy, zamieszaj i gotuj do uzyskania odpowiadającej Ci konsystencji. Dodaj śmietanę i podawaj z makaronem albo użyj sosu do podkręcenia smaku ulubionej zapiekanki!
Dobry sos pomidorowy - przepis na smak, który polubi cała rodzina
Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków, kotletów mielonych albo pieczeni? To zadanie wcale nie jest trudne! Wystarczy, że przygotujesz kilka składników i poświęcisz ok. 20 minut na przygotowanie dodatku do dań obiadowych. Jak więc zrobić taki sos pomidorowy? Przepis na jeden z lepszych to:
- 1,5 szklanki bulionu – jeśli przygotowujesz sos pomidorowy do gołąbków, możesz wykorzystać wodę, w której się dusiły;
- 250 ml przecieru pomidorowego albo pomidorów z puszki;
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 2 łyżki śmietany 18%;
- przyprawy: sól, pieprz, cukier, oregano, bazylia, majeranek, czosnek.
Bulion umieść w małym garnuszku. Dodaj przecier lub pomidory z puszki, koncentrat i wymieszaj. Ustaw na kuchence i gotuj na małej mocy palnika, co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku.
Jeśli użyłeś pomidorów z puszki, Twój sos nie będzie miał jednolitej konsystencji. W każdej chwili możesz jednak to zmienić i zblendować sos tak, jak lubisz!
Pod koniec gotowania weź szklankę i umieść w niej śmietanę. Dodaj odrobinę wrzącego sosu pomidorowego, aby ją „zahartować”. Dopiero teraz przelej śmietanę do garnuszka z sosem – dzięki temu na jego powierzchni nie powstaną nieestetyczne białe grudki!
Jak zagęścić sos pomidorowy, jeśli jest zbyt rzadki? W odrobinie wody rozpuść łyżkę mąki i dodaj do sosu. Koniecznie zagotuj!
Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów - sprawdzony przepis
Sos pomidorowy z koncentratu lub passaty to niejedyne rozwiązanie! Z powodzeniem fantastyczny sos pomidorowy przygotujesz także ze świeżych warzyw.
Na początek natnij płytko skórki i umieść pomidory (ok. 2 kg) we wrzącej wodzie na 15-20 sekund. Po tym czasie skórki powinny łatwo odchodzić. Obrane pomidory pokrój w ćwiartki. Jeśli zależy Ci na gładkiej konsystencji sosu oraz jego gęstości, wyjmij też gniazda nasienne. Przygotuj jeszcze:
- 1 drobno posiekaną cebulę;
- 2 łyżki oliwy lub oleju;
- sól, cukier, świeżą lub suszoną bazylię.
Na patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli. Wrzuć pomidory i gotuj minimum 15 minut (lub do uzyskania założonej konsystencji). Zblenduj sos na gładką masę i dopraw do smaku.
Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy lub jednego z dań obiadowych? Teraz znasz już odpowiedź! Jeśli więc masz w domu koncentrat pomidorowy, passatę, świeże pomidory albo pomidory w puszce, działaj. Przygotowanie sosu zajmie Ci zaledwie kilka minut. W tak krótkim czasie stworzysz w kuchni pyszny dodatek, który odmieni smak wielu dobrze znanych Ci potraw!
Czytaj także:
Jak zrobić sos czosnkowy?
Jak zrobić sos serowy?
Jak zrobić sos grzybowy?
Jak zrobić sos do spaghetti?
Jak zrobić sos winegret?
Jak zrobić sos śmietanowy?
Jak zrobić sos koperkowy?
Jak zrobić sos chrzanowy?
Jak zrobić sos słodko-kwaśny?
Jak zrobić sos pieczeniowy?
Jak zrobić sos BBQ?
Jak zrobić sos musztardowy?