Jak zrobić sos śmietanowy?
Sos śmietanowy to jeden z częściej wykorzystywanych w kuchni sosów. Jego łagodny smak subtelnie podkreśla walory pozostałych składników przygotowanego dania. Sos śmietanowy pasuje do bardzo wielu potraw – z powodzeniem wykorzystasz go do przekąsek oraz różnego typu dań obiadowych. A co najważniejsze, sos śmietanowy zrobisz w dosłownie kilka chwil!
Sos śmietanowy do makaronu, czyli pomysł na szybki obiad
Nie masz czasu na gotowanie? Pyszny, sycący obiad przygotujesz już w 10 minut! Zacznij od wstawienia wody do gotowania makaronu. W międzyczasie zrób sos śmietanowy. Przygotuj:
- 400 ml śmietany 18% (jeśli zależy Ci na łagodniejszym smaku, wybierz śmietankę 30%);
- 1 dużą cebulę;
- 1-2 ząbki czosnku;
- 2 łyżki masła;
- 1 łyżkę startego sera (może być parmezan, gouda albo inny ulubiony ser);
- sól, pieprz.
Jak zrobić sos śmietanowy? Posiekaj drobno cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na rozgrzaną patelnię wyłóż masło i poczekaj, aż się roztopi. Dodaj cebulę z czosnkiem i podsmażaj do momentu zeszklenia się cebuli. Teraz zalej warzywa śmietaną. Zmniejsz moc palnika do minimum, dodaj przyprawy oraz ser i mieszaj, aż sos nabierze jednolitej konsystencji. Jak zagęścić sos śmietanowy? Jeśli sos jest zbyt rzadki, podgotuj go dłużej (często mieszaj, aby się nie przypalił!) albo dodaj nieco więcej sera. Na koniec na patelnię wyłóż ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu.
Danie możesz posypać posiekaną natką pietruszki albo dodać kilka przekrojonych wzdłuż pomidorków koktajlowych.
Sos z podanego przepisu wykorzystasz również jako sos śmietanowy do kurczaka, wieprzowiny albo domowych zapiekanek.
Sos śmietanowy - przepis na wersję idealną do pizzy i frytek
Czy wiesz, że pizza świetnie smakuje nie tylko posmarowana sosem pomidorowym, ale również białym sosem śmietanowym? Śmietanowy sos do pizzy wykorzystasz także już po jej upieczeniu, jako pyszny dodatek do posmarowania wierzchu pizzy. Sos sprawdzi się wreszcie do maczania frytek lub nachosów.
Jak się robi sos śmietanowy tego typu? Wystarczy kilka składników:
- 150 ml śmietanki 30% (do sosu na spód pizzy) lub 18% (do sosu na wierzch);
- 1-3 ząbki czosnku;
- pieprz, oregano, bazylia;
- opcjonalnie: sól.
Śmietanę przelej do miseczki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Jeśli sos ma posłużyć do posmarowania spodu pizzy, nie dodawaj soli – znajduje się ona w serach, które ułożysz na wierzchu. Ilość czosnku dobierz do swoich potrzeb. Im mniej go użyjesz, tym łagodniejszy będzie smak sosu.
Czym zagęścić sos śmietanowy tego typu? W zasadzie niczym! Jeśli śmietana jest zbyt rzadka, po prostu lekko ją ubij do otrzymania pożądanej konsystencji.
Sos śmietanowy do śledzi - pomysł na imprezową przekąskę
Jak jeszcze można wykorzystać sos śmietanowy? Np. jako bazę do pysznej przekąski, którą zaserwujesz na dowolnym spotkaniu organizowanym dla znajomych i rodziny! Lekki sos śmietanowy do filetów śledziowych może pojawić się na stole o każdej porze roku!
Przepis na sos śmietanowy tego typu zakłada wykorzystanie:
- 2 średnich jabłek;
- 2 niedużych cebul;
- 350 g kwaśnej śmietany 18% lub 12%;
- soli, pieprzu, szczypiorku lub koperku.
Podstawą dania są oczywiście śledzie. Najlepiej sprawdziłyby się prawdziwe matiasy. Zamiast nich możesz jednak użyć również śledzi ala matias z solanki lub oleju.
Pokrój je na mniejsze części, a potem przyrządź sos śmietanowy. Jak zrobić ten dodatek? Cebulę i jabłka pokrój w drobną kosteczkę. Cebulę przełóż na sito i sparz wrzątkiem. Kiedy przestygną, przełóż je do miski i dodaj jabłko. Zalej śmietaną, dodaj pieprz i szczypiorek lub koperek. Wymieszaj składniki sosu. Włóż do niego pokrojone śledzie, zamieszaj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie spróbuj dania i – jeśli trzeba – dosól. Nie używaj soli wcześniej! Sól znajduje się już w śledziach, więc jeśli posolisz sos przed dodaniem ich do potrawy, finalnie może okazać się zbyt słona.
Sos śmietanowy na zimno, sos ze śmietaną i serem na ciepło albo sosik do podania jako dip – każdy z nich na pewno świetnie sprawdzi się w Twojej kuchni. Wypróbuj więc nasze przepisy i przekonaj się, jak w prosty sposób urozmaicić codziennie serwowane dania!
Sos musztardowy to ten rodzaj dodatku do dań, który ma niemal tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jedni cenią występującą w nim nutę ostrości oraz to, jak podkreśla smak serwowanych dań. Innych trudno przekonać do walorów musztardowego sosu. Niezależnie od tego, w której grupie jesteś, wypróbuj nasze pomysły! Może okazać się, że tym razem znajdziesz swój ulubiony smak – czasem wystarczy przecież jedynie wypróbować inny rodzaj musztardy!
Czytaj także:
Jak zrobić sos czosnkowy?
Jak zrobić sos serowy?
Jak zrobić sos grzybowy?
Jak zrobić sos do spaghetti?
Jak zrobić sos pomidorowy?
Jak zrobić sos winegret?
Jak zrobić sos koperkowy?
Jak zrobić sos chrzanowy?
Jak zrobić sos słodko-kwaśny?
Jak zrobić sos pieczeniowy?
Jak zrobić sos BBQ?
Jak zrobić sos musztardowy?