Śledzie w oleju w wielu domach przygotowywane są przede wszystkim jako jedna z potraw wigilijnych. Warto jednak przyrządzać je także o innych porach roku. Śledzie w oleju świetnie sprawdzą się np. jako sylwestrowa przekąska albo jedno z dań serwowanych podczas rodzinnego przyjęcia.
Śledzie w śmietanie to pyszna potrawa, którą przygotujesz w zaledwie kilka minut. Jest sycąca, a jej smak polubią nawet dzieci. Co więcej, śledzie w śmietanie udadzą Ci się zawsze – z ich przyrządzeniem poradzi sobie również osoba stawiająca dopiero w kuchni pierwsze kroki. Czy wobec tego to danie ma jakieś wady? Tak – zdecydowanie za szybko znika ze stołu!
Śledzie po kaszubsku to wyjątkowe połączenie słonego smaku ryb ze słodyczą śliwek i innych dodatków. Nic więc dziwnego, że to właśnie ta sałatka śledziowa zyskała sobie spore grono zwolenników! Ty również chciałbyś ją przygotować? Nic prostszego – sprawdź nasze wskazówki i działaj!
Pyszne śledzie z rodzynkami (zwane też śledziami po sułtańsku) bardzo często serwowane są jako jedna z potraw na wigilijnym stole. Idealnie sprawdzą się jednak również przy wielu innych okazjach. Koniecznie podaj je np. podczas organizowanego w domu przyjęcia albo po prostu wtedy, gdy chcesz zaskoczyć bliskich wyjątkową przekąską!