Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak zrobić sos do spaghetti?

2023-05-08
Jak zrobić sos do spaghetti?

Szybki obiad, który ze smakiem zjedzą nawet największe niejadki? Spaghetti oczywiście! Przygotowanie dania domowej roboty sosem zajmie Ci co najwyżej 30 minut. Zamiast więc sięgać w sklepie po gotowe rozwiązania, postaw na kilka prostych składników, a potem przygotuj w domu własny sos do spaghetti. Będzie o wiele smaczniejszy!

sos spaghetti

Sos do spaghetti - przepis na najprostszą wersję potrawy

Jak zrobić sos do spaghetti? Wszystko zależy od tego, jakie składniki znajdziesz w swojej kuchni oraz czy chcesz dodać do dania mięso. Sos możesz przygotować na bazie świeżych pomidorów, passaty albo koncentratu pomidorowego. Wersja ze świeżymi pomidorami będzie najzdrowsza i najbardziej aromatyczna, ale jej przygotowanie zabierze też najwięcej czasu – pomidory trzeba będzie umyć i pokroić (najlepiej byłoby też sparzyć je i obrać ze skóry). Jeśli więc naprawdę bardzo się spieszysz, przygotuj sos do spaghetti z passaty lub koncentratu pomidorowego.
Jak się robi sos do spaghetti? Ugotuj makaron. W międzyczasie przygotuj:

  • 1 opakowanie passaty pomidorowej (albo mały słoiczek koncentratu pomidorowego i 2 szklanki bulionu);
  • 1 dużą cebulę;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżkę oliwy;
  • 500 g mięsa mielonego (opcjonalnie);
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii;
  • sól, pieprz.

Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulę. Zeszklij ją, a następnie wyłóż mięso z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rozdrabniaj je kuchenną szpatułką, by się nie sklejało i podsmażaj, aż zmieni kolor na biały. Zalej passatą lub bulionem z dodatkiem koncentratu. Dodaj przyprawy i zamieszaj. Przykryj i gotuj przez ok. 20 minut. Prosty sos do spaghetti gotowy!
Domowy sos do spaghetti możesz przygotować też z pomidorów z puszki. Dodaj je zamiast passaty i dolej ok. 0,5 szkl. wody.

Sos do spaghetti - przepis z mięsem mielonym i pomidorami

Jak zrobić sos do spaghetti z pomidorów? Potrzebne będzie:

  • 1-2 kg pomidorów;
  • 2 cebule;
  • 4 ząbki czosnku;
  • sól i pieprz do smaku;
  • 2 łyżki oliwy.

Pomidory umyj i natnij od spodu płytko na krzyż. Włóż do garnka, zalej wrzątkiem i pozostaw na ok. 15-20 sekund. Po tym czasie wyjmij warzywa z wody – z łatwością zdejmiesz teraz z nich skórkę! Obrane pomidory pokrój na mniejsze części i nad garnkiem zmiażdż w dłoniach. W ten sposób odciśniesz nadmiar soku, a Twój sos nie będzie zbyt rzadki!
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a czosnek w cienkie plastry. Na patelni podgrzej oliwę i podsmaż cebulę, aż lekko się zrumieni. Dodaj odciśnięte w dłoniach pomidory oraz czosnek. Gotuj sos do spaghetti z pomidorów, aż większość płynu odparuje i będzie on miał odpowiadającą Ci konsystencję. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz na koniec zblendować sos, aby pozbyć się grudek.
Jak zagęścić sos do spaghetti, jeśli okazał się zbyt rzadki? Podgotuj go dłużej! Możesz też dodać łyżeczkę rozrobionej w odrobinie wody mąki ziemniaczanej.

Sos do spaghetti do słoików - wekowanie włoskiej klasyki

Jak jeszcze szybciej przyrządzić spaghetti? Poświęć jedno popołudnie i przygotuj sos do spaghetti na zimę, czyli wersję w słoikach. Kiedy trzeba będzie zjeść coś w biegu, po prostu otworzysz słoik i podgrzejesz jego zawartość! W międzyczasie ugotujesz makaron i pyszny, zdrowy obiad będzie gotowy. Taki sos świetnie smakuje samodzielnie, ale sprawdzi się także jako sos do spaghetti z mięsem mielonym. Mięso wystarczy chwilę podsmażyć na patelni, a potem po prostu zalać sosem i zagotować.
Jak samodzielnie zrobić sos do spaghetti do słoików? Na 4 słoiki o pojemności 500 ml przygotuj:

  • 2 kg pomidorów;
  • 0,5 kg papryki czerwonej;
  • 0,5 kg marchewki;
  • 200 g jabłek;
  • 150 g cukru;
  • ¾ szklanki oleju lub oliwy;
  • 0,5 szklanki octu jabłkowego;
  • 2 łyżki soli;
  • pieprz, oregano, bazylię, słodką i ostrą paprykę w proszku.

Pomidory obierz ze skórki i pokrój na mniejsze części. Podsmażaj na sporej patelni, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie obierz marchewkę i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do pomidorów. Następnie pokrój paprykę. Jabłka obierz ze skórki, wyjmij gniazda nasienne i również przekrój na mniejsze części. Dodaj do pomidorów z marchewką i gotuj całość bez przykrycia przez ok. 2 godziny. Co jakiś czas zamieszaj powstający sos. Zdejmij sos z palnika i zblenduj. Dodaj cukier, ocet i oliwę oraz przyprawy do smaku.
Gorący sos przełóż do słoików, zakręć je i przewróć do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia i sięgaj po pyszne danie, kiedy tylko masz na to ochotę!

Pyszny sos do spaghetti bez mięsa - wersja wegetariańska

Przepis na sos do spaghetti z mięsem nie jest Twoim ulubionym? Zamiast tego przygotuj więc wegetariańską wersję włoskiego dania! Mięso z powodzeniem zastąpisz np. dodatkiem tofu. Podsmaż je razem z cebulą, a potem zalej passatą lub bulionem i koncentratem pomidorowym. Gotuj 3-4 minuty i podawaj z makaronem.
Jak zrobić sos do spaghetti z koncentratu pomidorowego lub passaty w jeszcze innej odsłonie? Podsmaż cebulę i zalej passatą. Dodaj ugotowaną ciecierzycę (albo cieciorkę z puszki) i świeży szpinak. Gotuj chwilę, aż szpinak zwiędnie. Danie podawaj posypane tartym parmezanem.

Jak zrobić w domu sos do spaghetti z mięsem mielonym? Jak przyrządzić wegetariańskie spaghetti? Teraz już wiesz! Obydwa dania wyczarujesz szybko i bez wysiłku. Najważniejsze jednak, że spaghetti z naszych przepisów uda się, nawet jeśli nie masz doświadczenia w kuchni.

Czytaj także:
Jak zrobić sos czosnkowy?
Jak zrobić sos serowy?
Jak zrobić sos grzybowy?
Jak zrobić sos pomidorowy?
Jak zrobić sos winegret?
Jak zrobić sos śmietanowy?
Jak zrobić sos koperkowy?
Jak zrobić sos chrzanowy?
Jak zrobić sos słodko-kwaśny?
Jak zrobić sos pieczeniowy?
Jak zrobić sos BBQ?
Jak zrobić sos musztardowy?

Pokaż więcej wpisów z Maj 2023

Polecane

pixel