Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak zrobić sos słodko-kwaśny?

2023-05-22
Jak zrobić sos słodko-kwaśny?

Sos słodko-kwaśny to danie, które w Polsce popularne stało się kilkanaście lat temu. Od tamtego czasu w wielu domach regularnie pojawia się na stole. Jeśli tak jak znajomi wybierasz wersję ze sklepowego słoika, spróbuj choć raz przyrządzić sos słodko-kwaśny w domu. Będzie o wiele bardziej aromatyczny i zdrowszy! A jeśli zechcesz ułatwić sobie na przyszłość pracę, po prostu ugotuj większą ilość i sam zamknij sos w słoikach!

sos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny - przepis, który sprawdzi się zawsze!

Sos słodko-kwaśny do ryżu, podany z mięsem z kurczaka (lub bez) to obiadowy pewniak. Chętnie zajadają się nim zarówno dorośli, jak i dzieci! Jak go przygotować? Wbrew pozorom nie jest to ani trudne, ani pracochłonne!
Do domowego sosu słodko-kwaśnego potrzebne będą:

  • 1 duża marchew;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 ananas (świeży lub z puszki);
  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny;
  • 1 cebula;
  • 400-500 ml passaty pomidorowej albo pomidorów w puszce;
  • 2 łyżki syropu daktylowego, cukru albo płynnego miodu;
  • 1 łyżka oliwy;
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić sos słodko-kwaśny? Zacznij od przygotowania warzyw. Marchew obierz i pokrój w cienkie słupki, paprykę i ananasa w większą kostkę, cebulę w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć marchewkę, cebulę oraz paprykę i smaż ok. 5 minut. Dodaj świeżego ananasa oraz sok z pomarańczy lub cytryny. Jeśli używasz ananasa z puszki, dolej też ok. ⅔ szklanki zalewy (ewentualnie wody). Wymieszaj wszystko i dolej passatę pomidorową. Duś warzywa przez ok. 20 minut. Kiedy marchewka będzie miękka, dodaj wybrany słodzik i przypraw sos do smaku.
Ten przepis na sos słodko-kwaśny wykorzystasz zarówno wówczas, gdy sos chcesz podać samodzielnie, tylko z ryżem, jak i jako sos słodko-kwaśny do kurczaka. Jak to zrobić? Mięso lekko podsmaż na patelni na samym początku. W chwili, gdy się zetnie (zmieni kolor na biały), dodaj warzywa i postępuj dalej tak, jak opisano wyżej.

Sos słodko-kwaśny - prosty przepis z wykorzystaniem cukinii

Sos słodko-kwaśny z cukinii? Oczywiście! To uniwersalne, lekkostrawne i niskokaloryczne warzywo z powodzeniem wykorzystasz także do azjatyckiego sosu! Jak zmienić przepis, by to się udało? Wystarczy dodać cukinię do klasycznego sosu słodko-kwaśnego! Jeśli zdecydujesz się na taką modyfikację, do podanych wyżej proporcji składników dodaj 1 dużą albo 2 małe cukinie. Nie musisz ich obierać! Umyj, pokrój w plastry i dodaj do sosu razem z ananasem.
Na bazie cukinii przygotujesz też pyszny sos słodko-kwaśny na zimę, czyli wersję sosu do słoików.

Sos słodko-kwaśny do słoików - przygotuj się na zimę!

Sos słodko-kwaśny do słoików to świetny sposób na wykorzystanie jesiennych warzyw, ale też spore ułatwienie dla zabieganych. Kiedy najdzie Cię ochota na domowy obiad, po prostu otworzysz słoik i gotowe! Sos słodko-kwaśny w tej wersji smakuje pysznie z ryżem i ziemniakami. Podawaj go bez dodatków, z kurczakiem albo jak leczo – z ulubioną kiełbasą.
Do przygotowania ok. 5 litrów sosu potrzebujesz:

  • 3 kg cukinii;
  • 1 kg papryki czerwonej;
  • 1 kg cebuli;
  • 1,5 szkl. octu winnego;
  • 350 g koncentratu pomidorowego;
  • 2 łyżki bazylii i oregano;
  • 1 łyżkę soli;
  • po 1 łyżce przypraw: curry, ostrej i słodkiej papryki.

Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, cukinię w półplastry. Włóż warzywa do miski, dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Odstaw na noc, aby warzywa puściły sok.
Następnego dnia połącz ocet oraz cukier i zagotuj – w ten sposób uzyskasz zalewę. Włóż do niej odcedzone warzywa i gotuj całość przez ok. 15-20 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz pozostałe przyprawy i gotuj całość jeszcze przez 20 minut. Sos przełóż do sparzonych wrzątkiem, czystych słoików, dokładnie zakręć i postaw do góry dnem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Słoiki z sosem możesz też zapasteryzować, ale nie jest to konieczne.

Nie ma chyba osoby, której nie smakowałby sos słodko-kwaśny! Jak zrobić jego podstawową lub nieco urozmaiconą wersję? Teraz już wiesz! Skorzystaj więc z naszych pomysłów i przygotuj aromatyczny, pełen warzyw sos. Zachwycisz się zarówno jego bogatym smakiem, jak i ilością wartościowych składników odżywczych, które w nim znajdziesz!

Czytaj także:
Jak zrobić sos czosnkowy?
Jak zrobić sos serowy?
Jak zrobić sos grzybowy?
Jak zrobić sos do spaghetti?
Jak zrobić sos pomidorowy?
Jak zrobić sos winegret?
Jak zrobić sos śmietanowy?
Jak zrobić sos koperkowy?
Jak zrobić sos chrzanowy?
Jak zrobić sos pieczeniowy?
Jak zrobić sos BBQ?
Jak zrobić sos musztardowy?

 

Pokaż więcej wpisów z Maj 2023

Polecane

pixel