
Smardze to jedne z najwcześniej pojawiających się w lasach grzybów – pierwsze okazy zbierzesz już wiosną! Wyróżniają je charakterystyczne owocniki oraz korzenny aromat. Zainteresowały Cię? W takim razie sprawdź, jak wykorzystać smardze w kuchni!
Smardze to jedne z najwcześniej pojawiających się w lasach grzybów – pierwsze okazy zbierzesz już wiosną! Wyróżniają je charakterystyczne owocniki oraz korzenny aromat. Zainteresowały Cię? W takim razie sprawdź, jak wykorzystać smardze w kuchni!
Kiszone śledzie to szwedzki sposób na wytrawną przekąskę dla amatorów mocnych smaków i intensywnych aromatów! Być może jeszcze nigdy ich nie próbowałeś. Jeśli jednak nie należysz do osób, które obawiają się kulinarnych eksperymentów, mamy dla Ciebie prawdziwą gratkę – przepis na oryginalne kiszone śledzie. Sprawdź, jak smakują!
Kiszone pomidory, tak jak inne kiszonki, pomogą Ci skutecznie wzmocnić odporność organizmu przed zimą. To jednak nie wszystkie ich zalety – takie pomidory są pyszne, a do tego niskokaloryczne. Warto wiedzieć także, że ich przyrządzenie nie zajmie Ci zbyt dużo czasu.
O tym, jak korzystnie na zdrowie wpływają kiszonki, nikogo nie trzeba przekonywać. Jeśli jednak sięgasz po nie rzadko, bo smak kiszonych ogórków i kapusty jest dla Ciebie zbyt intensywny, spróbuj kiszonych buraków! Są o wiele łagodniejsze – być może więc ich smak przypadnie do gustu nawet Twoim dzieciom?
Mrożenie to doskonały sposób przechowywania żywności – w tym również grzybów. Dzięki niemu zebrane przez Ciebie okazy nie stracą swoich walorów – po rozmrożeniu będą niemal tak samo smaczne i aromatyczne, jak świeże! Poznaj więc tajniki mrożenia grzybów, a potem przetestuj te zasady w swojej kuchni. Będziesz zachwycony smakiem przyrządzanego w środku zimy sosu albo zupy grzybowej!
Czubajka kania to grzyb o dużym, białawym kapeluszu i wyjątkowym, lekko orzechowym smaku. Jego walory doceniano już wieki temu – kanie na polskich stołach królowały jesienią nawet w XVIII w. Z przepisów na przyrządzenie tych pysznych grzybów warto korzystać również dzisiaj – tym bardziej że przepyszny obiad z kani przyrządzisz w zaledwie 20 minut!
Rydze to grzyby o charakterystycznym, pomarańczowym zabarwieniu, które od wieków są obecne w polskiej kuchni. Pojawiały się jako dodatek do mięsa oraz samodzielne smakołyki nawet na królewskich stołach! Dlaczego więc nie miałyby zagościć również w Twojej kuchni? Te pyszne grzyby wykorzystasz do przygotowania wielu różnych potraw.
Nazbierałeś pełne kosze leśnych grzybów? Pora więc zająć się nimi i zamienić w pyszną zupę albo wykorzystać jako składnik farszu do krokietów, pierogów i naleśników. A może chcesz grzyby zamrozić? W każdym z tych przypadków konieczne będzie ich ugotowanie. Sprawdź, jak to zrobić, by zachować pełnię smaku i aromatu!
W tym roku po raz pierwszy wyruszasz na grzybobranie? A może chcesz przygotować na obiad pyszne danie z grzybami, ale wcześniej chciałbyś upewnić się, że wszystkie otrzymane albo zakupione okazy na pewno są jadalne? W takim razie koniecznie powinieneś poznać i nauczyć się rozpoznawać najpopularniejsze w Polsce gatunki grzybów jadalnych!