Jak zrobić sos serowy?
Sos serowy sprawdzi się jako podstawa szybkiego obiadu, urozmaicenie smaku dobrze znanej przekąski albo dip do nachos i warzyw. Zależnie od wersji i Twoich upodobań, przyrządzisz go z dowolnego rodzaju sera! Sprawdź więc, jak zrobić sos serowy – taki przepis przyda Ci się zawsze, gdy nie masz pomysłu, co podać na stół albo po prostu się spieszysz!
Sos serowy do makaronu - pomysł na szybki obiad
Makaron z sosem serowym to pomysł na szybki obiad, który zasmakuje niemal każdemu! Do jego przyrządzenia sprawdzi się dowolny ser: równie pyszny będzie sos serowy z serka topionego, sera żółtego, fety, parmezanu czy mozzarelli. Pod uwagę warto więc wziąć swoje preferencje oraz kaloryczność potrawy. Najlżejszy będzie sos serowy na bazie mozzarelli light. Taki sos, poza małą liczbą kalorii, będzie też zawierał spore ilości białka. Najbardziej kalorycznym z wymienionych serów jest parmezan. Ten ser sprawi jednak, że danie zyska niepowtarzalny smak, kojarzący się z wakacjami na włoskim wybrzeżu! Parmezan będzie też dobrym źródłem białka i wapnia.
Jak zrobić sos serowy do makaronu? Wersji tego prostego dania jest tyle, ile przygotowujących je osób! Warto więc zacząć od najprostszego przepisu na sos serowy, a potem modyfikować go według swoich upodobań. Na początek wystarczy przygotować:
- opakowanie śmietanki 30% (ok. 250 ml);
- 150 g sera (może być Gouda, a jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki – Gorgonzola).
Jak się robi sos serowy z dwóch zaledwie składników? Najpierw podziel ser na mniejsze kawałki albo zetrzyj go na tarce o grubych oczkach. Następnie wlej śmietankę do garnka i podgrzej na małym ogniu. Kiedy będzie ciepła (ale jeszcze się nie zagotuje), dodaj ser. Cały czas mieszając, podgrzewaj składniki sosu, aż nabierze on jednolitej konsystencji. Na koniec dodaj oddzielnie ugotowany makaron i danie gotowe!
Jak urozmaicić sos śmietanowo-serowy? Warzywa czy mięso?
Sos do makaronu możesz dowolnie modyfikować. Dodaj do niego szpinak, brokuły, suszone lub świeże pomidory. Jak to zrobić? Świeży szpinak wrzuć do garnka jako pierwszy i dodaj do niego odrobinę wody. Kiedy liście zwiędną, wlej śmietankę, a dalej postępuj jak w podstawowym przepisie. Tak samo działaj z suszonymi lub świeżymi pomidorami: pokrój je i podsmaż chwilę, zanim dodasz pozostałe składniki sosu. Brokuły ugotuj oddzielnie i dodaj bezpośrednio na talerz.
Chciałbyś przygotować sos serowy do kurczaka? W takim razie masz dwie możliwości. Podsmaż mięso, a gdy się zrumieni, zalej śmietanką i dodaj ser. Inna opcja to ugotowanie lub podpieczenie mięsa oddzielnie i dodanie go do makaronu z sosem już na talerz, bezpośrednio przed zaserwowaniem potrawy na stół.
Przepis na sos serowy do nachos, czyli dip idealny!
Przepis na sos serowy do makaronu to niejedyny sposób na ciekawe wykorzystanie żółtego sera w kuchni! Kiedy odwiedzą Cię znajomi albo po prostu wieczorem masz ochotę na pyszną przekąskę, przygotuj sos serowy do nachos! Domowy zasmakuje Ci o wiele bardziej niż wersja ze sklepu. Jak przyrządzić taki gęsty sos serowy? Przepis jest prosty! Potrzebne będzie:
- 1 szklanka mleka;
- 150 g sera;
- ulubione przyprawy, np. słodka i ostra papryka, pieprz, kurkuma, czosnek.
Mleko przelej do garnuszka i podgrzewaj, aż stanie się ciepłe. Pilnuj jednak, by go nie zagotować! Następnie dodaj starty na tarce ser i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj przyprawy, zamieszaj ponownie i gotuj przez chwilę na małym ogniu. Kiedy sos zyska kremową, ale dość gęstą konsystencję, przełóż go do miseczki i podawaj wraz z nachos!
Sos serowy - jak zrobić wersję idealną do frytek i zapiekanki?
Jak jeszcze wykorzystasz sos serowy? Przyda się np. do frytek, jako odmiana od tradycyjnie podawanego ketchupu lub majonezu. Możesz też użyć sosu do podkręcenia smaku ulubionej zapiekanki albo przygotować sos serowy do burgera! Jak to zrobić?
Sos serowy do frytek lub burgera przygotujesz podobnie jak wersję do nachosów. Pamiętaj jedynie, aby użyć nieco mniej sera (ok. 100 g), by sos zachował bardziej płynną konsystencję. Łatwiej będzie wówczas maczać w nim frytki lub polać burgery.
Sos serowy do zapiekanki składa się z nieco większej liczby produktów. Do jego przyrządzenia potrzebne będzie:
- 500 ml mleka;
- 150 g startego na tarce sera;
- 2 łyżki mąki;
- 2 łyżki masła;
- szczypta pieprzu.
Mleko podgrzej, ale pilnuj, by się nie zagotowało! Zdejmij z palnika. W osobnym garnku roztop masło i dodaj do niego mąkę. Cały czas mieszając, podgrzewaj na małym ogniu przez minutę. Weź rózgę kuchenną i powoli do mąki z masłem dodawaj mleko. Mieszaj dość energicznie, by uzyskać gładką masę. Gotuj przez ok. 8 minut. Po tym czasie zmniejsz moc palnika do minimum i dodaj ser. Mieszaj, aż sos uzyska jednolitą konsystencję. Dopraw pieprzem do smaku. Sos wykorzystasz zarówno do zapiekanek w formie bułki z ułożonymi na niej dodatkami, jak i zapiekanek obiadowych.
Jak zrobić sos serowy do nachosów? Jak przygotować sos do makaronu? W żadnym z tych przypadków do osiągnięcia spektakularnych efektów nie potrzebujesz wyjątkowych kulinarnych umiejętności! Wystarczą proste składniki i kilka minut pracy. A to wystarczające powody, dla których warto do swojej kuchni wprowadzić sosy serowe!
Czytaj także:
Jak zrobić sos czosnkowy?
Jak zrobić sos grzybowy?
Jak zrobić sos do spaghetti?
Jak zrobić sos pomidorowy?
Jak zrobić sos winegret?
Jak zrobić sos śmietanowy?
Jak zrobić sos koperkowy?
Jak zrobić sos chrzanowy?
Jak zrobić sos słodko-kwaśny?
Jak zrobić sos pieczeniowy?
Jak zrobić sos BBQ?
Jak zrobić sos musztardowy?