Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Picie kawy – co musisz o niej wiedzieć?
Należysz do grona prawdziwych kawoszy, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez ulubionego, aromatycznego napoju o ciemnej barwie? Zapewne więc co jakiś czas zastanawiasz się, jak regularne picie kawy wpływa na Twój organizm. Słyszysz przecież kolejne doniesienia o jej rzekomej szkodliwości. Czy są prawdziwe? Sprawdź, co daje picie kawy i jak zaparzyć swój ulubiony napój, aby wydobyć cały jego smak oraz aromat!
Czytaj więcej
Jajka faszerowane łososiem – jak je zrobić?

Jajka faszerowane to jedna z potraw, które najczęściej pojawiają się na wielkanocnym stole. Pięknie się prezentują, a ich przygotowanie nie zabiera zbyt wiele czasu. Ty również chciałbyś zaskoczyć bliskich takim przysmakiem? Przygotuj więc jajka faszerowane łososiem wędzonym – prostą, a zarazem bardzo efektowną przekąskę!

Czytaj więcej
Jajka faszerowane pieczarkami – prosty i pyszny przepis!
Jajka faszerowane z pieczarkami to prosta w przygotowaniu przekąska, która bardzo efektownie prezentuje się na stole. Możesz przygotować ją w wersji na zimno albo podsmażyć i podać na ciepło. Poznaj podstawowe przepisy i wykorzystaj je zarówno na wielkanocnym stole, jak i później, podczas urodzin czy Sylwestra!
Czytaj więcej
Biała kiełbasa pieczona – idealna na Wielkanoc!
Czy wyobrażasz sobie wielkanocny stół bez białej kiełbasy? W okresie wspomnianych świąt ten przysmak smakuje przecież wyjątkowo! Jeśli w tym roku chcesz zaskoczyć gości i swoich bliskich, przygotuj białą kiełbasę inaczej niż zwykle. Zamiast ją gotować, postaw na pieczoną białą kiełbasę na Wielkanoc!
Czytaj więcej
Jak zrobić białą kiełbasę?
Biała kiełbasa to przysmak, który wielu osobom kojarzy się przede wszystkim z Wielkanocą. To właśnie w tym czasie pojawia się przecież niemal na każdym stole! Samodzielnie przygotowana, soczysta, aromatyczna biała kiełbasa równie dobrze smakuje jednak także w każdym innym czasie. Sprawdzi się jako składnik żuru albo po prostu – ugotowana i podana domownikom na kolację!
Czytaj więcej
Typy mąki – co musisz o nich wiedzieć?

Czy podczas zakupów zwracasz uwagę na typ wybieranej mąki? Wbrew pozorom ma on spore znaczenie! Im wyższa liczba na opakowaniu, tym więcej wartości odżywczych w mące. Co więcej, w przypadku niektórych wypieków (np. chlebów lub pizzy), typy mąki wyraźnie przekładają się na ostateczną jakość gotowego wyrobu.

Czytaj więcej
1 łyżeczka – ile to gram?
Wiele przepisów kulinarnych nie podaje konkretnej gramatury składników. Zamiast tego zastosowaną w nich miarą są m.in. szklanki i łyżeczki. W pierwszej chwili wydaje się wówczas, że danie łatwo będzie wykonać, nawet jeśli nie masz pod ręką wagi kuchennej! Czy na pewno? Czy zawsze 1 łyżeczka waży tyle samo? I jak przeliczyć łyżeczki na gramy?
Czytaj więcej
Ile to 3/4 szklanki? Podpowiadamy!

Chcesz upiec ciasto, ale nie masz wagi kuchennej? Nic nie szkodzi! Wystarczy, że zastosujesz tzw. przelicznik szklanek i sprawdzisz, ile to jest 250 g mąki, a ile 100 g cukru w szklankach. Następnie odmierzysz wskazane ilości produktów i gotowe! Zanim jednak zabierzesz się do pracy, właściwie wybierz… szklankę.

Czytaj więcej
Indyk gotowany czy smażony?

Nie od dziś wiadomo, że dania gotowane są bardziej dietetyczne niż smażone – mają mniej kalorii i są lekkostrawne. Kiedy jednak przychodzi do przyrządzania obiadu, wcale nie tak łatwo podjąć ostateczną decyzję, jak podać np. drób: lepszy będzie indyk gotowany czy smażony? A może wcale nie ma to aż tak dużego znaczenia?  

Czytaj więcej
Jak gotować warzywa na sałatkę?

Sałatka jarzynowa to bez wątpienia królowa sałatek! Trudno wyobrazić sobie rodzinne imprezy albo święta bez niej na stole! Chcesz przygotować idealną wersję? Najważniejsze jest to, jakich składników użyjesz i w jaki sposób przygotujesz warzywa na sałatkę. Ile gotować każde z nich i czy włożyć je do jednego garnka? Solić i obierać przed czy po ugotowaniu? Oto najważniejsze zasady!

Czytaj więcej
pixel