Jajka faszerowane to jedna z potraw, które najczęściej pojawiają się na wielkanocnym stole. Pięknie się prezentują, a ich przygotowanie nie zabiera zbyt wiele czasu. Ty również chciałbyś zaskoczyć bliskich takim przysmakiem? Przygotuj więc jajka faszerowane łososiem wędzonym – prostą, a zarazem bardzo efektowną przekąskę!
Czy podczas zakupów zwracasz uwagę na typ wybieranej mąki? Wbrew pozorom ma on spore znaczenie! Im wyższa liczba na opakowaniu, tym więcej wartości odżywczych w mące. Co więcej, w przypadku niektórych wypieków (np. chlebów lub pizzy), typy mąki wyraźnie przekładają się na ostateczną jakość gotowego wyrobu.
Chcesz upiec ciasto, ale nie masz wagi kuchennej? Nic nie szkodzi! Wystarczy, że zastosujesz tzw. przelicznik szklanek i sprawdzisz, ile to jest 250 g mąki, a ile 100 g cukru w szklankach. Następnie odmierzysz wskazane ilości produktów i gotowe! Zanim jednak zabierzesz się do pracy, właściwie wybierz… szklankę.
Nie od dziś wiadomo, że dania gotowane są bardziej dietetyczne niż smażone – mają mniej kalorii i są lekkostrawne. Kiedy jednak przychodzi do przyrządzania obiadu, wcale nie tak łatwo podjąć ostateczną decyzję, jak podać np. drób: lepszy będzie indyk gotowany czy smażony? A może wcale nie ma to aż tak dużego znaczenia?
Sałatka jarzynowa to bez wątpienia królowa sałatek! Trudno wyobrazić sobie rodzinne imprezy albo święta bez niej na stole! Chcesz przygotować idealną wersję? Najważniejsze jest to, jakich składników użyjesz i w jaki sposób przygotujesz warzywa na sałatkę. Ile gotować każde z nich i czy włożyć je do jednego garnka? Solić i obierać przed czy po ugotowaniu? Oto najważniejsze zasady!