Jajka faszerowane łososiem – jak je zrobić?
Jajka faszerowane to jedna z potraw, które najczęściej pojawiają się na wielkanocnym stole. Pięknie się prezentują, a ich przygotowanie nie zabiera zbyt wiele czasu. Ty również chciałbyś zaskoczyć bliskich takim przysmakiem? Przygotuj więc jajka faszerowane łososiem wędzonym - prostą, a zarazem bardzo efektowną przekąskę!
Jak przygotować jajka do faszerowania?
Zanim zabierzesz się za przyrządzanie pysznej przekąski, odpowiednio przygotuj jajka. Wybierz jak największe sztuki i ugotuj je na twardo. Najlepiej jajka gotować przez ok. 8-9 minut, aby mieć pewność, że białko i żółtko będą odpowiednio ścięte. Warto też zawsze gotować o 1-2 jajka więcej niż zamierzasz nafaszerować. Jeśli któreś pęknie w czasie gotowania albo źle się obierze, będziesz mógł wykorzystać dodatkowo ugotowaną sztukę!
Po ugotowaniu jajek, ostudzeniu ich i obraniu, konieczne będzie wyjęcie żółtek. Jajka możesz przygotować na 2 sposoby. Przetnij je na pół wzdłuż i wyjmij żółtko z każdej połówki. Jeśli jednak wolisz, możesz postawić na wersję, która zaprezentuje się jeszcze ciekawiej! Odetnij kawałek białka z szerszej części jajka tak, aby mogło stać. Następnie przytnij górę na takiej wysokości, aby dostać się do żółtka. Wydrąż ostrożnie jajko łyżeczką.
Pamiętaj, że jajka faszerowane najlepiej prezentują się podane na liściach sałaty albo rzeżusze. Przygotuj więc nie tylko samo danie, ale też świątecznie udekorowany talerz na jajka!
Jajka faszerowane łososiem - przepis podstawowy
Przepis na jajka faszerowane łososiem wędzonym możesz dowolnie zmieniać, zależnie od kulinarnych upodobań Twoich i Twoich bliskich. Najbardziej podstawowa wersja zakłada wykorzystanie:
- dowolnej liczby jajek (poniżej proporcje składników na 5 jaj);
- 100 g łososia wędzonego;
- 3 łyżek majonezu;
- pieprzu.
Jajka faszerowane łososiem wędzonym przygotuj na jeden z dwóch sposobów:
- Jeśli przekroiłeś jajka na połówki, odłóż ok. 30 g łososia do dekoracji. Teraz potrzebna będzie miska kuchenna – umieść w niej żółtka, łososia, majonez i pieprz. Zblenduj całość na gładką masę albo rozgnieć widelcem (wówczas farsz będzie miał lekko grudkowatą konsystencję). Wypełnij połówki jajek farszem. Resztę łososia pokrój na drobne kawałeczki i udekoruj nimi jajka.
- Jajka faszerowane z łososiem wędzonym w drugiej wersji (czyli wówczas, gdy odciąłeś też nieco białek) przygotujesz bardzo podobnie. Do masy dodaj po prostu również odcięte białka! W tym przypadku możesz udekorować jajka drobno pokrojonymi kawałkami łososia albo dodać do farszu jedynie 50 g ryby. Resztę pokrój w dłuższe paski i zwiń je w przypominające różyczki rulony. Na każdym jajku umieść 1 taki rulonik! Gotową przekąskę posyp też pietruszką albo koperkiem - będzie prezentowała się jeszcze bardziej efektownie!
Jajka faszerowane łososiem i warzywami - zachwycająca i smaczna przekąska
Jajka faszerowane najlepiej prezentują się (i wielu osobom najbardziej smakują), jeśli farsz zawiera także dodatek warzyw. Wówczas cała przekąska jest bardziej kolorowa, a jej smak wyrazisty! Które warzywa będą pasowały do farszu? Np. ogórki!
Jajka faszerowane z łososiem i ogórkiem przyrządzisz podobnie jak w podstawowej wersji tej przekąski. Możesz użyć zarówno ogórków konserwowych, jak i świeżych. Najważniejsze, aby były one drobno posiekane! Ponadto do farszu dodaj:
- żółtka jaj,
- 50-60 g łososia wędzonego (na 5 jaj);
- sól i pieprz;
- 2 łyżki majonezu (albo po 1 łyżce majonezu i gęstego jogurtu naturalnego).
Jajka faszerowane łososiem i ogórkiem mają lekko orzeźwiający smak. Dobrze udekorować je szczypiorkiem lub koperkiem.
Inny pomysł na dodatek warzyw do farszu jajecznego to przyrządzenie jajek faszerowanych łososiem i awokado. W tym przypadku jajka nadziej zblendowanymi na masę:
- 100 gramami łososia wędzonego;
- 1 awokado;
- 2 cebulami dymkami ze szczypiorkiem;
- sokiem wyciśniętym z ½ limonki;
- 1 łyżką majonezu.
Farsz dopraw solą i świeżym pieprzem (aby go uzyskać, niezastąpiony okaże się młynek do przypraw).
Jajka z łososiem i ziołami - dodaj przekąsce niezapomnianego smaku i aromatu!
Jak zrobić jajka faszerowane łososiem w innej wersji? Może ze świeżymi ziołami? Dowolny, wybrany przepis uzupełnij po prostu o dodatek pietruszki, koperku lub szczypiorku! Do farszu na jajka faszerowane łososiem i koperkiem (5 sztuk) warto na początek dodać koperek. Ma on bardzo wyrazisty smak, ważne jest więc, aby nie stłumił pozostałych składników. Najlepiej dodaj łyżkę koperku, wymieszaj wszystkie składniki i sprawdź smak przekąski. Jeśli uznasz, że zieleniny jest zbyt mało, dodaj jej więcej!
Tak samo postępuj, kiedy przyrządzasz jajka faszerowane z łososiem i szczypiorkiem lub pietruszką. Zawsze zaczynaj od niewielkiego dodatku ziół i zwiększaj ich ilość zgodnie z własnym poczuciem smaku.
Jajka faszerowane łososiem i dodatkami to pyszna przekąska, którą warto dodać do listy potraw tradycyjnie serwowanym na wielkanocnym stole w Twoim domu. Jajka na pięknie udekorowanym talerzu będą efektownie się prezentowały, a ich smak przekona do siebie nawet tych, którzy na co dzień nie przepadają za rybnymi daniami. Takie jajka możesz przygotować także na wiele innych okazji – np. swoje urodziny albo jako jedną z przekąsek na Sylwestra.
Czytaj także:
Jak zrobić jajecznicę na patelni?
Szakszuka – 4 przepisy na idealne śniadanie
Jak usmażyć jajka sadzone
Chleb w jajku. 3 pomysły na smaczne przepisy
Jajka faszerowane pieczarkami – prosty i pyszny przepis!