Śledzie z suszonymi pomidorami podasz na stół przy wielu okazjach. Świetnie sprawdzą się zarówno podczas wigilijnej kolacji, zorganizowanych w domu urodzin jak i codziennej kolacji. Przekąskę przyrządzisz w kilka minut – pamiętaj jednak, by do pracy zabrać się nieco wcześniej, bo śledzie najlepiej smakują po minimum 2 godzinach od przygotowania!
Śledzie po żydowsku to przepyszne połączenie smaku ryb oraz aromatycznych przypraw, które najczęściej serwowane jest na wigilijnym stole. Warto jednak podawać je bliskim o wiele częściej – zwłaszcza, że danie przygotujesz w zaledwie kilka minut! Sprawdź, jak przyrządzić śledzie po żydowsku, a potem rozpieszczaj nimi domowników, gdy tylko przyjdzie Wam na nie ochota!
Śledzie w sosie musztardowym sprawdzą się jako przekąska zarówno na rodzinnym przyjęciu, podczas świąt, jak i na co dzień, serwowane jako oryginalna kolacja lub podwieczorek. Są pyszne, sycące, a przy tym łatwe do przygotowania. Wypróbuj je więc koniecznie również w swoim domu!
Śledzie po cygańsku to pyszna przekąska, po którą warto sięgać niezależnie od pory roku. Świetnie sprawdzi się jako jedna z potraw na wielkanocnym lub wigilijnym stole. Latem idealnie podkreśli smak potraw z grilla, a podczas rodzinnego przyjęcia – serwowanych obok mięs i pasztetów. Sprawdź, jak przygotować to pyszne danie.
Śledzie po japońsku wyjątkowo popularne były w Polsce w latach 60. i 70. XX wieku. Wtedy to tę oryginalną sałatkę śledziową serwowano niemal w każdym lokalu. Dziś śledzie po japońsku zostały nieco zapomniane – warto jednak odświeżyć sobie dawny przepis, bo smak przyrządzonych zgodnie z nim śledzi nie ma sobie równych!
Śledzie, przygotowywane na różne sposoby, to jedna z 12 podstawowych potraw wigilijnych. Jeśli w Twoim domu te ryby również królują na stole w czasie świąt Bożego Narodzenia, sprawdź nasze pomysły. Być może zainspirują Cię do tego, by w tym roku przyrządzić śledzie w nieco innej niż zwykle odsłonie.
Śledzie z żurawiną to ciekawa odmiana od klasycznych smaków sałatek śledziowych! Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Efekt jednak przerośnie oczekiwania niejednego miłośnika tradycyjnych śledzi. Sprawdź, czy przypadnie do gustu także Tobie!
Śledzie w occie to mniej popularny i rzadziej wybierany sposób przygotowania ryb niż np. podawanie ich w zalewie na bazie oleju. Warto jednak wypróbować również ten przepis – odpowiednio skomponowana marynata do śledzi w occie delikatnie wyostrzy i ciekawie podkreśli ich smak.
Śledzie w oleju w wielu domach przygotowywane są przede wszystkim jako jedna z potraw wigilijnych. Warto jednak przyrządzać je także o innych porach roku. Śledzie w oleju świetnie sprawdzą się np. jako sylwestrowa przekąska albo jedno z dań serwowanych podczas rodzinnego przyjęcia.
Śledzie w śmietanie to pyszna potrawa, którą przygotujesz w zaledwie kilka minut. Jest sycąca, a jej smak polubią nawet dzieci. Co więcej, śledzie w śmietanie udadzą Ci się zawsze – z ich przyrządzeniem poradzi sobie również osoba stawiająca dopiero w kuchni pierwsze kroki. Czy wobec tego to danie ma jakieś wady? Tak – zdecydowanie za szybko znika ze stołu!