Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Śledzie w occie – szybka i smakowita przekąska

2024-05-20
Śledzie w occie – szybka i smakowita przekąska

Śledzie w occie to mniej popularny i rzadziej wybierany sposób przygotowania ryb niż np. podawanie ich w zalewie na bazie oleju. Warto jednak wypróbować również ten przepis – odpowiednio skomponowana marynata do śledzi w occie delikatnie wyostrzy i ciekawie podkreśli ich smak.

śledzie w occie

Składniki niezbędne do przyrządzenia śledzi w occie

Przygotowanie śledzi w occie wcale nie wymaga specjalnych kulinarnych zdolności ani mnóstwa wolnego czasu. Zalewę przyrządzisz w kilka minut – potem wystarczy zalać nią śledzie i odstawić je do lodówki. Przygotuj więc garnek, dwa litrowe słoiki oraz:

  • 500 g filetów śledziowych (z solanki albo z oleju);
  • 2 szklanki wody; 
  • 0,5 szklanki octu spirytusowego;
  • 0,5 większej marchewki;
  • 1 cebulę;
  • po łyżeczce cukru, pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe.

Śledzie w occie przyrządza się na dwa sposoby. Niektórzy umieszczają w zalewie całe filety śledziowe, a inni – kroją je najpierw na mniejsze kawałki. Jeśli zdecydujesz się na tę drugą wersję, przygotuj sobie także osty nóż kuchenny oraz deskę do krojenia, którą łatwo oczyścić (najlepiej sprawdzi się np. deska do krojenia szklana).

Jak przygotować śledzie w zalewie octowej?

Przyrządzanie śledzi w occie zacznij od przygotowania składników. Jeśli postawiłeś na śledzie z oleju (znajdziesz je w sklepach na próżniowo zapakowanych tackach), opłucz je pod bieżącą, zimną wodą i osusz. Śledzie ze słonej zalewy (tzw. śledzie z beczki) najpierw przez ok. 1 godzinę (absolutne minimum to pół godziny) wymocz w zimnej wodzie. Pamiętaj, by 3-4 razy zmienić w tym czasie wodę na świeżą.
Kiedy śledzie się moczą, przejdź do przygotowania zalewy octowej. Zagotuj wodę i dodaj do niej ziele angielskie, listki laurowe oraz pieprz. Gotuj przez ok. 2-3 minuty od momentu wrzenia. W tym czasie cebulę pokrój w cienkie piórka, a marchewkę – w plasterki.
Zagotowaną wodę z przyprawami zdejmij z ognia i dodaj marchew oraz cebulę. Po kilku minutach dolej ocet wraz z łyżeczką cukru. Wymieszaj i pozostaw, by zalewa całkowicie wystygła. Jeśli chcesz, na tym etapie możesz też dodać ok. 1 łyżki oleju – zalewa octowa będzie łagodniejsza w smaku.
Śledzie przełóż do przygotowanych wcześniej dwóch litrowych słoików. Do każdego dodaj taką ilość zimnej zalewy, aby zakryła śledzie. Na koniec przyda Ci się łyżka, by równo rozłożyć między słoiki cebulę i marchew. Kiedy śledzie będą gotowe, zakręć słoiki i odstaw do lodówki na minimum 24 godziny.

Śledzie w occie inaczej – sposoby na odmianę tradycyjnego przepisu

Śledzie w occie w wielu domach pojawiają się głównie na wigilijnym stole – i tylko w tradycyjnej wersji. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by podawać je także przy innych okazjach: podczas rodzinnych uroczystości, sylwestra albo organizowanych ze znajomymi domówek. Wyłożone na półmisek śledzie w occie znikną bardzo szybko – zwłaszcza, gdy oprócz klasycznej wersji przyrządzisz także różne ich wariacje!
Świetnie będą smakowały śledzie w occie nie tylko z marchewką i cebulką. Warto np. dodać do marynaty ogórki konserwowe, paprykę, suszone pomidory albo żurawinę. Wszystkie składniki umieszczone w jednym słoiku i odstawione do przegryzienia na 1-2 doby sprawią, że śledzie w zalewie octowej będą przepyszne!
Dobrym pomysłem będzie też przygotowanie śledzi w occie zupełnie inaczej. Co powiesz na śledzie smażone?
Na początek śledzie zalewamy zimną wodą, a potem dokładnie suszymy. W tym czasie przygotowujemy mąkę, a na patelnię wylewamy kilka łyżek oleju. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki (albo pozostawiamy w całości), posypujemy solą i pieprzem, a potem obtaczamy w mące. Smażymy na złoty kolor. Kiedy są gotowe, odkładamy je na talerzyk.
W czasie smażenia śledzi cebulę obieramy i kroimy w piórka. Przygotowujemy też zalewę. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ocet, odrobinę oleju, cukru, goździków, ziela angielskiego i liści laurowych. Całość gotujemy ok. 10 minut, a potem odkładamy zalewę do wystudzenia.
Przygotowujemy kilka litrowych słoików. Na dnie układamy warstwę cebuli, potem ciasno wkładamy śledzie i ponownie przykrywamy je warstwą cebuli. Zalewamy słoiki zimną zalewą, zakręcamy i odstawiamy na co najmniej dobę do lodówki.

Jakie śledzie wybrać do przygotowania potrawy?

Jakie śledzie najlepiej wybrać do przygotowania w zalewie octowej? Najczęściej w sklepach dostępne są śledzie solone (czyli zakonserwowane w solance) albo śledzie w oleju (filety sprzedawane na tackach). Obydwa te rodzaje śledzi nadają się zarówno do umieszczenia w klasycznej zalewie octowej, jak i do smażenia. Jeśli zdecydujesz się na śledzie z solanki, koniecznie wymocz je dobrze przed umieszczeniem w słoikach. Śledzi z oleju, popularnych matjasów, nie musisz już moczyć. Przy ich wyborze w sklepie zwracaj jednak uwagę na to, z czego składa się zalewa, w jakiej są dostępne – czasem zawiera ona sporo konserwantów!
W niektórych sklepach znaleźć można także świeże śledzie. Takie ryby również świetnie nadają się do przygotowania w occie. Pamiętaj jednak, że świeże śledzie trzeba będzie najpierw przygotować – obrać ze skóry i wypatroszyć. Co więcej, zazwyczaj zawierają one sporo ości.
Śledzie w occie to świetny pomysł na przekąskę dla wszystkich miłośników ryb. Sprawdź i przekonaj się, czy zachwycą także Twoje podniebienie!

Czytaj także:
Kiszone śledzie – jak je zrobić?
Śledzie po kaszubsku
Śledzie w śmietanie
Śledzie w oleju
Śledzie z rodzynkami

 

Pokaż więcej wpisów z Maj 2024

Polecane

pixel