Pyszny, zdrowy obiad gotowy w kilka minut? To możliwe! Wystarczy, że przyrządzisz sos szpinakowy. Nie obawiaj się reakcji domowników na zielone liście na talerzach. Dobrze przyprawiony szpinak smakuje wyśmienicie. Jeśli wciąż nie jesteś przekonany, po prostu wypróbuj nasz przepis – jesteśmy pewni, że zmienisz zdanie!
Chcesz przyrządzić pyszny, kolorowy i sycący obiad? A do tego chciałbyś, aby był odpowiedni zarówno na upały, jak i zimowe chłody? To możliwe! Przygotuj zupę jarzynową! Wiosną i latem będzie zachwycała kolorami młodych, świeżych warzyw. Jesienią i zimą, dzięki odrobinie aromatycznych przypraw, zamieni się we wspaniale rozgrzewającą ciało ucztę.
Sos ostrygowy tradycyjnie wykorzystywany jest w kuchni chińskiej. Jego intrygujący słodko-słony smak w niezwykły sposób odmienia dania rybne i mięsne. Czy sos ostrygowy można przyrządzić także we własnym domu? Teoretycznie tak, jednak zadanie wcale nie jest proste. O wiele lepiej sięgnąć po gotowy sos ostrygowy ze sklepowej półki, a potem – wyczarować we własnej kuchni pyszne danie w azjatyckim stylu!
Szukasz nowego pomysłu na sos do burgerów albo dip do przekąsek i frytek? W takim razie wypróbuj sos belgijski! Jest prosty w przyrządzeniu i pysznie smakuje. Czy ma jakieś wady? Zdecydowanie zbyt szybko znika z talerzy – od razu przygotuj więc większą porcję!
Jesienne smaki na talerzu w najlepszym wydaniu? To z pewnością aromatyczny sos myśliwski! Ten gęsty dodatek do potraw zachwyci Twoich domowników oraz zaproszonych gości. Jesteśmy niemal pewni, że żaden z nich nie będzie w stanie oprzeć się przygotowanej przez Ciebie uczcie!
Wyrazisty, lekko pikantny sos amerykański idealnie sprawdza się jako dodatek do potraw z grilla, domowych burgerów, hot-dogów czy pizzy. Najlepsze jest jednak to, że jego przygotowanie zajmie Ci dosłownie kilka minut! Z czego składa się sos amerykański i jak go przyrządzić? Sprawdź!
Sos tysiąca wysp to dodatek do potraw dobrze znany w Polsce zwłaszcza miłośnikom fast foodów. Zazwyczaj stosuje się go do podkreślenia smaku hot-dogów, kebabów albo burgerów. Sos tysiąca wysp serwowany bywa także do pizzy. To jednak niejedyne możliwości! Sos tysiąca wysp wykorzystasz także do mięs, wędlin i jaj podawanych na zimno!
Wbrew swojej nazwie sos duński najbardziej rozpoznawalny jest w kuchni francuskiej. Wykorzystuje się go dokładnie tak samo, jak lepiej znany w Polsce sos tatarski – do podawanych na zimno mięs, jaj oraz dań rybnych. Chciałbyś spróbować, jak smakuje? Możesz wybrać wersję ze sklepowej półki albo przygotować sos duński we własnej kuchni!
Z czym kojarzy Ci się sos meksykański? Jeśli z ostrym, wyrazistym w smaku dodatkiem do potraw, trafiłeś idealnie! Sos meksykański jak żaden inny odmienia nawet najprostsze, klasyczne dania! Sprawdź, jak go przyrządzić i z czym podawać, aby zachwycić gości oraz domowników!
Sos rybny, obok sosu sojowego, stanowi podstawę kuchni azjatyckiej. Jego wyjątkowy aromat i smak są bardzo charakterystyczne – na pewno nie pomylisz go z niczym innym! Z uwagi na to trudno pozostać obojętnym – sos rybny albo się uwielbia, albo omija szerokim łukiem! Chciałbyś sprawdzić, jak smakuje i wykorzystać go w swojej kuchni? Mamy kilka ciekawych pomysłów!