Sos belgijski
Szukasz nowego pomysłu na sos do burgerów albo dip do przekąsek i frytek? W takim razie wypróbuj sos belgijski! Jest prosty w przyrządzeniu i pysznie smakuje. Czy ma jakieś wady? Zdecydowanie zbyt szybko znika z talerzy – od razu przygotuj więc większą porcję!
Jak przygotować autentyczny sos belgijski w domu. Prosty przepis krok po kroku
Jak zrobić sos belgijski? Banalnie prosto! Na początek przygotuj kilka składników:
- 120 g majonezu;
- 3-4 łyżki ketchupu;
- kilka sztuk marynowanych w occie cebulek;
- sól i pieprz do smaku.
Przyda Ci się też salaterka, do której przed podaniem przełożysz gotowy sos, ostry nóż oraz łyżka do wymieszania składników.
Teraz zabierz się za przyrządzenie sosu belgijskiego. Posiekaj cebulki i przełóż je do miseczki. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i dopraw do smaku! Gotowe! Przed podaniem sos belgijski warto choć na 30 minut umieścić w lodówce, by nieco go schłodzić.
Pamiętaj, że możesz swobodnie zmieniać proporcje składników na sos belgijski! Przepis na bardziej wyrazisty dodatek do potraw uzyskasz, gdy zastosujesz więcej ketchupu (albo wybierzesz jego pikantną wersję). Zależnie od Twoich upodobań możesz też dodać więcej lub mniej cebulek.
Przepis na sos belgijski wykorzystasz także, gdy nie masz w domu marynowanych cebulek! W takiej sytuacji posiekaj połowę niedużej białej cebuli i dodaj do sosu łyżkę octu. Efekt będzie trochę inny, ale równie pyszny jak w oryginalnej wersji!
Wypróbuj różnorodne zastosowania sosu belgijskiego - od frytek po burgera
Jak podawać belgijski sos? Na początek możesz wypróbować najbardziej tradycyjne połączenie, czyli sos belgijski do frytek. Warto jednak nie zatrzymywać się na tym jednym przepisie! Sos belgijski równie dobrze smakuje podany do hot-dogów, hamburgerów czy pizzy. Sprawdzi się też w sezonie grillowym, jako jeden z sosów do mięsa oraz warzyw na ciepło. Jeśli chcesz wykorzystać go w tej wersji, zrób od razu większą porcję (do jej wymieszania lepiej niż łyżka posłuży Ci trzepaczka kuchenna).
Sos wykorzystasz wreszcie na co dzień! Spróbuj, czy zasmakują Ci posmarowane nim tradycyjne kanapki albo podaj sos wraz z jajkami, pasztetami i mięsem serwowanym na zimno. Taka odmiana wprowadzi powiew świeżości do Twojej kuchni!
Sos belgijski to obok sosu tysiąca wysp czy amerykańskiego jeden z chętniej stosowanych dodatków do domowych dań fast food. I nic w tym dziwnego! Sos pysznie smakuje, a do tego powstaje w zaledwie kilka minut! Jeśli więc jeszcze nie gościł na Twoim stole, koniecznie szybko nadrób zaległości. Przepis na pewno przypadnie Ci do gustu!
Czytaj także:
Sos carbonara
Sos rybny
Sos meksykański
Sos duński
Sos tysiąca wysp
Sos balsamiczny
Sos szpinakowy
Sos hoisin
Sos amerykański
Sos myśliwski
Sos ostrygowy
Sos curry