Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Sos meksykański

2023-07-12
Sos meksykański

Z czym kojarzy Ci się sos meksykański? Jeśli z ostrym, wyrazistym w smaku dodatkiem do potraw, trafiłeś idealnie! Sos meksykański jak żaden inny odmienia nawet najprostsze, klasyczne dania! Sprawdź, jak go przyrządzić i z czym podawać, aby zachwycić gości oraz domowników!

sos meksykański

Sos meksykański. Przepis na wyrazisty dodatek do potraw

Sos meksykański sprawdza się zarówno jako dodatek do dań podawanych na ciepło, jak i zimnych przekąsek. Jeśli przyrządzisz go na bazie świeżych warzyw, poza ciekawym smakiem zyskasz też porcję witamin i cennych składników mineralnych.
A jeśli nie masz czasu na krojenie i gotowanie? Ostry sos meksykański skomponujesz także z półproduktów! Jak to zrobić? Najprostszy przepis na sos meksykański jest następujący:

  • 150 g ostrego ketchupu;
  • 50 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 70 g koncentratu pomidorowego;
  • szczypta pieprzu, majeranku, ostrej papryki i kolendry.

Potrzebna będzie także średniej wielkości salaterka, łyżka i wyciskacz do czosnku. Wszystkie składniki umieść w salaterce (czosnek wcześniej wyciśnij) i połącz ze sobą. Dopraw do smaku. Przed podaniem warto schłodzić gotowy sos meksykański! Przepis sprawdza się, jako dip do nachosów albo przekąsek na bazie tortilli. Możesz wykorzystać go także jako ostry sos do pizzy!

Jak przygotować w swojej kuchni autentyczny sos meksykański? Postaw na oryginał!

Wolisz poświęcić na gotowanie nieco więcej czasu i zamiast łatwej, szybkiej wersji przyrządzić oryginalny sos meksykański? W takim razie przygotuj spory rondel oraz:

  • 2-3 większe pomidory;
  • 1 czerwoną paprykę;
  • małą czerwoną cebulę;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 papryczkę pepperoni lub jalapeno;
  • łyżkę oliwy;
  • sól, pieprz, świeżą kolendrę.

Jak zrobić sos meksykański? Do rondla włóż pomidory i zalej wrzątkiem. Odczekaj kilka sekund, a potem wyjmij warzywa i zdejmij z nich skórki. Pokrój na części i umieść w kielichu blendera. Pozostałe warzywa również pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do pomidorów. Zmiksuj całość na masę o odpowiadającej Ci konsystencji. Dopraw do smaku.
Sos meksykański w tej wersji możesz wykorzystać do dań na zimno lub na ciepło – wystarczy podgrzewać go przez chwilę i podać z pieczonym lub grillowanym mięsem oraz ryżem.

Jakie składniki są niezbędne w sosie meksykańskim? Jak wzbogacić bazowy przepis?

Meksykańskie dania kojarzą Ci się nie tylko z wykorzystaniem dużych ilości ostrej papryki, ale też kukurydzą i czerwoną fasolą? Świetnie! Po te produkty również możesz sięgać – zwłaszcza gdy przyrządzasz obiadową wersję sosu meksykańskiego. Składniki tego typu jeszcze bardziej podkreślą charakter dania. Nie zapomnij też o dodaniu popularnych w meksykańskich przepisach cebuli i czosnku!
Przygotowując sos meksykański, pamiętaj również o przyprawach. W Meksyku stosuje się je chętnie i hojnie – nie musisz więc ograniczać się do niewielkich ilości dodatków. Granicą niech będzie Twoja wytrzymałość na ostry smak!
Pamiętaj jednak, że sos meksykański to nie tylko ostre dodatki. Niemal zawsze jego bazę stanowią łagodne w smaku, dość neutralne pomidory. Do sosu wybieraj zwłaszcza soczyste, aromatyczne odmiany.

Sos meksykański na każdą okazję. Idealne dodatki do przyjęć i kolacji

Próbowałeś już nachosów z ostrym sosem oraz serwowałeś sos meksykański jako danie obiadowe, a teraz zastanawiasz się jak inaczej podać ten dodatek? Do czego wykorzystać sos meksykański? Możliwości jest naprawdę sporo! Już jedna łyżka ostrego sosu odmieni smak ulubionych fast foodów – sos meksykański z powodzeniem wykorzystasz do burgerów, pizzy i frytek. Na kolację podaj go z makaronem, a na śniadanie – jako dip do sałatki.
Możesz też przyrządzić naleśniki z sosem meksykańskim. Przygotuj gęstą, gładką wersję sosu i zagotuj (do mieszania całości przyda się trzepaczka, dzięki której nie przypalisz dania!). Posmaruj sosem naleśniki, a potem ułóż na nich podsmażone mięso, kukurydzę i fasolę. Całość posyp startym żółtym serem i zapiecz.

Sos meksykański to prawdziwa gratka dla miłośników ostrych, wyrazistych smaków. Zimą fantastycznie Cię rozgrzeje! Latem z kolei pomoże naturalnie się ochłodzić. A do tego zawsze pysznie smakuje. Czy można chcieć czegoś więcej?

Czytaj także:
Sos carbonara
Sos rybny
Sos duński
Sos tysiąca wysp
Sos balsamiczny
Sos szpinakowy
Sos hoisin
Sos amerykański
Sos myśliwski
Sos belgijski
Sos ostrygowy
Sos curry

 

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2023

Polecane

pixel