Sos Hoisin
Sos Hoisin to gęsty słodko-pikantny sos wywodzący się z kuchni chińskiej. W oryginalnej wersji przyrządza się go na bazie śliwek i soi. W Polsce częściej przygotowywany jest jednak nieco inaczej. Jeśli nigdy dotąd nie próbowałeś tego sosu, to pora na zmiany! Sprawdź, jak przyrządzić sos Hoisin i z czym go podawać!
Jak zrobić sos Hoisin w domu? Przepis i sekrety mistrza kuchni
Czy wiesz, że „hoisin” oznacza owoce morza? Wbrew jednak temu, co sugeruje nazwa, w popularnym chińskim sosie wcale ich nie znajdziesz! Z czego więc składa się sos Hoisin? Co to jest? Tradycyjny sos Hoisin to połączenie śliwek, sosu sojowego, czosnku, miodu, octu ryżowego, pieprzu i oleju sezamowego. Wszystkie składniki miesza się i przekłada do niedużej miseczki (w polskich warunkach świetnie zastąpi ją klasyczna salaterka).
Sos Hoisin - przepisy, które warto znać
Jak przyrządzić w domu sos Hoisin? Przepis wygląda następująco:
● 150 ml wody;
● 60 ml sosu sojowego;
● 1 ząbek czosnku;
● 30 ml octu ryżowego;
● 1 łyżka miodu;
● 1 łyżka masła orzechowego;
● 1 łyżka oleju sezamowego.
Weź wyciskacz do czosnku i rozgnieć obrany ząbek. Następnie umieść go wraz z pozostałymi składnikami sosu w garnuszku i podgrzewaj 2-3 minuty. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji (dobrze sprawdzi się w tym celu kuchenna trzepaczka).
Możesz przygotować także bardziej pikantną wersję sosu Hoisin. Jak zrobić taki sos? Dodaj do niego odrobinę sosu chilli albo jalapeno – w ten sposób podkreślisz ostry smak przyrządzanej potrawy.
Odkryj różnorodne zastosowania sosu Hoisin w kuchni
Jak wykorzystać w kuchni sos Hoisin? Do czego pasuje? W zasadzie – do dowolnych dań obiadowych! Podawaj go z kurczakiem, wołowiną lub wieprzowiną. Używaj też sosu Hoisin do podkreślenia smaku ryb lub owoców morza.
Jeśli chcesz, chiński sos dodawaj do dań z grilla – np. do grillowanych warzyw (tutaj wystarczy jedynie łyżka sosu!).
Bardzo popularny w Chinach sos Hoisin w Polsce wciąż stosowany jest rzadko. Jeśli jednak lubisz kulinarne eksperymenty i masz ochotę poznać nowy smak, zdecydowanie warto go wypróbować! Być może zagości w Twojej kuchni na dłużej.
Czytaj także:
sos carbonara
sos rybny
sos meksykański
sos duński
sos tysiąca wysp
sos balsamiczny
sos szpinakowy
sos amerykański
sos myśliwski
sos belgijski
sos ostrygowy
sos curry