Sos szpinakowy
Pyszny, zdrowy obiad gotowy w kilka minut? To możliwe! Wystarczy, że przyrządzisz sos szpinakowy. Nie obawiaj się reakcji domowników na zielone liście na talerzach. Dobrze przyprawiony szpinak smakuje wyśmienicie. Jeśli wciąż nie jesteś przekonany, po prostu wypróbuj nasz przepis – jesteśmy pewni, że zmienisz zdanie!
Sos szpinakowy - zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych sosów
Lekki sos szpinakowy to idealna propozycja zwłaszcza na cieplejsze pory roku. Po pierwsze, jego przyrządzenie trwa zaledwie kilka minut – nie musisz więc zbyt wiele czasu spędzać w gorącej, parnej kuchni. Po drugie, kiedy jest ciepło, większość osób nie ma ochoty na ciężkostrawne potrawy. Sos szpinakowy sprawdza się więc idealnie. To jednak niejedyne jego zalety.
Szpinak jest bogaty w kwas foliowy, żelazo, wapń oraz witaminy A, K1 i C. Wszystko to sprawia, że przyrządzając z niego sos, otrzymujesz nie tylko pyszną potrawę, ale też serwujesz sobie porcję zdrowia!
Jak podawać sos przyrządzony na bazie szpinaku? Wegetarianom najbardziej zasmakuje sos szpinakowy do makaronu z serem (zależnie od preferencji postaw na fetę, mozzarellę albo gorgonzolę). Miłośnicy bardziej tradycyjnych posiłków na pewno rozsmakują się w sosie szpinakowym z kurczakiem.
Jak przyrządzać to proste danie? Poza kilkoma składnikami warto mieć pod ręką takie kuchenne akcesoria jak wyciskacz do czosnku oraz drewniana lub silikonowa łyżka do mieszania potrawy (dobrze sprawdzi się też trzepaczka).
Sekrety udanego sosu szpinakowego - przepis krok po kroku
Przepis na sos szpinakowy, jak już pewnie wiesz, nie jest skomplikowany. Potrzebnych będzie jedynie kilka składników:
- 200 g szpinaku;
- 100 ml słodkiej śmietanki 18% lub 30%;
- 2-3 ząbki czosnku;
- 150 g ulubionego sera;
- 1 łyżka oliwy;
- 1 łyżeczka masła;
- sól, pieprz do smaku.
O czym warto wiedzieć, zanim zaczniesz przyrządzać sos szpinakowy? Przepis na to danie jest na tyle uniwersalny, że przyrządzisz je zarówno z mrożonego, jak i świeżego szpinaku. Mrożony warto jednak wyjąć nieco wcześniej i pozwolić mu samoczynnie się rozmrozić.
Jak przyrządzić sos? Na kuchence ustaw rondel lub patelnię i rozgrzej oliwę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę podsmaż. Dodaj szpinak. Mrożony chwilę podgrzewaj. Jeśli używasz świeżego szpinaku, zaczekaj, aż zwiędnie. Następnie wlej śmietankę, dodaj masło i przyprawy. Wymieszaj całość i dodaj starty na grubych oczkach ser. Kiedy połączy się z sosem, danie jest gotowe! Najlepiej smakuje podane z makaronem.
Jeśli zależy Ci, by sos uzyskał gładką konsystencję, weź blender ręczny i użyj go przed dodaniem makaronu!
Jak zrobić kremowy sos szpinakowy? Kilka kuchennych trików
Wiesz już, jak zrobić sos szpinakowy, ale chciałbyś, aby jego konsystencja była bardziej kremowa? Sekret tkwi w zastosowanych składnikach! Kremowy sos szpinakowy powstanie, jeśli dodasz do niego nieco więcej masła. Na ostateczną konsystencję dania wpływ ma też rodzaj zastosowanej śmietanki – wybieraj te rzadsze, bardziej płynne. Nie oszczędzaj też sera – im będzie go więcej, tym sos stanie się bardziej jednolity i kremowy. W Twoim daniu może znaleźć się nawet cała salaterka startej wcześniej mozzarelli, parmezanu lub gorgonzoli!
Jak zrobić sos szpinakowy do makaronu, by spróbowały go także dzieciaki? Zblenduj całość na gładką masę i podaj dzieciom zielony makaron!
Wiele osób reaguje na sos szpinakowy niechęcią. Pamiętają jeszcze rozgotowany, nieciekawy w smaku szpinak serwowany na szkolnych stołówkach. Warto jednak przełamać się i spróbować zielonych, zdrowych liści w odświeżonej wersji. Dobrze przyprawiony szpinak, w towarzystwie makaronu, to zupełnie inny rodzaj dania – i smaku!
Czytaj także:
Sos carbonara
Sos rybny
Sos meksykański
Sos duński
Sos tysiąca wysp
Sos balsamiczny
Sos hoisin
Sos amerykański
Sos myśliwski
Sos belgijski
Sos ostrygowy
Sos curry