Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Sos balsamiczny

Sos balsamiczny powstaje na bazie octu balsamicznego, którego smak podbijany jest kilkoma dodatkami. W ten właśnie sposób uzyskuje się jeden z lepszych dressingów do sałatek. Jeśli nie wiesz, jak przyrządzić sos balsamiczny w swoim domu, koniecznie sprawdź nasze propozycje!

Czytaj więcej
Przepis na sos aioli

Sos aioli to wyrazisty, bardzo kremowy sos na bazie czosnku. Jest popularny we Francji, Hiszpanii oraz we Włoszech. Pierwsze wzmianki na jego temat pochodzą z terenów dzisiejszej Prowansji i są datowane na I w. n.e.! Sprawdź, jak we własnym domu wykonać ten wyjątkowy sos o wielowiekowej tradycji!

Czytaj więcej
Jak zrobić sos barbeque?

Sos barbeque to dodatek do potraw, który najbardziej kojarzy się z amerykańską tradycją grillowania. I słusznie – bo to właśnie na terenie USA po raz pierwszy podano go jako dodatek do mięsa. Dziś sosy barbeque dostępne są w sklepach na całym świecie. Który z nich jest najlepszy? Oczywiście ten, który powstanie w… Twojej kuchni!

Czytaj więcej
Sos Sriracha – do czego pasuje?

Lubisz kulinarne eksperymenty, a do tego jesteś miłośnikiem ostrych, wyrazistych smaków? W takim razie wypróbuj sos Sriracha! Ten azjatycki specyfik na bazie papryczek chilli na pewno przypadnie Ci do gustu – nawet jeśli nie jesteś fanem dalekowschodniej kuchni! Sos Sriracha z powodzeniem wkomponujesz również w typowo polskie potrawy. 

Czytaj więcej
Sos sojowy – jak go wykorzystać?

Sos sojowy to jeden z wyróżników kuchni azjatyckiej. Mało kto wie, że Japończycy korzystają aż z 5 różnych jego odmian! Sosy sojowe są popularne także w Chinach i Indonezji. W każdym z tych krajów receptura sosu jest zupełnie inna. Od kilkunastu lat sos sojowy zyskuje też coraz większą popularność w polskiej kuchni. Do czego można go wykorzystać? Sposobów jest wiele!

Czytaj więcej
Sos kurkowy – najlepsze przepisy!

Kwintesencja złotej, polskiej jesieni na talerzu? Oczywiście aromatyczny sos kurkowy! Jego smak nie ma sobie równych. A co najlepsze, przyrządzenie tego sosu grzybowego wcale nie jest skomplikowane. Sięgnij więc po świeże lub mrożone kurki i zachwyć się poezją smaku.

Czytaj więcej
Sos teriyaki – przepis

Tajemnica wielu japońskich dań? Słodko-ostry sos teriyaki! Jego niepowtarzalny smak idealnie komponuje się z daniami rybnymi, mięsnymi oraz wegańskimi. A do tego w skład sosu wchodzą wyłącznie produkty wartościowe dla zdrowia!

Czytaj więcej
Sos tzatziki – szybki przepis

Sos tzatziki jest charakterystycznym dodatkiem do najpopularniejszych (i najbardziej znanych!) greckich przystawek. Podaje się go także do mięs, grzanek oraz świeżych i gotowanych warzyw. Aby spróbować oryginalnego, orzeźwiającego smaku sosu tzatziki wcale nie musisz jednak wyjeżdżać na greckie wyspy! My również znamy tradycyjny przepis na ten wyjątkowy sos na zimno.

Czytaj więcej
Sos holenderski – przepis dla Ciebie!

Wbrew oczywistemu skojarzeniu, sos holenderski nie wywodzi się z kuchni niderlandzkiej, lecz francuskiej. Nazwę zawdzięcza jednak swej genezie – podobno powstał specjalnie dla odwiedzającego Francję króla Niderlandów. Dziś sos holenderski jest popularny na całym świecie. Wprowadź go więc również do swojej kuchni!

Czytaj więcej
Sos tatarski – przepis idealny!

Znudziły Ci się tradycyjne jajka z majonezem? Przy następnej okazji podaj je więc z sosem tatarskim! Ten pyszny dodatek do potraw przyrządzisz samodzielnie w zaledwie kilkanaście minut. A co najważniejsze – przepis jest banalnie prosty! 

Czytaj więcej
pixel