Sos tatarski – przepis idealny!
Znudziły Ci się tradycyjne jajka z majonezem? Przy następnej okazji podaj je więc z sosem tatarskim! Ten pyszny dodatek do potraw przyrządzisz samodzielnie w zaledwie kilkanaście minut. A co najważniejsze – przepis jest banalnie prosty!
Sos tatarski - połączenie świeżości i wyrazistego smaku!
Sos tatarski nie jest niczym nowym na polskich stołach – przepis pojawiał się w książkach kucharskich już w XIX w.! Zależnie od regionu, tradycyjny sos tatarski przyrządzany był w wersji z żółtkami jaj, octem albo dodatkiem estragonu. Czasem urozmaicano przepis – wówczas sos tatarski do jajek podawano z odrobiną szpinaku lub rzeżuchy, dzięki czemu zyskiwał on oryginalny, zielony kolor.
Dziś klasyczny sos tatarski nie zawiera już wspomnianych składników. Wciąż jednak smakuje pysznie i wyjątkowo! Jak przyrządzić ten niepowtarzalny dodatek do dań na zimno? Prosty sos tatarski powstaje przede wszystkim z połączenia kilku drobno posiekanych składników. Koniecznie więc zaopatrz się w ostry nożyk! Przyda się też duża i wygodna deska do krojenia.
Jak zrobić idealny sos tatarski w domu? To prostsze niż myślisz!
Jak zrobić sos tatarski o wyjątkowym smaku i idealnej konsystencji? Warto poświęcić nieco więcej czasu i zacząć od własnoręcznego przyrządzenia majonezu. W tym celu przyda się trzepaczka (lub blender) oraz spora miska! Jeśli jednak zdecydujesz się pominąć ten krok, spokojnie! Domowy sos tatarski przyrządzisz także na bazie dobrej jakości majonezu ze sklepu.
Jak się robi sos tatarski? Zanim przejdziemy do szczegółowego opisu, wspomnimy jeszcze, że przyrządzony w domu sos możesz przechowywać w lodówce nawet przez tydzień! Niektórzy twierdzą, że przyrządzony dzień lub dwa przed podaniem smakuje o wiele lepiej. Koniecznie więc sprawdź to, gdy przygotujesz swój sos tatarski! Jak zrobić ten dodatek do potraw? Już zdradzamy!
Sos tatarski - przepis krok po kroku
Jak przyrządzić sos tatarski? Skład tego przysmaku, jak już wiesz, może nieco różnić się w zależności o Twoich upodobań. Jednak główne produkty zawsze pozostaną takie same. Co więc będzie potrzebne, aby zrobić sos tatarski? Składniki podstawowe to:
- 1 ogórek kiszony lub konserwowy;
- ⅓ czerwonej cebuli albo cebulki szalotki;
- 2 łyżki szczypiorku;
- 1 łyżka natki pietruszki;
- 220 ml majonezu;
- 1 łyżka soku z cytryny.
Przepis na tradycyjny sos tatarski jest naprawdę łatwy! Po prostu posiekaj drobno wszystkie wymagające krojenia składniki. Włóż je do miski i wymieszaj. Dodaj płynne składniki i ponownie dobrze wymieszaj. I już – możesz spróbować swojego sosu tatarskiego! Przepis tradycyjny warto urozmaicać różnymi dodatkami.
Smak sosu możesz wzbogacić, dodając do niego 2 łyżki kaparów albo marynowanych grzybków. Dobrze będzie smakował także, gdy dorzucisz do niego ząbek czosnku albo 1-2 łyżki musztardy francuskiej.
Pamiętaj jednak, że dodatkowe składniki zawsze wpłyną na smak całości. Co dzięki nim zyska Twój sos tatarski? Przepis z grzybkami sprawi, że stanie się on bardziej wyrazisty, a czosnek i musztarda dodadzą całemu sosowi ostrości. Możesz też pokusić się o dodatek przypraw, m.in. białego lub czarnego pieprzu, estragonu czy szczypty soli. Dodatki dobieraj zgodnie ze swoimi preferencjami smakowymi!
Przepis na sos tatarski w tradycyjnej kuchni polskiej znany jest także w wersji z żółtkami gotowanych jaj. Przyrządza się go w okresie Wielkanocy i podaje z jajkami faszerowanymi!
Sos tatarski sprawdzi się jako dodatek do jajek, deski serów albo serwowanych na zimno ryb i mięs. Będzie również idealnym dodatkiem do oryginalnego śniadania albo potraw z grilla! Koniecznie wypróbuj go w choć jednej z tych wersji.
Czytaj także:
Jak zrobić sos pieczarkowy?
Jak zrobić sos beszamelowy?
Jak zagęścić sos?
Sos Worcestershire – co musisz wiedzieć?
Sos holenderski – przepis dla Ciebie!
Sos tzatziki – szybki przepis
Sos teriyaki – przepis
Sos kurkowy – najlepsze przepisy!
Sos sojowy – jak go wykorzystać?
Sos Sriracha – do czego pasuje?
Jak zrobić sos barbeque?
Przepis na sos aioli