Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak zagęścić sos?

2023-06-05
Jak zagęścić sos?

Przyrządziłeś pyszny sos, który idealnie dopełni serwowane przez Ciebie danie, ale… okazał się zbyt rzadki? Spokojnie, nie wylewaj go! Jest przynajmniej kilka sprawdzonych sposobów na zagęszczenie sosu. Sprawdź które produkty masz w kuchni i wypróbuj jedną z naszych metod.

jak zagęścić sos

Jak zagęścić sos? Praktyczne porady dotyczące zagęszczania sosów

Jak zagęścić sos? Na początek przygotuj przydatne akcesoria. Zadanie będzie o wiele łatwiejsze, jeśli w zasięgu Twojej ręki pojawi się szklanka do odmierzania składników oraz trzepaczka. Ta druga sprawi, że dokładniej wymieszasz zagęszczony sos i unikniesz pojawienia się w nim grudek!
Kolejna ważna kwestia to wybór metody zagęszczenia sosu. Niektóre z nich są dość neutralne i możesz zastosować je zawsze. Inne (jak np. zagęszczenie sosu serkiem czy żółtkami jaj) będą miały wpływ na finalny smak przygotowywanej potrawy. Zwracaj na to uwagę, aby Twoje pyszne danie nie straciło walorów smakowych!

Jak zagęścić sos mąką? Szczegóły najpopularniejszej metody

Najbardziej popularną metodą zagęszczania sosów jest zastosowanie mąki ziemniaczanej lub pszennej. Jak zagęścić sos skrobią ziemniaczaną lub mąką pszenną? Na początek dobra informacja – z tego sposobu możesz korzystać w zasadzie zawsze, gdy zagęszczasz sosy podawane na ciepło! Pamiętaj jedynie, by nie używać zbyt dużych ilości mąki – wówczas sos przestanie dobrze smakować!
Jak zagęścić sos mąką? Zacznij od wybrania odpowiedniego jej typu. Pszenna jest bardziej uniwersalna, a jej smak łagodniejszy. Ziemniaczana z kolei zagęszcza sos szybciej. Jak zagęścić sos mąką ziemniaczaną lub pszenną? Zadanie jest bardzo proste! Najczęściej wystarczy 1 łyżka mąki (albo nawet 1-2 łyżeczki)! Wsyp mąkę do szklanki, dolej odrobinę zimnej wody i wymieszaj, aż uzyskasz gładką zawiesinę. Wlej ją do gotującego się sosu, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę!
Do zagęszczenia sosu (zwłaszcza mięsnego) możesz zastosować też mieszankę wybranej mąki i śmietany. Jak zagęścić sos śmietaną i mąką? 1 łyżeczkę mąki połącz z łyżką śmietany i odrobiną gotującego się sosu. Wymieszaj dokładnie i wlej do garnka. Sprawdź konsystencję sosu i w razie konieczności powtórz całą operację.
Na koniec ważna informacja. Kiedy zastanawiasz się, jak zagęścić sos mąką i śmietaną, pamiętaj o tym, aby wybierać gęstą, niezbyt tłustą śmietanę, np. 18% lub 12%.

Zagęszczanie sosu zasmażką - idealne do mięsnych sosów

Aromatyczne, zawiesiste sosy, które serwujesz do tradycyjnych dań (zwłaszcza mięsnych), możesz zagęścić zasmażką. Pamiętaj, że wpłynie ona w pewnym stopniu na smak dania – nie będzie więc odpowiednim sposobem zagęszczenia np. delikatnych w smaku sosów na bazie warzyw.
Jak zagęścić sos zasmażką? Przygotuj niewielki rondel. Roztop w nim 1 łyżkę masła. Wsyp 1 łyżkę mąki pszennej i mieszaj, aż mąka uzyska złoty kolor. Dolej odrobinę sosu i wymieszaj energicznie. Przełóż wszystko do gotującego się sosu.

Alternatywne metody zagęszczania sosów - nasze 4 inspiracje

Zastanawiasz się, jak zagęścić sos bez mąki i śmietany? Sposobów na to jest przynajmniej kilka! Jak zdrowo zagęścić sos?

  • Najprostszą metodą jest po prostu zredukowanie sosu. Co to oznacza? Ustaw garnek z sosem na małej mocy palnika i gotuj, aż nadmiar wody odparuje i sos stanie się gęstszy. Mieszaj co pewien czas.
  • Użyj bułki tartej! Jak zagęścić sos bułką tartką? Łyżkę bułki wsypuj powoli do sosu i cały czas mieszaj go energicznie, aby nie powstały nieestetyczne grudki!
  • Sos warzywny po prostu zblenduj albo dodaj do niego 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego.
  • Jak zagęścić sos bez mąki? Użyj żółtka! Sos nie tylko zgęstnieje, ale też zyska aksamitną konsystencję. Potrzebna będzie mała miska i garnek. Umieść żółtko w misce i ułóż ją nad garnkiem z gorącą wodą. Ubijaj żółtko na parze do uzyskania puszystej konsystencji. Teraz możesz poprawiać sos. Jak zagęścić go przygotowanym żółtkiem? Po prostu dodaj je do gotującego się wywaru i wymieszaj!

Przyrządzenie zbyt rzadkiego sosu zdarza się nawet najlepszym, doświadczonym kucharzom. Taki problem można jednak łatwo naprawić – wystarczy odrobina cierpliwości oraz podstawowe składniki: mąka, śmietana czy koncentrat pomidorowy! Dzięki nim sos uzyska właściwą konsystencję, a czas, który przeznaczyłeś na jego przyrządzenie, nie okaże się zmarnowany!

Czytaj także:
Jak zrobić sos pieczarkowy?
Jak zrobić sos beszamelowy?
Sos Worcestershire – co musisz wiedzieć?
Sos tatarski – przepis idealny!
Sos holenderski – przepis dla Ciebie!
Sos tzatziki – szybki przepis
Sos teriyaki – przepis
Sos kurkowy – najlepsze przepisy!
Sos sojowy – jak go wykorzystać?
Sos Sriracha – do czego pasuje?
Jak zrobić sos barbeque?
Przepis na sos aioli


 

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2023

Polecane

pixel