Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak zrobić sos beszamelowy?

2023-06-02
Jak zrobić sos beszamelowy?

Jak w prosty sposób sprawić, aby obiadowa zapiekanka, pieczona ryba, a nawet gotowane warzywa zyskały ciekawszy, głębszy smak? Każde z tych dań podaj z sosem beszamelowym! Jeśli do tej pory nigdy nie udało Ci się przyrządzić jego idealnie kremowej wersji, mamy dla Ciebie kilka wskazówek.

sos beszamelowy

Składniki potrzebne do przygotowania sosu beszamelowego - prostota to najlepsza droga do sukcesu

Prawdziwy sos beszamelowy składa się tylko z 3 bardzo popularnych produktów oraz kilku przypraw. Do jego przyrządzenia potrzebne będą Ci jedynie: mleko, mąka, masło, a także odrobina soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Czy to wystarczy, aby powstał idealny sos beszamelowy? Tak, ale zachowaj ostrożność! Składniki, które wymieniliśmy, bywają zdradliwe! Jeśli nie dość szybko i dokładnie będziesz je mieszał, w sosie powstaną nieestetyczne grudki, a jego konsystencja pozostanie daleka od ideału. Dlatego też warto, abyś przed przyrządzeniem sosu beszamelowego przygotował sobie także niezbędne akcesoria. Przyda się: nieduży garnek lub rondel oraz porządna trzepaczka. Praca od razu pójdzie Ci sprawniej!

Przepis krok po kroku - jak zrobić pyszny sos beszamelowy?

Jak zrobić sos beszamelowy? Najważniejsze jest zachowanie właściwych proporcji składników:

  • 500 ml mleka;
  • 50 g masła;
  • 45 g mąki pszennej;
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Tradycyjny przepis na sos beszamelowy jest bardzo prosty. Na małej mocy palnika ustaw rondel lub garnek i roztop w nim masło. Dodaj mąkę i mieszaj energicznie, aż powstanie gładka masa. Dolej mleko i znów mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Podgrzewaj całość, aż sos nieco się zredukuje i zagęści. Dopraw do smaku.
I to wszystko! Dlaczego więc wielu osobom tak trudno przyrządzić sos beszamelowy? Przepis, choć krótki, musi być wykonany perfekcyjnie: szybko i pewnie. Jeśli masę będziesz mieszał zbyt wolno lub niedbale, sos stanie się zbiorem grudek. Podanie go w takiej wersji raczej nie zrobi na gościach dobrego wrażenia.

Najczęstsze błędy przy przygotowaniu sosu beszamelowego i jak ich uniknąć

Skąd wiadomo, że właśnie powstał idealny sos beszamelowy? Konsystencja masy jest aksamitnie gładka! Jej osiągnięcie może sprawić jednak sporo problemów. Rozwiązanie? Pamiętaj, aby garnek, w którym przyrządzasz sos, ustawić na małej mocy palnika. Jego zawartość mieszaj dokładnie i bardzo energicznie rózgą kuchenną! Zadanie ułatwisz sobie, jeśli do masy dodasz nie zimne, ale lekko podgrzane mleko. Dzięki temu grudki z mąki albo w ogóle nie powstaną, albo o wiele szybciej je rozpuścisz.
Zwarzony sos beszamelowy uratujesz, także dodając do niego łyżeczkę mąki kukurydzianej. Równie dobrze sprawdzi się dodatek ok. 1 łyżki lodowatej wody.
Czy sos beszamelowy można podgrzewać, jeśli przyrządzisz go wcześniej? Oczywiście! Mieszaj sos podczas podgrzewania, a jeśli będzie zbyt gęsty – dolej odrobinę mleka. Do przechowywania sosu beszamelowego w lodówce świetnie sprawdzi się szklana lub ceramiczna miska.

Jak podawać sos beszamelowy i z czym go serwować?

Do czego sos beszamelowy sprawdza się najlepiej? Idealnie smakuje z pieczonymi ziemniakami, białym mięsem, rybami lub warzywami. Popularne jest także stosowanie sosu beszamelowego do makaronu i makaronowych zapiekanek.
Chciałbyś w jeszcze inny sposób wykorzystać sos beszamelowy? Lasagne polana z wierzchu właśnie takim sosem będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej aromatyczna niż zwykle!

Sos beszamelowy to uniwersalny dodatek do wielu różnorodnych dań. Podkreśli smak potraw obiadowych, a także z powodzeniem posłuży jako dopełnienie smaku podanych na podwieczorek warzyw na ciepło. A do tego przygotujesz go z kilku składników, które prawdopodobnie zawsze masz pod ręką! Czy może być lepiej?

Czytaj także:
Jak zrobić sos czosnkowy?
Jak zrobić sos serowy?
Jak zrobić sos do spaghetti?
Jak zrobić sos pomidorowy?
Jak zrobić sos winegret?
Jak zrobić sos śmietanowy?
Jak zrobić sos koperkowy? 
Jak zrobić sos chrzanowy?
Jak zrobić sos słodko-kwaśny?
Jak zrobić sos pieczeniowy?
Jak zrobić sos BBQ?
Jak zrobić sos musztardowy?

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2023

Polecane

pixel