Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak zrobić sos koperkowy?

2023-05-17
Jak zrobić sos koperkowy?

Sos koperkowy sprawdzi się jako subtelne wykończenie dań na zimno albo ciepły dodatek do obiadu. Zależnie od wersji podasz go z jajkami, rybami, dowolnymi rodzajami mięsa albo wykorzystasz jako sos sałatkowy. Taki dodatek do potraw ma piękny kolor, jest zdrowy, a przy tym smakuje nawet osobom, które nie lubią surowego koperku!

sos koperkowy

Sos koperkowy - jak zrobić wersję na zimno?

Przyrządzony na zimno prosty sos koperkowy sprawdzi się na wiele okazji. Najczęściej podawany jest jako dodatek do ugotowanych na twardo jaj. Możesz jednak wykorzystać go także do mięs, sałatek i pasztetów.
Jak zrobić sos koperkowy w tej wersji? Przygotuj:

  • 1 opakowanie gęstego jogurtu naturalnego (albo jogurtu greckiego);
  • 150 ml śmietanki 30%;
  • 1 pęczek koperku;
  • 1 ząbek czosnku;
  • sok z ½ cytryny;
  • sól i pieprz do smaku.

Zacznij od dokładnego umycia i drobnego posiekania koperku. Następnie w misce połącz pozostałe składniki. Dodaj do nich koperek i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku. Gotowe!
Sos koperkowy na jogurcie podawaj schłodzony (najlepiej minimum godzinę przed podaniem wstawić go do lodówki).

Sos śmietanowo-koperkowy na ciepło - do dań obiadowych

Sos koperkowy na ciepło sprawdzi się do każdego typu mięsa, ale też dań jarskich. Bardzo dobrze współgra z gorącymi jajkami, kotletami z kaszy albo jajecznymi. Jeśli nie masz czasu na gotowanie, wystarczy podać taki sos z samymi ziemniakami! To proste danie, które zasmakuje zarówno Tobie, jak i pozostałym domownikom.
Przepis na sos koperkowy w tej odsłonie? Przygotuj:

  • ½ szklanki bulionu (jeśli przygotowujesz sos do gotowanego mięsa, możesz użyć wywaru, w którym się ono gotowało);
  • ½ szklanki śmietany – może to być śmietana 18%, ale jeśli zależy Ci na łagodnym smaku sosu, wybierz śmietankę 30%;
  • 1 płaską łyżkę mąki pszennej;
  • 1 łyżeczkę soku z cytryny;
  • sól, pieprz;
  • posiekany koperek.

Bulion przelej do garnuszka i zagotuj. Wymieszaj łyżkę mąki z 2 łyżkami wody i dolej do garnka.
Do szklanki ze śmietaną dodaj kilka łyżek gorącego bulionu i wymieszaj. Dopiero potem przelej śmietanę do sosu – w ten sposób „zahartujesz” ją i zapobiegniesz zważeniu się śmietany w sosie. Dodaj pozostałe składniki i gotuj kilka minut.
Ilość wykorzystanego do sosu koperku dobierz według uznania. Niektórym osobom zasmakuje sos, w którym znajdzie się tylko jedna, symboliczna łyżka zieleniny. Inni wolą sosy o bardziej wyrazistym smaku i dodają o wiele więcej kopru: 4, a nawet 5 łyżek! Najprościej będzie dodawać koperek powoli, porcjami i sprawdzać jak zmienia się smak sosu.
Pamiętaj przy tym, że duże ilości koperku nie będą wskazane dla osób z niektórymi chorobami przewodu pokarmowego. Dla nich wystarczającą ilością będzie 1-2 łyżki świeżego kopru.
Sos przyrządzony w podanej wersji świetnie sprawdzi się także jako sos koperkowy do ryby. Jeśli właśnie tak planujesz go wykorzystać, użyj bulionu warzywnego, a nie drobiowego!

Sos koperkowy - przepis na sos z ziołami

Sos koperkowo-ziołowy przygotujesz zarówno w wersji do podania na ciepło, jak i na zimno. Wzbogaci smak wielu potraw: od sałatek po obiadowe pieczenie.
Sos koperkowy na zimno z ziołami uzyskasz z połączenia jedynie kilku składników:

  • 3 łyżek oleju;
  • 1 łyżki octu winnego;
  • ½ ząbka czosnku;
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich;
  • 1 łyżeczki drobno posiekanego koperku (ewentualnie możesz dodać koperek suszony);
  • soli i pieprzu do smaku.

Wszystkie składniki połącz w miseczce. Dodaj do sałatki, a jeśli chcesz wykorzystać sos do jajek lub przystawek, przed podaniem schłodź go w lodówce.
Sos koperkowo-ziołowy na ciepło wymaga z kolei przygotowania kilku składników więcej. Przyrządzisz go jednak bardzo łatwo – wystarczy 15-20 minut pracy. Jak się robi sos koperkowy z ziołami? Potrzebne będą:

  • 1 pęczek koperku;
  • 120 ml śmietanki 30%;
  • 1 szklanka bulionu (np. z koncentratu) lub wody;
  • 20 g masła;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej;
  • zioła prowansalskie, bazylia, gałka muszkatołowa;
  • sól, pieprz do smaku;
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Pamiętaj, że jeśli użyjesz bulionu, smak sosu będzie głębszy. Zastosowanie w przepisie wody sprawi z kolei, że całość będzie łagodniejsza, a smak koperku bardziej wyczuwalny.
Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Koperek dokładnie umyj i posiekaj. Wyjmij z lodówki śmietanę i odstaw, aby nieco się ogrzała (najlepiej używać takiej w temperaturze pokojowej). Na patelnię wyłóż masło i zaczekaj, aż się roztopi. Dodaj czosnek i podsmażaj przez chwilę. Kiedy będzie lekko zrumieniony, dolej szklankę wody lub bulionu. Zagotuj.
Do przygotowanej wcześniej śmietany dodał łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Dolej do szklanki 2-3 łyżki wrzątku z patelni, zamieszaj i wlej śmietanę do gotującego się sosu. Zmniejsz moc palnika, dodaj zioła oraz pozostałe przyprawy i gotuj kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje.
Na koniec wsyp koperek i dolej sok z cytryny. Gotuj sos jeszcze przez chwilę i jeśli trzeba dopraw dodatkowo do smaku. Podawaj z pieczenią, kotletami albo rybami.

Sos koperkowy do jajka, mięsa albo przystawek – ten wyjątkowy dodatek do potraw sprawdzi się w dowolnej roli! Śmiało więc wypróbuj nasze przepisy i przy najbliższej okazji zaskocz rodzinę oraz przyjaciół daniami z dodatkiem zielonego sosu!

Czytaj także:
Jak zrobić sos czosnkowy?
Jak zrobić sos serowy?
Jak zrobić sos grzybowy?
Jak zrobić sos do spaghetti?
Jak zrobić sos pomidorowy?
Jak zrobić sos winegret?
Jak zrobić sos śmietanowy?
Jak zrobić sos chrzanowy? 
Jak zrobić sos słodko-kwaśny?
Jak zrobić sos pieczeniowy?
Jak zrobić sos BBQ?
Jak zrobić sos musztardowy?

 

Pokaż więcej wpisów z Maj 2023

Polecane

pixel