Jak zrobić sos musztardowy?
Sos musztardowy to ten rodzaj dodatku do dań, który ma niemal tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jedni cenią występującą w nim nutę ostrości oraz to, jak podkreśla smak serwowanych dań. Innych trudno przekonać do walorów musztardowego sosu. Niezależnie od tego, w której grupie jesteś, wypróbuj nasze pomysły! Może okazać się, że tym razem znajdziesz swój ulubiony smak – czasem wystarczy przecież jedynie wypróbować inny rodzaj musztardy!
Do jakich dań podawać tradycyjny sos musztardowy? Danie obiadowe, a może przyjęcie w ogrodzie?
Do czego będziesz mógł wykorzystać przepis na sos musztardowy? Liczba zastosowań tego dodatku do dań jest ogromna! Zależnie od wybranej wersji, sos musztardowy przyrządzisz na ciepło lub na zimno.
Zimny sos będzie idealny do serwowanych podczas przyjęcia przekąsek czy mięs. Tak samo dobrze zasmakuje podany z jajkami na twardo, jak pasztetami, szynką lub dowolną inną wędliną. Sos świetnie pasuje także do dań z grilla!
Zimnego sosu musztardowego warto spróbować także jako dressingu do sałatek. Sprawdzi się wreszcie podany z rybami – swoich miłośników zawsze znajdują np. śledzie w sosie musztardowym!
Sos musztardowy na ciepło idealnie komponuje się z mięsem i warzywami. Podaj go jako dodatek do pieczeni, kotletów lub zrazów. Możesz też wykorzystać sos musztardowy do podbicia smaku szparagów, brokułów, fasoli szparagowej, a nawet… ziemniaków!
Jeszcze kilkanaście lat temu w wielu domach popularnym daniem obiadowym były także jajka podawane na ciepło właśnie z sosem musztardowym – warto odświeżyć sobie i taki przepis!
Sos musztardowy - jak zrobić, by podać go z mięsem na ciepło?
Sos musztardowy do mięsa przyrządzisz na co najmniej 2 sposoby. Pierwszy z nich jest mniej kaloryczny i odpowiedni również dla osób, które unikają w diecie laktozy (sos nie zawiera śmietany). Drugi przepis sprawi z kolei, że smak gotowego sosu będzie delikatniejszy.
Jak zrobić sos musztardowy w pierwszej wersji? Przygotuj:
- 2-3 łyżki ulubionej musztardy (jeśli nie wiesz, którą wybrać, sięgnij po najbardziej uniwersalną wersję, czyli musztardę sarepską);
- 2 łyżki masła, masła klarowanego, dowolnego oleju lub oliwy;
- 1 łyżkę mąki pszennej;
- 1 szklankę bulionu warzywnego lub drobiowego (może być przygotowany z koncentratu);
- szczyptę soli i pieprzu do smaku.
Weź niewielką patelnię, roztop na niej masło albo wylej olej i zaczekaj, aż się rozgrzeje. Dodaj mąkę i przygotuj lekką zasmażkę. Kiedy będzie gotowa, zalej mąkę bulionem i energicznie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Dodaj musztardę, zwiększ moc palnika i gotuj kilka minut do uzyskania właściwej konsystencji sosu. Sprawdź smak, a potem, jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem. Twój sos jest gotowy!
Jeśli podczas przygotowywania sosu nie udało Ci się idealnie go rozmieszać i powstały grudki mąki, nic straconego! Po prostu zblenduj cały sos do uzyskania gładkiej konsystencji!
Jak się robi sos musztardowy ze śmietaną? Potrzebne będą:
- 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego;
- 2 łyżki musztardy;
- 2 łyżki mąki;
- 1 łyżka śmietany;
- 1 łyżka masła;
- pieprz i sól do smaku.
Na patelni roztop masło, wlej bulion i dodaj musztardę. Zamieszaj i gotuj całość kilka minut. Połącz mąkę z odrobiną wody i dolej do sosu. Dodaj też śmietanę i przyprawy. Zamieszaj sos. Gotuj jeszcze chwilę, aż jego konsystencje wyda Ci się odpowiednia.
Do przygotowania tego przepisu możesz zastosować dowolny typ musztardy. Neutralna będzie musztarda sarepska. Jeśli zależy Ci na ostrzejszym smaku dania, postaw na musztardę rosyjską. Z kolei tym osobom, które lubią przełamać gorycz dania lekko słodkim posmakiem, polecamy wykorzystać musztardę miodową.
Sos musztardowy do sałatki i jajek - idealny do przystawek podczas przyjęcia
Sos na zimno, a więc sos musztardowy do jajek i wędlin, przyrządzisz z kilku prostych składników. Co będzie Ci potrzebne?
- 3-4 łyżki ulubionej musztardy;
- 3 żółtka;
- 3 łyżki masła;
- 50 g słodkiej śmietanki 30%;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- sól i pieprz do smaku.
Musztardę, żółtka oraz masło zmiksuj na gładki krem. Dodaj śmietankę oraz sok z cytryny i wymieszaj całość. Sprawdź smak i w razie potrzeby dodaj szczyptę soli lub pieprzu.
Przepis na sos musztardowy na zimno możesz też zmodyfikować tak, aby nie dodawać do niego surowych żółtek jaj. Taka wersja sosu będzie jeszcze łatwiejsza do przyrządzenia! W blenderze wymieszaj:
- 4 łyżki musztardy;
- 4 łyżki majonezu;
- 40 g śmietanki 30%;
- 1 łyżkę soku z cytryny.
Spróbuj gotowego sosu, a jeśli trzeba dopraw go solą i pieprzem do smaku.
Sos musztardowy - przepis z dodatkiem miodu
Smak musztardy idealnie dopełnia (i subtelnie przełamuje) niewielki dodatek miodu! Stąd też niektórzy przygotowują sosy musztardowe jedynie na bazie musztardy miodowej. Ciekawszym pomysłem jest jednak przyrządzenie sosu z dodatkiem prawdziwego miodu. Sos musztardowy miodowy przygotujesz, łącząc ze sobą:
- 3 łyżki musztardy;
- 1 łyżkę płynnego miodu (sprawdzi się np. lipowy, akacjowy);
- 1 łyżeczkę soku z limonki;
- 1 łyżkę oleju lub oliwy z oliwek;
- sól i pieprz do smaku.
Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj przez chwilę. Możesz też wymieszać produkty ręczną trzepaczką albo umieścić je w małym słoiczku i energicznie potrząsać, aż wszystko się połączy i sos uzyska jednolitą konsystencję. Powstały sos musztardowo-miodowy świetnie sprawdzi się do dań serwowanych na zimno oraz sałatek.
Wolisz przyrządzić ciepły sos musztardowy z dodatkiem miodu? W takim razie potrzebne będą:
- 1 łyżka masła;
- 1 ząbek czosnku;
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki;
- 2 łyżki musztardy;
- 1 łyżka miodu;
- 2 łyżki słodkiej śmietanki (może być 30%, ale równie dobrze sprawdzi się śmietanka 12%);
- 0,5 szkl. mleka;
- 1 łyżka mąki pszennej lub 1 łyżeczka ziemniaczanej.
Mleko wymieszaj z mąką i śmietanką. Odstaw na bok. Na patelni roztop masło. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sok z cytryny oraz miód. Całość dobrze wymieszaj i zalej mlekiem ze śmietaną. Wymieszaj i zagotuj sos. Często mieszając, gotuj, aż całość osiągnie pożądaną konsystencję. Dopraw solą i pierzem do smaku.
Sos musztardowy to dodatek do dań, po który wiele osób sięga z wahaniem i niepewnością. Jednak kiedy już go spróbują, bardzo często staje się on jednym z ulubionych i na stałe gości w kuchni. Sprawdź więc, czy i Tobie zasmakuje sos z dodatkiem musztardy – wystarczy, że wykorzystasz któryś z naszych pomysłów!
Czytaj także:
Jak zrobić sos czosnkowy?
Jak zrobić sos serowy?
Jak zrobić sos grzybowy?
Jak zrobić sos do spaghetti?
Jak zrobić sos pomidorowy?
Jak zrobić sos winegret?
Jak zrobić sos śmietanowy?
Jak zrobić sos koperkowy?
Jak zrobić sos chrzanowy?
Jak zrobić sos słodko-kwaśny?
Jak zrobić sos pieczeniowy?
Jak zrobić sos BBQ?