Niewielkich rozmiarów makaron orzo do Polski przywędrował z Włoch, gdzie znany był już w czasach starożytnych. Początkowo prawdopodobnie stanowił jeden z podstawowych produktów spożywczych przeznaczonych dla rzymskich legionistów. Z czasem makaron orzo, głównie z uwagi na swój unikalny kształt, zyskał o wiele większą popularność.
Tagliatelle kojarzy się przede wszystkim z aromatycznymi, pysznymi daniami kuchni włoskiej. Chciałbyś, by zarówno sam makaron, jak i włoskie przepisy na stałe zagościły także w Twoim domu? W takim razie skorzystaj z naszych inspiracji! A potem wyczaruj potrawy, które zachwycą smakiem pozostałych domowników.
Masz ochotę na pyszny obiad? Idealnie sprawdzi się przepis na makaron ze szparagami! Przygotujesz go ekspresowo – wystarczy dosłownie 10 minut! A jeśli za smakiem szparagów zatęsknisz jesienią lub zimą, to samo danie wyczarujesz z pomocą mrożonych lub konserwowych szparagów.
Makaron sojowy znany jest przede wszystkim jako składnik dań azjatyckich. Chętnie też wybierany jest przez osoby aktywne, dbające o zdrowy styl życia. Czy rzeczywiście warto wprowadzić go do swojej diety? Jakie wartości odżywcze zawiera i do jakich dań można go zastosować? Sprawdziliśmy!
Szukasz pomysłu na szybki, sycący obiad? Zrób makaron z tuńczykiem! To proste danie pysznie smakuje, a dodatkowo zawiera sporo cennych składników odżywczych. Najlepsze jest jednak to, że makaron z tuńczykiem tak samo dobrze smakuje na ciepło i na zimno – możesz więc zabrać danie ze sobą do pracy albo na uczelnię!
Chciałbyś w jednym produkcie połączyć właściwości ryżu i makaronu? To możliwe! Sięgnij po wykorzystywany od stuleci w chińskiej kuchni makaron ryżowy. Choć kształtem przypomina on inne typy makaronu, to ilość i jakość wartości odżywczych zawdzięcza już mące ryżowej.
Wywodzący się z kuchni azjatyckiej makaron konjac od niedawna staje się kulinarnym hitem także w Polsce. Coraz chętniej sięgają po niego nie tylko entuzjaści potraw wywodzących się prosto z Dalekiego Wschodu, ale też miłośnicy zdrowego odżywiania. I choć dla wielu osób makaron konjac wciąż stanowi zagadkę, warto przyjrzeć mu się bliżej. Jest on świetnym sposobem na urozmaicenie diety, a przede wszystkim – dostarczenie sobie sporych ilości błonnika!