Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Makaron ryżowy – zobacz, jak wykorzystać go w swojej kuchni!

2024-02-12
Makaron ryżowy – zobacz, jak wykorzystać go w swojej kuchni!

Chciałbyś w jednym produkcie połączyć właściwości ryżu i makaronu? To możliwe! Sięgnij po wykorzystywany od stuleci w chińskiej kuchni makaron ryżowy. Choć kształtem przypomina on inne typy makaronu, to ilość i jakość wartości odżywczych zawdzięcza już mące ryżowej.

makaron ryżowy

Czym właściwie jest makaron ryżowy?

Makaron ryżowy znany jest przede wszystkim z kuchni azjatyckich. W Polsce najczęściej znajdziesz go w sklepach w formie cienkich, długich, białych nitek, które pod wpływem gotowania stają się przezroczyste.
W Chinach jednak dostępnych jest o wiele więcej rodzajów makaronu ryżowego. Produkowane są nie tylko na bazie mąki z białego ryżu, ale też brązowego i czarnego. Makaron ryżowy występuje też w wielu kształtach: od nitek, przez wstążki po kolanka czy kokardki.

Jakie są główne składniki makaronu ryżowego?

Czym jest makaron ryżowy? Skład jego tradycyjnej wersji jest bardzo prosty: to połączenie mąki ryżowej i wody. Czasem do makaronu ryżowego dodawana jest także tapioka, mąka kukurydziana albo przyprawy. Dzięki temu zyskuje on nieco bardziej zdecydowany smak albo ciekawszy kolor.
Klasyczna, podstawowa wersja makaronu ryżowego jest neutralna w smaku – tak samo, jak biały ryż. Czy makaron ryżowy można przyrządzić samodzielnie? Jak najbardziej!
Przygotuwagi kuchenne i odmierz 300 g mąki ryżowej. Dodaj ok. 1,5 szklanki wody i wyrabiaj ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde i zbite, porcjami dolewaj wodę. Znów zagniataj ciasto i sprawdzaj jego konsystencję, aż będzie idealna.
Gotowe ciasto rozwałkuj cienko i potnij na nitki. Ugotuj w wodzie, a jeszcze lepiej – na parze.

Dlaczego makaron ryżowy jest dobrym wyborem dla zdrowia?

Czy makaron ryżowy jest zdrowy? Tak! Makaron ryżowy to dobre źródło potasu, cynku, magnezu i witaminy E. Jeśli wybierzesz taki z ryżu brązowego, makaron dostarczy Ci też sporą porcję błonnika pokarmowego.
Makaron ryżowy jest lekkostrawny (zwłaszcza ten wyprodukowany z białej mąki ryżowej), sprawdzi się więc w diecie osób z problemami trawiennymi. Tak jak każda odmiana ryżu, nie zawiera on też glutenu.
Czy diabetycy mogą wprowadzić do swojej diety makaron ryżowy? Indeks glikemiczny tego makaronu wynosi 51. Warto więc sięgać po niego z umiarem i dodawać do posiłków, w których pojawia się także białko (np. ser lub mięso) i zdrowe tłuszcze (np. pestki i nasiona).

Makaron ryżowy – kcal

Czy na diecie odchudzającej także można dodawać do potraw makaron ryżowy? Kalorie ugotowanego makaronu to zaledwie ok. 100 kcal na 100 g produktu. Warto więc rozważyć zamianę tradycyjnego makaronu właśnie na ryżowy – również zapewni Ci on sytość na kilka godzin, a jednocześnie sprawi, że posiłki pozostaną niskokaloryczne.

Jak przygotować idealnie ugotowany makaron ryżowy?

Jak zrobić makaron ryżowy? Czy gotowanie go wymaga wprawy?
Wbrew pozorom, jest to łatwiejsze niż myślisz! Przygotowanie makaronu ryżowego zajmie Ci jedynie 5 minut. Makaron ryżowy jest więc świetnym wyborem dla zabieganych – przy jego wykorzystaniu przyrządzanie zdrowych, domowych posiłków przebiega znacznie sprawniej.
Wystarczy sięgnąć po wysoki garnek i umieścić w nim porcję makaronu. Następnie zalej makaron wrzątkiem, przykryj i odstaw na 5 minut. Po tym czasie odcedź wodę i gotowe!
Jeśli zdecydujesz się wprowadzić makaron ryżowy do swojej kuchni, pamiętaj, by właściwie go przechowywać. Przede wszystkim nie powinien mieć on kontaktu z wilgocią, bo napęcznieje i nie będzie nadawał się do spożycia. Dlatego makaron ryżowy, tak jak produkty sypkie w Twojej kuchni, przechowuj w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Świetnie do tego celu nadają się większe słoiki albo pojemniki plastikowe.

Jakie są najlepsze techniki gotowania makaronu ryżowego?

Czy wiesz, że makaron ryżowy możesz też przygotować nieco inaczej? Dzięki temu zyska ciekawszy smak i jeszcze lepiej sprawdzi się jako dodatek do wielu dań!
Jak ugotować makaron ryżowy? Zamiast zalewać go wodą, równie dobrze możesz zalać nitki… bulionem! W ten sposób makaron od razu stanie się aromatyczny i zyska wyrazisty smak! Pamiętaj jedynie, że bulion, tak jak woda, powinien być bardzo gorący. Jeśli zalejesz makaron chłodniejszym wywarem, napęcznieje, a nitki posklejają się ze sobą.
To oczywiście wciąż nie wszystkie sposoby przyrządzania makaronu ryżowego! Jak ugotować go na słodko? Wystarczy zagotować mleko (może być to mleko ryżowe, kokosowe albo krowie) z dodatkiem cukru. Kiedy będzie gorące, do garnka dodaj makaron ryżowy i odczekaj kilka minut.
Niezależnie od tego, w jaki sposób zdecydujesz się przyrządzić makaron ryżowy, pamiętaj, aby zawsze namaczać go w wysokim, nieco większym garnku – makaron w trakcie moczenia trochę urośnie. Nie ma z kolei znaczenia, na jaki garnek postawisz – może to być garnek emaliowany albo Twój ulubiony garnek ze stali nierdzewnej.

Jakie są najpopularniejsze przepisy z użyciem makaronu ryżowego?

Jaki przepis na makaron ryżowy warto wykorzystać jako pierwszy? Jeśli nigdy dotąd nie przyrządzałeś dań z wykorzystaniem tego typu makaronu, zdecydowanie warto, abyś zaczął od popularnego w całej Azji pad thai! Potrzebujesz:

  • 200 g makaronu ryżowego;
  • 4 ząbki czosnku;
  • pierś z kurczaka;
  • 3 jajka;
  • olej;
  • 1,5 szklanki kiełków fasoli mung (albo innych, które lubisz najbardziej);
  • pęczek szczypiorku;
  • łyżka sosu Sriracha;
  • 2 łyżki cukru;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • 3 łyżki sosu rybnego (można ewentualnie pominąć).

Jak przyrządzić makaron ryżowy? Przepis na pad thai wcale nie jest skomplikowany. Zacznij od pokrojenia kurczaka w kostkę i przeciśnięciu przez praskę czosnku. Makaron ryżowy przełóż do garnka, zalej wodą i odstaw na 5 minut. Po tym czasie odsącz go i przełóż na talerzyk.
Następnie rozgrzej na patelni 2-3 łyżki oleju. Wyłóż kurczaka i czosnek i podsmażaj przez kilka minut. Kiedy mięso będzie gotowe, wbij jajka i smaż dalej całość przez ok. 1 minutę często mieszając. Dodaj makaron, wymieszaj i smaż przez 4 minuty.
W międzyczasie połącz w miseczce sos Sriracha, cukier, sok z cytryny oraz sos rybny. Zalej sosem przygotowane danie i smaż jeszcze minutę. Wyłącz palnik, posyp pad thai posiekanym szczypiorkiem i kiełkami. Dokładnie wymieszaj i podawaj na ciepło.
W Azji bardzo często podawane są także desery, których składnikiem jest makaron ryżowy. Przepisy? Jednym z najbardziej popularnych jest tajski deser owocowy. Przyrządza się go na bazie mango i limonki. Następnie do owoców dodawany jest podsmażony na chrupko makaron ryżowy posypany cukrem. Całość jest przyjemnie słodka, a przy tym bardzo orzeźwiająca!

Do jakich potraw najlepiej pasuje makaron ryżowy?

Makaron ryżowy w Azji podaje się jako dodatek do zup, zwłaszcza zup o konsystencji kremu albo rzadkich, wodnistych.
Bardzo często w kuchni chińskiej serwuje się także makaron ryżowy z warzywami. Danie tradycyjnie przyrządza się w woku, z dodatkiem aromatycznych przypraw, np. imbiru, curry, kurkumy.
Równie popularnym daniem, wywodzącym się z Azji, jest makaron ryżowy z kurczakiem lub krewetkami. Taki makaron możesz przyrządzić także w wersji wegetariańskiej – wystarczy zamienić mięso na tofu.
A może masz ochotę na lekką sałatkę? Makaron ryżowy sprawdzi się także w roli dodatku do warzyw i owoców! Jeśli planujesz przygotować to danie, bądź kreatywny. Makaron ryżowy świetnie pasuje do dowolnej mieszanki świeżych warzyw. Nie zapomnij tylko doprawić sałatki dipem. Poza klasycznym sosem vinegret, sprawdzą się także dipy na bazie musztardy i miodu albo po prostu – oliwa z oliwek połączona z Twoimi ulubionymi przyprawami.

Popularny w Azji makaron ryżowy warto wprowadzić także do wielu innych kuchni – w tym polskiej. Tradycyjne dania w nowej odsłonie mogą okazać się jeszcze smaczniejsze, a ich tworzenie na pewno zachęci Cię do kolejnych kulinarnych eksperymentów!

Czytaj także:
Makaron konjac - to musisz o nim wiedzieć!

 

Pokaż więcej wpisów z Luty 2024

Polecane

pixel