Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Makaron z tuńczykiem – proste, szybkie i pyszne danie!

2024-02-16
Makaron z tuńczykiem – proste, szybkie i pyszne danie!

Szukasz pomysłu na szybki, sycący obiad? Zrób makaron z tuńczykiem! To proste danie pysznie smakuje, a dodatkowo zawiera sporo cennych składników odżywczych. Najlepsze jest jednak to, że makaron z tuńczykiem tak samo dobrze smakuje na ciepło i na zimno – możesz więc zabrać danie ze sobą do pracy albo na uczelnię!

makaron z tuńczykiem

Jak odkryć sekret idealnego makaronu z tuńczykiem?

Prosty makaron z tuńczykiem przyrządzisz w zaledwie 10 minut. Jak to możliwe? Wystarczy, że odpowiednio dobierzesz składniki! Jeśli sięgniesz po makaron o małych kształtach (np. drobne kokardki lub muszelki), ugotuje się on już w ok. 5-7 minut. Pamiętaj jedynie, by do gotowania wybrać odpowiednich rozmiarów garnek – jeśli będzie za duży, do makaronu wlejesz więcej wody i tym samym wydłużysz czas gotowania. Nie ma natomiast znaczenia rodzaj garnka – tak samo dobrze sprawdzi się garnek emaliowany, ceramiczny czy garnek ze stali nierdzewnej.
Makaron z tuńczykiem powstanie też o wiele szybciej, jeśli dobrze rozplanujesz pracę. Nie czekaj, aż makaron będzie gotowy! W czasie, gdy się gotuje, rozgrzej patelnię i dodaj zaplanowane składniki. Na koniec wyłóż tuńczyka z puszki – by go podgrzać, wystarczą 2-3 minuty. Kiedy makaron się ugotuje, danie będzie praktycznie gotowe – wystarczy przełożyć kokardki lub muszelki na patelnię, wymieszać z resztą składników i zajadać!

Dlaczego makaron z tuńczykiem to idealny wybór na szybki obiad?

Ekspresowy czas wykonania potrawy to nie jedyny powód, dla którego warto zdecydować się na przygotowanie makaronu z tuńczykiem na obiad. Spośród wielu innych prostych i szybkich w przyrządzaniu dań to wyróżnia się ilością witamin, makro– i mikroelementów, które Ci dostarczy.
Szybki makaron z tuńczykiem będzie m.in. odpowiedni dla osób na diecie odchudzającej! Tuńczyk to dobre źródło białka, sodu, potasu i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Makaron, niezależnie od typu, dostarczy Ci łatwo przyswajalnych węglowodanów, a warzywa, które dodasz do dania – witamin.
Efekt? Szybko poczujesz się najedzony, a wrażenie to pozostanie z Tobą na długo. Będziesz też miał więcej sił i energii do działania. Najlepiej będzie wybrać makaron pełnoziarnisty albo z pszenicy durum. Jeśli jednak wolisz klasyczny, pszenny, danie wciąż będzie pełnowartościowe! Możesz wreszcie spróbować wymieszać dwa rodzaje makaronów i w ten sposób, pomału, wprowadzać do diety bardziej wartościowe wersje.
Niezależnie od tego, na co się zdecydujesz, pamiętaj, by dobrać odpowiednie ilości składników – w tym celu wykorzystaj wagi kuchenne. Za ich pomocą w kilka sekund odmierzysz porcję makaronu, warzyw i ryby!

Czy znasz te kreatywne warianty przepisu na makaron z tuńczykiem?

Jak przyrządzić makaron z tuńczykiem? Przepis, który najczęściej pojawia się w wielu kuchniach to makaron z tuńczykiem i sosem śmietanowym. Do tego dania zazwyczaj dodaje się szpinak, świeżą bazylię albo pomidorki koktajlowe. Można jednak zupełnie inaczej!
Przepisy na makaron z tuńczykiem w jeszcze zdrowszej wersji, to np. makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym. W ekspresowej wersji przyrządzisz go na bazie pomidorów z puszki. Wystarczy, że na patelni z łyżką oliwy zeszklisz cebulę i ząbek czosnku. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru i gotuj ok. 6 minut. Dołóż tuńczyka, wymieszaj. Do sosu wrzuć makaron, dopraw bazylią i oregano – i gotowe! Możesz jeszcze posypać danie parmezanem i zajadać! Taki makaron, po przestudzeniu, warto też zapakować do lunchboxa (sprawdzą się zarówno słoiki, jak i pojemniki plastikowe) i zabrać ze sobą do pracy.
Makaron z tuńczykiem i pomidorami przyrządzisz też na bazie świeżych pomidorów. Pokrój je na mniejsze cząstki i podsmażaj z cebulą ok. 5 minut. Dodaj koncentrat lub passatę pomidorową, dopraw solą, pieprzem i świeżym oregano i gotuj 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj tuńczyka oraz ugotowany makaron i ciesz się smakiem!
Inny przepis to makaron z tuńczykiem i oliwkami. W tej wersji przepisu, na rozgrzaną patelnię wyłóż 3-4 łyżki oliwy oraz 4 ząbki pokrojonego w plasterki czosnku. Kiedy lekko się podsmaży, dodaj przekrojone na połowy pomidorki koktajlowe. Podsmażaj 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj makaron i wymieszaj całość. Wyłóż na talerz, dodaj tuńczyka z puszki oraz czarne oliwki. Posól, posyp posiekaną natką pietruszki i zjedz ze smakiem.

Jakie proste triki wzbogacą smak Twojego dania z tuńczykiem?

Jak zrobić makaron z tuńczykiem w jeszcze bardziej oryginalnej wersji? Warto sięgnąć po nieco inny niż zawsze zestaw przypraw. Do tuńczyka możesz dodać słodką paprykę, płatki chilli, kolendrę albo odrobinę tymianku.
Spróbuj też podać danie prosto z piekarnika. Zapiekany makaron z tuńczykiem nie powstanie już tak szybko, jak wersja z patelni, ale na pewno zachwyci Cię smakiem. W tym przypadku koniecznie jednak trzeba będzie poświęcić na przyrządzenie dania ok. 30 minut. Jak przygotować to danie? Makaron ugotowany al dente, tuńczyka i dowolne dodatki przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej sosem beszamelowym i piecz w temperaturze 180°C.

Makaron z tuńczykiem to pożywne, a przy tym bardzo łatwe do przygotowania danie! Wprowadź je do swojej kuchni – na pewno znajdziesz w niej składniki, które warto dodać, by całość smakowała wybornie!

Czytaj także:
Makaron konjac - to musisz o nim wiedzieć!
Makaron ryżowy - zobacz, jak wykorzystać go w swojej kuchni!
Makaron sojowy - czy warto go spróbować?
Makaron ze szparagami - błyskawiczna kulinarna uczta!
Makaron tagliatelle - sprawdź X doskonałych przepisów!
Makaron orzo - do czego pasuje najlepiej?
Makaron z łososiem - pyszne danie w 5 odsłonach
Makaron z suszonymi pomidorami - pyszny obiad dla Ciebie!

 

Pokaż więcej wpisów z Luty 2024

Polecane

pixel