Makaron tagliatelle – sprawdź 8 doskonałych przepisów!
Tagliatelle kojarzy się przede wszystkim z aromatycznymi, pysznymi daniami kuchni włoskiej. Chciałbyś, by zarówno sam makaron, jak i włoskie przepisy na stałe zagościły także w Twoim domu? W takim razie skorzystaj z naszych inspiracji! A potem wyczaruj potrawy, które zachwycą smakiem pozostałych domowników.
Czym wyróżnia się makaron tagliatelle na tle innych rodzajów makaronu?
Zastanawiasz się, jaki to jest makaron tagliatelle i czym różni się od innych włoskich makaronów o podobnym kształcie? Zaraz wszystko stanie się jasne!
Makaron tagliatelle to dość szerokie, płaskie wstążki. Kształt i rozmiar to właśnie podstawowa różnica między tym typem makaronu, a np. makaronem spaghetti.
Czym jednak tagliatelle różni się od pappardelle i fettuccine? Szerokością! Pappardelle jest makaronem jeszcze szerszym niż tagliatelle. Z kolei fettuccine – nieco węższym.
Makaron tagliatelle tradycyjnie powstaje w dwóch kolorach: zielonym i żółtym. Najczęściej podaje się go jako dodatek do mięsnych potrawek albo gęstych sosów na bazie sera lub śmietany.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania domowego makaronu tagliatelle?
Chcesz przygotować domowy makaron tagliatelle? Przepis wcale nie jest skomplikowany! Potrzebne będą:
- 100 g mąki;
- 1 jajko;
- odrobina wody.
Do odmierzenia właściwej porcji mąki najlepiej wykorzystać wagi kuchenne. Dzięki temu na pewno uzyskasz odpowiednie proporcje składników!
Jak zrobić makaron tagliatelle? Mąkę wysyp na stolnicę. Na środku zrób niewielkie wgłębienie i wbij jajko. Wyrabiaj ciasto na gładką, elastyczną masę. Jeśli będzie zbyt twarde i zbite, przez co dalsze wyrabianie okaże się niemożliwe, łyżką dodawaj po trochu wodę. Po każdej porcji sprawdzaj konsystencję ciasta makaronowego!
Gotowe ciasto uformuj w kulę i odłóż na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj je na stolnicy na grubość ok. 2 mm. Przepuść ciasto przez krajarkę do makaronu albo posyp mąką i zawiń w rulon. Pokrój ostrym nożem na szerokość ok. 6-8 mm. Makaron tagliatelle jest gotowy!
Jakie są sekrety idealnego ugotowania makaronu tagliatelle?
Jak gotować makaron tagliatelle? Przede wszystkim przyda Ci się spory garnek. Niezależnie od tego, czy będzie to garnek ze stali nierdzewnej, czy też np. garnek emaliowany pamiętaj, że do ugotowania ok. 100 g makaronu najlepiej sprawdzi się taki o pojemności co najmniej 1,2 l.
Jak ugotować makaron tagliatelle? W garnku zagotuj wodę z dodatkiem szczypty soli. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj do niej porcję makaronu. Gotuj ok. 9 minut, przecedź.
Pozostałą porcję makaronu, której nie wykorzystałeś do gotowania, przełóż do szczelnego pojemnika. Dzięki temu zabezpieczysz makaron przed atakiem moli spożywczych oraz działaniem wilgoci. Najlepiej do przechowywania makaronu sprawdzają się pojemniki plastikowe albo słoiki o większej pojemności.
Z jakimi sosami najlepiej komponuje się makaron tagliatelle?
Jednym z dodatków najczęściej podawanych wraz z makaronem tagliatelle są różnego typu sosy – zwłaszcza te cięższe i bardziej treściwe. Jaki sos do makaronu tagliatelle smakuje najlepiej? Zdania są podzielone! Warto więc wypróbować kilka przepisów i sprawdzić, który sos do tagliatelle Tobie zasmakuje najbardziej. Do wyboru masz m.in.:
- makaron tagliatelle z sosem serowym przyrządzonym na bazie mozzarelli, parmezanu albo goudy;
- pomidorowy sos do tagliatelle z kurczakiem i warzywami;
- tagliatelle z sosem szpinakowym;
- najpopularniejszą wersję tagliatelle: sos śmietanowy z makaronem i warzywami.
Niezależnie od tego, na który sos się zdecydujesz, danie przyrządzisz w zaledwie kilka minut. Na pewno też będzie pyszne i bardzo sycące!
Jakie dania z makaronem tagliatelle są idealne na szybki obiad?
Jak przygotować makaron tagliatelle? Przepis na obiad może być bardzo prosty! Zacznij od ugotowania makaronu w osolonej wodzie. Następnie przygotuj składniki na sos.
Jeśli postawisz na makaron tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym, potrzebne będzie ok. 250 ml śmietany, 100 g sera gouda albo parmezanu i 300-400 g mięsa z piersi kurczaka. Podsmaż mięso na patelni i zdejmij. Wlej na nią śmietankę, a gdy zacznie się gotować, dodaj podzielony na mniejsze kawałki ser. Mieszaj i gotuj do czasu, gdy sos osiągnie odpowiednio gęstą konsystencję. Dodaj wówczas ulubione przyprawy, mięso i makaron. Wymieszaj i danie gotowe!
Równie prosto przyrządzisz także makaron tagliatelle ze szpinakiem w sosie śmietanowym. Po prostu, zmodyfikuj nieco wcześniejszy przepis i na samym początku wyłóż na patelnię liście szpinaku. Gdy zwiędną, zalej śmietanką i dodaj ser (tym razem 50-60 g).
A może masz ochotę na makaron tagliatelle z łososiem i szpinakiem? W takim razie zastosuj poprzedni przepis, jednak wędzoną rybę dodaj na koniec, wraz z makaronem!
Inne szybkie danie to makaron tagliatelle z sosem pomidorowym. Możesz podać go z serem burrata, kurczakiem albo krewetkami. Świetnie też będzie smakował makaron tagliatelle z łososiem i sosem pomidorowym.
Jak przyrządzić tę wersję makaronu tagliatelle? Przepis jest banalny! Na patelnię wyłóż pomidory z puszki. Dopraw czosnkiem, solą i pieprzem i gotuj chwilę do zredukowania się sosu. Dołóż wybrane dodatki, podsmażaj chwilę – danie gotowe!
Włoski makaron tagliatelle to świetna odmiana od bardziej klasycznych typów makaronu. Wprowadź go więc do swojej kuchni i zobacz jak nabiera śródziemnomorskiego charakteru!
Czytaj także:
Makaron konjac - to musisz o nim wiedzieć!
Makaron ryżowy - zobacz, jak wykorzystać go w swojej kuchni!
Makaron z tuńczykiem - proste, szybkie i pyszne danie!
Makaron sojowy - czy warto go spróbować?
Makaron ze szparagami - błyskawiczna kulinarna uczta!
Makaron orzo - do czego pasuje najlepiej?
Makaron z łososiem - pyszne danie w 5 odsłonach
Makaron z suszonymi pomidorami - pyszny obiad dla Ciebie!