Jak zrobić sos czosnkowy?
Domowy sos czosnkowy sprawdzi się jako dodatek do wielu dań serwowanych podczas spotkań z przyjaciółmi oraz rodzinnych kolacji. Jego przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilka chwil, a smak zachwyci bardziej niż sosy serwowane w restauracjach. Najlepsze jest jednak to, że do przygotowania takiego sosu wystarczą proste, łatwo dostępne składniki!
Sos czosnkowy - kcal i wykorzystanie
Domowy sos czosnkowy wykorzystasz na wiele sposobów! Zastosuj go jako sos do pizzy i frytek albo dip, z którym podasz pokrojone w słupki warzywa. Sosem czosnkowym możesz posmarować pieczywo. Świetnym pomysłem będzie też dodanie sosu czosnkowego do sałatki – zwłaszcza takiej, którą podasz wraz z grillowanym mięsem.
Czy tak uniwersalny dodatek do wielu potraw mogą spożywać również osoby na diecie? Tak! To Ty decydujesz, ile kalorii znajdzie się w przygotowanym przez Ciebie sosie. I tak sos czosnkowy ze śmietany i majonezu może liczyć nawet 680 kcal w 100 gramach! Wystarczy jednak wprowadzić kilka zmian, by Twój sos okazał się znacznie mniej kaloryczny, a w 100 gramach gotowego produktu znalazło się jedynie niewiele ponad 200 kcal.
Sos czosnkowy - przepis
Jak zrobić sos czosnkowy w podstawowej wersji? Potrzebnych będzie kilka składników:
- 2 ząbki czosnku;
- 0,5 szkl. gęstego jogurtu (lub śmietany 12%);
- 0,5 szkl. majonezu;
- sól i pieprz do smaku.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Następnie połącz z pozostałymi składnikami i dopraw do smaku. Gotowe!
Jeśli chcesz, aby Twój sos czosnkowy z majonezem był mniej kaloryczny, ale wciąż tak samo smaczny, zmień nieco proporcje składników. Zamiast 0,5 szklanki majonezu, użyj jedynie 4-5 płaskich łyżek.
Pamiętaj też, że przepis na sos czosnkowy możesz modyfikować tak, aby dopasować do siebie jego ostrość. Podany wyżej przepis pozwala uzyskać sos o średniej ostrości. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, użyj tylko 1 ząbka czosnku. Wolisz wyraziste jedzenie? Dodaj do sosu 3, a nawet 4 ząbki czosnku!
Sos czosnkowy – jak zrobić wersję bez majonezu?
Chcesz przygotować fit wersję dipu i zrobić sos czosnkowy bez majonezu? Większość tego typu sosów jest oparta na jogurtach naturalnych. Wybieraj te naprawdę gęste i niezbyt kwaśne (idealnie sprawdzają się jogurty greckie).
Jeśli zamiast tego postawisz na rzadki jogurt, Twój sos będzie miał konsystencję mleka, a korzystanie z niego okaże się utrudnione. Jak zagęścić sos czosnkowy, kiedy już dojdzie do takiej sytuacji? Najprościej dodać do niego odrobinę majonezu. Niewielki dodatek nie wpłynie znacząco na kaloryczność sosu – poprawi natomiast jego konsystencję. Zbyt gęsty sos czosnkowy rozcieńczysz z kolei kefirem.
Jak zrobić pyszny sos czosnkowy z jogurtu greckiego? Najprościej wymieszać jogurt z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Bardziej wyszukana wersja sosu czosnkowego z jogurtem powstanie jednak, gdy połączysz:
- 100 ml jogurtu naturalnego;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżkę soku z cytryny
- 1 łyżkę oliwy;
- sól, pieprz i bazylię (tak samo dobrze sprawdzi się świeża, jak i suszona).
Sos czosnkowy bez jogurtu i majonezu - dla wegan i miłośników wegańskiej kuchni
Jeśli szukasz pomysłu na wegańską wersję sosu czosnkowego, spróbuj wykonać taki bez dodatku tradycyjnego majonezu i jogurtu. Masz kilka możliwości. W najprostszej wersji zastąp je po prostu składnikami podanymi w klasycznym przepisie wegańskimi. Użyj wegańskiego majonezu i jogurtu (np. sojowego).
Ciekawy przepis na sos czosnkowy bez majonezu i jogurtu to także tzw. wersja śródziemnomorska dipu. Taki sos będzie jednak rzadszy niż tradycyjny. Sprawdzi się głównie do sałatek, maczania grillowanego pieczywa lub dań pieczonych. Do jego przygotowania potrzebujesz:
- ⅓ szklanki oliwy z oliwek;
- 2-3 ząbki czosnku;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- sól i pieprz do smaku.
Wszystkie składniki umieść w niewielkim słoiku, zakręć go i energicznie potrząsaj do uzyskania konsystencji emulsji. Przelej sos do miseczki. Przed podaniem schłodź w lodówce.
Jak zrobić sos czosnkowy w domu? To zadanie wcale nie jest trudne! Wystarczy kilka popularnych produktów oraz parę wolnych chwil, by dip był gotowy. Sam dobierzesz przy tym ostrość sosu oraz doprawisz go tak, jak lubisz. Z pewnością więc w tej wersji zasmakuje Ci jeszcze bardziej niż zwykle!
Czytaj także:
Jak zrobić sos serowy?
Jak zrobić sos grzybowy?
Jak zrobić sos do spaghetti?
Jak zrobić sos pomidorowy?
Jak zrobić sos winegret?
Jak zrobić sos śmietanowy?
Jak zrobić sos koperkowy?
Jak zrobić sos chrzanowy?
Jak zrobić sos słodko-kwaśny?
Jak zrobić sos pieczeniowy?
Jak zrobić sos BBQ?