Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak zrobić sos grzybowy?

2023-05-04
Jak zrobić sos grzybowy?

Sos grzybowy wielu osobom kojarzy się przede wszystkim z Wigilią. A niesłusznie! Taki sos, podany razem z makaronem może stanowić pyszne i sycące jesienne danie. Jeśli z kolei zechcesz przyrządzić go o innych porach roku, wystarczy sięgnąć po grzyby mrożone lub suszone!

sos grzybowy

Sos grzybowy - jak zrobić go ze świeżych grzybów?

Sos grzybowy ze świeżych grzybów przez wielu uznawany jest za tak pyszny, że wyjadają go z garnka właściwie bez żadnych dodatków! Przede wszystkim jednak taki sos sprawdzi się jako danie obiadowe, podany z makaronem, plackami ziemniaczanymi, kluseczkami albo pieczonym mięsem.
Jak zrobić sos grzybowy? Przygotuj kilka prostych składników:

  • 400-500 g dowolnych jadalnych grzybów;
  • 3 łyżki masła;
  • opakowanie (250 ml) śmietanki 30%;
  • 1 cebulę;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • sól i pieprz;
  • opcjonalnie: pół pęczka pietruszki lub koperku, 2 łyżki octu jabłkowego.

Przepis na sos grzybowy ze świeżych grzybów jest łatwy do wykonania. Na początek oczyść grzyby i pokrój je na mniejsze części. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Na rozgrzanej patelni umieść masło i poczekaj, aż się roztopi. Dodaj czosnek oraz cebulę i podsmaż do zrumienienia. Wrzuć na patelnię grzyby i podsmażaj ok. 20 minut, często mieszając. Dodaj śmietankę i przyprawy. Wlej 1 łyżeczkę octu i sprawdź, czy smak dania Ci odpowiada (zadaniem octu jest zaostrzenie smaku sosu). Jeśli tak, możesz dodać nieco więcej octu. Dosyp też posiekaną pietruszkę (albo koperek) i gotuj całość na małym ogniu przez kolejne 3 minuty. Gotowy sos grzybowy ze śmietaną podawaj od razu po przyrządzeniu albo przechowuj 1-2 dni w lodówce.
Przepis możesz też zmodyfikować i przyrządzić jego wegańską wersję. Sos grzybowy bez śmietany powstanie, jeśli zastąpisz ją np. mlekiem sojowym. Zamiast masła użyj wówczas oleju. Najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy, sojowy albo arachidowy.

Sos grzybowy z suszonych grzybów - sprawdzony przepis

Tradycyjny sos grzybowy z suszonych grzybów to w wielu domach wigilijny sos grzybowy. Możesz jednak nieco zmodyfikować przepis i przyrządzić go w prostszej wersji. Wówczas tradycyjny sos grzybowy stanie się po prostu świetnym dodatkiem do obiadu o każdej porze roku. Jak się robi sos grzybowy z suszonych grzybów? Na początek garść grzybów zalej szklanką zimnej wody i odstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia przygotuj:

  • małą cebulę;
  • 3 łyżki masła (albo po 1,5 łyżki masła i oleju);
  • ¼ szklanki śmietanki 30%;
  • 1 liść laurowy;
  • 1 ziele angielskie;
  • 1-2 łyżki koperku lub natki pietruszki.

Odcedź grzyby (zachowaj wodę!) i pokrój je na mniejsze kawałki. Posiekaj cebulę i podsmaż ją na rozgrzanym tłuszczu do zeszklenia. Dodaj grzyby i smaż jeszcze chwilę. Zalej wodą z moczenia grzybów, dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Co jakiś czas sprawdzaj, czy grzyby są już miękkie. W razie potrzeby uzupełnij też wodę. Na koniec dolej śmietankę oraz posyp sos zieleniną.
Sos z suszonych grzybów wykorzystaj jako sos grzybowy do makaronu, podawaj go z kopytkami, kluskami śląskimi albo dowolną pieczenią. Jeśli chcesz, dodaj go także do obiadowej zapiekanki – w ciekawy sposób zmieni i wyostrzy jej smak.

Pyszny sos grzybowy z mrożonych grzybów - sposób na delektowanie się sosem grzybowym przez cały rok

Mrożone grzyby to poza sezonem świetna alternatywa dla świeżych podgrzybków czy borowików. Jak zrobić sos grzybowy z mrożonych grzybów? Przepis jest praktycznie taki sam jak ten na sos ze świeżych grzybów. Jedyna różnica polega na tym, że zamiast świeżych, na patelni umieszczasz grzyby mrożone. Nie musisz ich wcześniej rozmrażać! Skróć też czas gotowania sosu – w przypadku mrożonych grzybów całe danie wystarczy gotować przez ok. 10 minut. Smak sosu wzbogacisz, dodając do niego ziarna jałowca albo sos sojowy. Wrzuć je na patelnię mniej więcej w połowie gotowania.

Jak przyrządzić sos grzybowy? Przepis na to danie wcale nie jest trudny! Wręcz przeciwnie: wystarczy kilka minut, by cieszyć się sosem o wyrazistym smaku i aromacie. Jeśli więc Ty lub Twoim bliscy należycie do miłośników darów lasu, wypróbujcie nasze pomysły. Być może staną się dla Was kolejnym wartym uwagi sposobem na szybki i bardzo smaczny obiad!

 

Czytaj także:
Jak zrobić sos czosnkowy?
Jak zrobić sos serowy?
Jak zrobić sos do spaghetti?
Jak zrobić sos pomidorowy?
Jak zrobić sos winegret?
Jak zrobić sos śmietanowy?
Jak zrobić sos koperkowy? 
Jak zrobić sos chrzanowy?
Jak zrobić sos słodko-kwaśny?
Jak zrobić sos pieczeniowy? 
Jak zrobić sos BBQ? 
Jak zrobić sos musztardowy?

Pokaż więcej wpisów z Maj 2023

Polecane

pixel