Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak zrobić sos BBQ?

2023-05-26
Jak zrobić sos BBQ?

Sos BBQ to jeden z najbardziej rozpoznawalnych dodatków do mięsa. Tradycyjnie dodaje się go do pieczonych lub grillowanych żeberek i wieprzowiny. Miłośnicy sosu BBQ stosują go jednak również do pizzy, maczania frytek lub nachosów. Jak wybrać najsmaczniejszy sos BBQ? Najlepiej stworzyć go we własnej kuchni! Tylko w ten sposób uzyskasz dokładnie takie połączenie smaków i aromatów, jakie lubisz najbardziej.

sos BBQ

Sos BBQ - przepis oryginalny i kilka ciekawostek

Sos BBQ na terenie dzisiejszych Stanów Zjednoczonych znany był już w XVII w. Jego wyrazisty, dymno-wędzony aromat już wówczas wielu osobom przypadł do gustu. Tak bardzo, że tradycja przygotowywania sosu BBQ nie tylko nie zanikła, ale zyskała popularność na całym świecie!
Pomimo upływu wieków, sos BBQ wciąż najsilniej kojarzony jest właśnie z amerykańską tradycją. Dziś jednak przede wszystkim wiąże się z wielkim grillowaniem w gronie przyjaciół i znajomych!
Klasyczny sos barbecue przygotowuje się na bazie kilku prostych składników. Powinny znaleźć się w nim: przecier pomidorowy, ocet, cukier i przyprawy takie jak sól czy czosnek. Istotą tego sosu jest odpowiednio zbilansowane połączenie produktów słodkich, kwaśnych oraz pikantnych.
Przepis na sos BBQ zmieniał się wraz z czasem oraz miejscem, w którym był przygotowywany. Wszystko z uwagi na to, że zależnie od szerokości geograficznej, tradycji i kultury za najbardziej pożądane uznawane były inne nuty smakowe. I tak np. na południu Stanów Zjednoczonych sos BBQ przygotowuje się na bazie sosu winegret i musztardy, w Australii podstawę stanowi połączenie sosu Worcestershire i sosu pomidorowego, a w Azji stawia się na ketchup i syrop zbożowy!

BBQ - sos w dobrze znanej wersji

Jak zrobić sos BBQ? Do przyrządzenia najbardziej tradycyjnej wersji potrzebujesz kilku składników:

  • 70 ml sosu Worcestershire (sprawdzi się też azjatycki sos tamari);
  • 2 łyżek sosu sojowego;
  • 2 łyżek cukru trzcinowego (w ostateczności białego cukru);
  • 1 łyżeczkę musztardy;
  • 1 łyżkę octu winnego;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej;
  • 4 łyżek koncentratu lub przecieru pomidorowego.

Do domowego sosu BBQ możesz dodać też wytrawne czerwone wino (ok. 1-2 łyżek).
Przygotowanie sosu jest bardzo proste. Wszystkie wymienione składniki, oprócz mąki, wrzuć do rondelka (czosnek najpierw przeciśnij przez praskę). Wymieszaj dokładnie i zagotuj. Następnie podgrzewaj całość na małym ogniu przez ok. 5 minut. Po tym czasie w szklance wymieszaj mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami wody. Dodaj do sosu, aby lekko zagęścić jego konsystencję. Gotuj jeszcze przez kilka sekund.
Przepis na sos BBQ w tej wersji przyda Ci się nie tylko podczas grillowania mięsa. Możesz wykorzystać go także jako marynatę! Zimnym sosem posmaruj surowe mięso i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia, kiedy smaki idealnie się połączą, grilluj je jak zwykle. Jeśli chcesz, przygotuj większą porcję sosu i dodatkowo smaruj nim ułożone na grillu kawałki mięsa. Resztę sosu podaj w miseczce na stół.
Najlepiej sprawdzą się w tym przypadku żeberka lub karkówka, ale grillować z dodatkiem sosu BBQ możesz także m.in. szynkę oraz schab.

Sos BBQ - przepis nieco inaczej

Sos BBQ do żeberek, karkówki i innych często grilowanych mięs to dodatek niemal idealny. Czasem jednak jego przygotowanie bywa utrudnione z powodu braku niektórych składników. Największym problemem bywa zdobycie sosu Worcestershire, który rzadko pojawia się w stałej ofercie mniejszych sklepików.
Co więc zrobić, gdy zapomnisz wcześniej się w niego zaopatrzyć? Przyrządzić własnoręcznie? To oczywiście możliwe, ale trwa dość długo – zwykle sos Worcestershire gotuje się minimum przez 2 godziny (oryginalny, przed zamknięciem w butelki leżakuje nawet 18 miesięcy!).
Najłatwiej będzie więc po prostu nieco zmodyfikować przyrządzaną wersję sosu BBQ! Prosty przepis, w którym znajdują się tylko łatwiej dostępne składniki, również pozwoli Ci stworzyć dodatek do grillowanych potraw o unikalnym smaku i aromacie.
Jak się robi sos BBQ? Przygotuj kilka składników:

  • 300 ml przecieru pomidorowego (albo mały słoiczek koncentratu pomidorowego i 1 szklankę wody);
  • 1 cebulę;
  • 2 łyżki oleju;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 3 łyżki cukru trzcinowego;
  • 2 łyżki octu winnego;
  • 2 łyżki sosu sojowego.

Smak sosu świetnie zaostrzysz także sosem tabasco. Jeśli więc go masz, przyda się kilka kropel, ale nie jest to konieczne.
Przyrządzanie sosu zacznij od przygotowania warzyw. Cebulę bardzo drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy z wodą (albo przecier) i pozostałe składniki sosu. Wymieszaj dokładnie i gotuj, aż sos osiągnie odpowiadającą Ci gęstość. Na koniec dodaj kilka kropel sosu tabasco i jeszcze raz wymieszaj.

Triki, które Ci się przydadzą!

  • Jeśli Twój sos jest zbyt mało pikantny, ale nie masz sosu tabasco, postaw na przyprawy do sosu barbecue! Jak zrobić jego lepszą wersję? Dodaj łyżeczkę ostrej papryki, pół łyżeczki pieprzu cayenne albo chilli.
  • Pamiętaj też, że im większej patelni użyjesz do przyrządzenia sosu, tym krócej trzeba będzie go gotować (większa będzie powierzchnia parowania, a więc sos szybciej zredukuje się do właściwej konsystencji).
  • W razie potrzeby swobodnie zmieniaj składniki na te, które aktualnie znajdują się w Twoim domu. Świetnym zamiennikiem octu winnego będzie sok z cytryny albo limonki. Sprawdzi się także ocet balsamiczny lub ryżowy. Nie używaj jedynie octu spirytusowego – jego specyficzny, bardzo intensywny aromat może popsuć smak przygotowywanego sosu.
  • Czym zastąpić cukier trzcinowy? Możesz użyć po prostu zwykłego, białego cukru albo cukru brązowego. Dobrym zamiennikiem będzie także płynny miód albo syrop klonowy. Niektórzy dodają do sosu BBQ także musztardę miodową. Jeśli chcesz, użyj 1-2 łyżeczek i sprawdź, czy taki dodatek do sosu Ci odpowiada.

Z czego jest sos BBQ? Jeśli kiedykolwiek zadawałeś sobie to pytanie, teraz znasz już odpowiedź! Z łatwością możesz więc przygotować ulubiony sos samodzielnie w domu – nie zajmie Ci to więcej niż kilka minut. Nie bój się przy tym eksperymentować i zmieniać proporcji składników w sosie BBQ! Jak zrobić to najlepiej? Próbuj, a potem powoli dodawaj to, czego Twoim zdaniem jest zbyt mało. Dzięki temu uzyskasz swój ulubiony smak!

Czytaj także:
Jak zrobić sos czosnkowy?
Jak zrobić sos serowy?
Jak zrobić sos grzybowy?
Jak zrobić sos do spaghetti?
Jak zrobić sos pomidorowy?
Jak zrobić sos winegret?
Jak zrobić sos śmietanowy?
Jak zrobić sos koperkowy?
Jak zrobić sos chrzanowy?
Jak zrobić sos słodko-kwaśny?
Jak zrobić sos pieczeniowy? 
Jak zrobić sos musztardowy?

 

Pokaż więcej wpisów z Maj 2023

Polecane

pixel