Jak zrobić sos winegret?
Sos winegret to jeden z najbardziej rozpoznawalnych na świecie składników kuchni francuskiej. Podaje się go do zielonych sałat, pokrojonych w słupki świeżych warzyw, mizerii, a nawet owoców morza czy mięs. Przez lata powstało wiele modyfikacji podstawowego przepisu, które sprawdzają się podczas serwowania kolejnych dań. Poznaj najciekawsze i najbardziej ikoniczne z nich!
Sos winegret - przepis na klasyczną wersję dipu
Jak zrobić sos winegret? Tradycyjna wersja tego specjału to po prostu połączenie ze sobą oliwy z oliwek, soku z cytryny (lub octu) oraz odrobiny soli i pieprzu. Składniki łączy się w proporcji 3:1, czyli 3 łyżki oliwy na 1 łyżkę soku z cytryny lub octu. Mistrzowie kuchni po połączeniu oliwy i soku z cytryny lekko ubijają całość, aby sos delikatnie zgęstniał.
Przepis na sos winegret możesz oczywiście dowolnie modyfikować, zależnie od swoich preferencji smakowych i potrzeb. Zmieniaj proporcje głównych składników albo dodawaj do całości ulubione przyprawy! Domowy sos winegret świetnie podkreśli smak sałatek, jeśli znajdą się w nim takie przyprawy jak np. bazylia, oregano, estragon, kolendra, natka pietruszki czy czosnek.
Sos winegret - jak zrobić wersję czerwoną lub zieloną?
Zależnie od dodanych składników możesz wpływać nie tylko na smak, ale też kolor sosu winegret! Zielony sos winegret powstanie, gdy do podstawowego przepisu dodasz filety anchois utarte z czosnkiem i zielonymi przyprawami. Taki sos będzie dobrym dodatkiem do wędlin albo dań z drobiu. Jeśli jednak chcesz wykorzystać go do sałatki, poprzestań na dodaniu do podstawowego przepisu sporej ilości natki pietruszki, koperku lub szczypiorku.
Sos winegret do sałaty może mieć także barwę czerwoną. Taki sos powstaje z połączenia oliwy i octu z przecierem pomidorowym oraz drobno posiekaną cebulką. Czerwony sos winegret pomoże Ci wyostrzyć smak każdej sałatki, będzie też odpowiednim dodatkiem do pikantnych przekąsek.
Sos winegret - przepis z musztardą i miodem
Jak zrobić sos winegret do sałatki greckiej? W tej roli świetnie sprawdzi się sos z dodatkiem musztardy i miodu! Jak go przygotować? Do przyrządzenia miodowo-musztardowego sosu winegret potrzebujesz:
- 1 łyżkę soku z cytryny lub octu jabłkowego;
- 3 łyżki oliwy;
- 1 łyżeczkę miodu;
- 1 łyżeczkę musztardy;
- szczyptę soli i pieprzu.
Składniki umieść w małym słoiczku. Szczelnie zamknij naczynie i energicznie potrząsaj nim do uzyskania jednolitej konsystencji sosu.
Do tego przepisu warto zastosować płynny miód o delikatnym smaku. Dobrze sprawdzi się np. miód lipowy lub akacjowy. Miód gryczany nie będzie już odpowiednim wyborem z uwagi na jego bardzo wyrazisty smak.
Sos winegret z musztardą możesz też przyrządzić na bazie dowolnego oleju roślinnego, który zastosujesz zamiast oliwy. Jeśli więc nie lubisz jej smaku, spróbuj przygotować sos z olejem kukurydzianym, sojowym, rzepakowym czy arachidowym.
Sos winegret z miodem jako dodatek do sałatki - wersja klasyczna i jego modyfikacje
Do sałatek, zwłaszcza tych z owocami świetnie sprawdzi się miodowy sos winegret. Taki sos powstanie z połączenia:
- 3 łyżek oliwy z oliwek;
- 1 łyżki soku z cytryny lub octu;
- 0,5 łyżeczki miodu;
- szczypty soli i pieprzu.
Sok z cytryny możesz w tym przypadku zastąpić sokiem z limonki, a oliwę – tak jak wcześniej – dowolnym olejem roślinnym. Składniki sosu najlepiej wymieszaj w shakerze albo po prostu dobrze zakręconym, niewielkim słoiczku.
Możesz też jeszcze bardziej zmodyfikować przepis i przyrządzić miętowy sos winegret. Jak to zrobić? Zacznij od roztarcia w soku z cytryny kilku listków świeżej mięty. Następnie połącz je z miodem, oliwą i przyprawami. Taki sos nada wybranej sałatce orzeźwiającego smaku i aromatu. Świetnie sprawdzi się zwłaszcza do dań serwowanych latem.
Wywodzący się z tradycyjnej francuskiej kuchni sos winegret stosowany był dla poprawy smaku wielu potraw już w starożytności. Dzięki uniwersalnej formie i prostemu (lecz bardzo efektownemu!) połączeniu składników, do dziś nie stracił na popularności. Wypróbuj więc ten dodatek do sałat i wielu innych dań również w swojej kuchni!
Czytaj także:
Jak zrobić sos czosnkowy?
Jak zrobić sos serowy?
Jak zrobić sos grzybowy?
Jak zrobić sos do spaghetti?
Jak zrobić sos pomidorowy?
Jak zrobić sos śmietanowy?
Jak zrobić sos koperkowy?
Jak zrobić sos chrzanowy?
Jak zrobić sos słodko-kwaśny?
Jak zrobić sos pieczeniowy?
Jak zrobić sos BBQ?
Jak zrobić sos musztardowy?