Sos tzatziki – szybki przepis
Sos tzatziki jest charakterystycznym dodatkiem do najpopularniejszych (i najbardziej znanych!) greckich przystawek. Podaje się go także do mięs, grzanek oraz świeżych i gotowanych warzyw. Aby spróbować oryginalnego, orzeźwiającego smaku sosu tzatziki wcale nie musisz jednak wyjeżdżać na greckie wyspy! My również znamy tradycyjny przepis na ten wyjątkowy sos na zimno.
Szybki przepis na sos tzatziki - bez trudu wykonasz go w domu!
Jak przyrządzić sos tzatziki? Przepis podstawowy jest bardzo prosty i obejmuje jedynie kilka łatwo dostępnych składników. Bazę za każdym razem stanowi gęsty jogurt grecki. Ponadto potrzebne będą:
- 2 nieduże ogórki gruntowe;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 łyżka oliwy;
- szczypta soli;
- posiekany koperek lub pietruszka.
Szybki sos tzatziki z tych składników wykonasz w kilka minut. Pamiętaj jednak, że jego ostateczny smak w dużej mierze zależy od jakości wybranych przez Ciebie produktów! Dlatego też poszukaj świeżych, dojrzałych ogórków, najlepszej oliwy oraz aromatycznego koperku.
Jak przygotować sos tzatziki? Przepis nie wymaga wiele pracy. Rozpocznij od wyszorowania ogórków (nie musisz ich już obierać!). Następnie potrzebna będzie tarka albo ostry nóż i deska do krojenia oraz miska. Zetrzyj ogórki na tarce lub, jeśli wolisz, posiekaj je drobno nożem. Bardzo wodniste odciśnij, a potem wrzuć do miski. Dodaj 200 g gęstego jogurtu. Weź wyciskacz do czosnku i dodaj do sosu tzatziki przeciśnięty ząbek. Dolej oliwę oraz dosyp sól i wymieszaj wszystko. Na koniec dopraw wedle uznania drobno posiekanym koperkiem lub pietruszką. Gotowe!
Przepis na sos tzatziki wykorzystuj przy dowolnej okazji – zarówno na co dzień, jak i podczas większych imprez. Ten dodatek dobrze smakuje z wieloma potrawami. Do czego wykorzystać sos tzatziki? Oryginalny przepis w Grecji jest stosowany niemal każdego dnia! Sos tzatziki podaje się np. do dań obiadowych albo przystawek.
Składniki do sosu tzatziki - zwróć uwagę na jakość!
Prawdziwy sos tzatziki składa się z 3 głównych składników: ogórków, czosnku i jogurtu. Jednak nawet w samej Grecji przygotowywany jest na kilka różnych sposobów! Grecki sos tzatziki może zawierać np. biały ocet winny, a nawet… ser twarogowy! Wszystko zależy od regionu, w którym jest przyrządzany oraz kuchni konkretnego domu i stosowanych w nim receptur.
Jak więc przygotować we własnym domu sos tzatziki? Składniki warto dobierać wedle swojego uznania! Na początek weź ostry nożyk do krojenia ogórków i zacznij od przyrządzenia najbardziej podstawowej, szybkiej wersji sosu. Kiedy poznasz jej smak, możesz testować inne opcje, aby znaleźć tę, która okaże się według Ciebie najsmaczniejsza.
Krok po kroku - jak zrobić sos tzatziki?
Jak zrobić sos tzatziki w odmienionej wersji? Jeśli zależy Ci na przyrządzeniu sosu z octem winnym, przygotuj składniki jak do podstawowej wersji greckiej przystawki oraz 2 łyżki białego octu winnego. Jedną łyżkę octu dodaj do startych ogórków. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody i połącz ogórki z drugą łyżką octu oraz pozostałymi składnikami. W tym celu przyda Ci się łyżka albo trzepaczka, dzięki której dokładniej wymieszasz cały sos.
A jeszcze inny sos tzatziki? Jak zrobić wersję z twarogiem? Również zacznij od zgromadzenia składników na podstawową wersję sosu. Potem do sosu dodaj 250 g rozgniecionego widelcem tłustego twarogu.
Do czego podawać sos tzatziki? Do przystawki, grilla a może do obiadu w greckim stylu?
W Grecji świeży sos na bazie jogurtu i ogórków podaje się niemal do wszystkiego. A w Polsce? Najczęściej przyrządza się sos tzatziki do grilla albo obiadu w greckim stylu. Można jednak jeszcze inaczej! Do czego sos tzatziki smakuje równie dobrze? Sprawdzi się np. podany zamiast majonezu lub ketchupu do frytek! Warto także rozważyć podanie tego typu sosu jako dressingu do ryb, owoców morza albo mięs drobiowych na zimno.
A to wciąż nie wszystkie opcje, jakie daje sos tzatziki! Do czego jeszcze go dodać? Z jego pomocą zmienisz m.in. smak tradycyjnych sałatek! Ze świeżymi warzywami sos tzatziki również smakuje wybornie.
Lekki, świeży grecki sos na bazie jogurtu to świetny dodatek do wielu potraw. Wyśmienicie smakuje zwłaszcza podczas upalnych letnich dni – wtedy też naprawdę warto po niego sięgnąć i serwować tak często, jak to możliwe. Twoja kuchnia zyska śródziemnomorski charakter, a tradycyjne potrawy – nowe, ciekawsze oblicze.
Czytaj także:
Jak zrobić sos pieczarkowy?
Jak zrobić sos beszamelowy?
Jak zagęścić sos?
Sos Worcestershire – co musisz wiedzieć?
Sos tatarski – przepis idealny!
Sos holenderski – przepis dla Ciebie!
Sos teriyaki – przepis
Sos kurkowy – najlepsze przepisy!
Sos sojowy – jak go wykorzystać?
Sos Sriracha – do czego pasuje?
Jak zrobić sos barbeque?
Przepis na sos aioli